Al treilea pas in directia buna – o fosta fabrica GM va produce vehicule electrice

Share

Cu toate titlurile negative si atacurile din multiple directii, noua industrie auto electrica isi vede de drumul ei, iar elefantii industriali ancorati in trecut vor pasi pe calea dinozaurilor.

Dintre “clasici”, grupul Volkswagen dovedeste vointa de a pasi pe noul drum spre electrificare, transformand liniile de productie din mai multe fabrici traditionale europene pentru asamblarea automobilelor electrice.

In acelasi timp, impreuna cu partenerii din societatile mixte din China, VW se pregateste de productie pentru cea mai mare piata de masini electrice atat in unitati existente, cat si intr-una noua la Shanghai.

Polestar sustinut de “parintii” Geely si Volvo a construit o fabrica noua pentru modele electrice in China, la fel a facut si Porsche pentru noul Taycan.

In SUA strategia este diferita si recent s-a anuntat cel de al treilea pas dintr-un trend ce confirma extinderea productiei de autovehicule electrice in foste fabrici clasice.

PRIMUL PAS – Fremont, California

Primul pas a fost vanzarea unei fabrici oprite in California, in timpul crizei din 2008 de NUMMI, un joint venture format de GM cu Toyota. Cumparatorul era un startup cu planuri marete, care a transformat halele de la Fremont in epicentrul productiei celor trei modele Tesla, care domina, la doar zece ani de la achizitia fabricii, vanzarile pe piata globala de automobile electrice.

Productia paralela a celor trei modele de succes S, X si 3, va fi extinsa incepand din 2020 cu inca o linie de asamblare pentru Model Y, ridicand volumul produs la Fremont la peste 400.000 de automobile electrice pe an.

AL DOILEA PAS – Normal, Illinois

Startup-ul Rivian, infiintat cu zece ani in urma, a fost foarte tacut pana anul trecut, cand a lansat la salonul auto din Los Angeles doua modele, un SUV si un pickup truck, pe aceasi platforma dedicata electrica.

Cu investitii majore de la Amazon, Ford si altii, Rivian a achizitionat o fosta fabrica Mistubishi in localitatea Normal din Illinois. Asemanarea cu pasul facut de Tesla nu a trecut neobservata si dupa o comanda semnificativa de vanuri electrice pentru distributia de pachete Amazon, Rivian este considerat a fi solid inscris pe calea de a deveni un jucator important in electrificarea transportului rutier.

AL TREILEA PAS – Lordstown, Ohio

Cel de al treilea pas este marcat de achizitia de catre un alt startup electric, Workhorse, a unei fabrici recent inchise de GM in Ohio. Scopul este de a asambla pickup-ul electric “Endurance”.

Anuntul vine cu doar doua saptamani inainte de prezentarea primului pick up electric Tesla si in paralel cu efortul accelerat din partea GM si Ford de nu lasa cel mai mare segement de pe piata americana, reprezentat de pickup-uri, prada usoara startup-urilor.

IN LOC DE CONCLUZIE

Urmarind pas cu pas cum supracapacitatea de productie pentru vehicule clasice se transforma, sau trece in mainile unor firme dedicate asamblarii unor modele electrice, este evident ca speculatiile legate de tot felul de “Tesla – killeri” vor trebui cat de curand sa infrunte realitatea prin care fiecare model nou electric este de fapt un “ICE – killer”. (ICE – Internal Combustion Engine)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.