Noutati din garajul nostru – economii cu Tesla Model 3

Share

Ultima saptamana, in care temperatura din Las Vegas a coborat, iar in Michigan a urcat, confirma cresterea consumului cu aproximativ 16% la rece pentru Tesla Model 3, long range, tractiune spate.

  1. LAS VEGAS

Dupa o lunga perioada fierbinte, in Las Vegas a sosit sezonul racoros, in care prietenii patrupezi pot fi lasati in masina cu geamul deschis, fara consum suplimentar de energie pentru functiile de climatizare “Dog mode” sau “Climate on”.

Sursa: meteoblue

Temperatura, cu 10 grade Celsius mai scazuta ca anul trecut, a afectat consumul inregistrat de “teslavegasgirl”, o Tesla M3 long range, tractiune spate, care face naveta zilnica intre sud estul si nord vestul zonei metropolitane.

Destinatia zilnica pentru TVG -“teslavegasgirl”
De la inceputul sezonului rece, pentru 1366 km consumul mediu a fost 13.9 kWh/100km

Fata de valoarea medie a consumului pe termen lung, 14 kWh/100km pentru 18875 km din martie pana in decembrie si cel inregistrat de la mijlocul lunii noiembrie, dupa ce temperatura a scazut, 13.9 kWh/100km pentru 1366 km, diferenta este nesemnificativa.

Consumul de la ultima incarcare a crescut la 16.3 kWh/100km pentru 115 km

Privind pe termen scurt insa, de la ultima incarcare, consumul de 16.3 kWh/100km, reprezinta o crestere de 15.6%, foarte apropiata de valoarea inregistrata in Michigan de TM 3 in prima saptamana cu temperaturi negative.

2. MOTOR CITY

In zona Detroit, frigul s-a mai domolit si este mai cald ca anul trecut, dar culoarea gri, caracteristica sezonului rece, acopera totul, orase, apa si pamant, intr-un val de mister si umezeala rece.

O excursie la Saint Claire, unul din lacurile de legatura intre Huron si Ontario, amplasat pe granita dintre SUA si Canada, ne-a dat ocazia sa comparam consumul cu cel inregistrat la Vegas.

Traseul excursiei la lacul St. Claire in zona metropolitana Detroit

La temperaturi asemanatoare, a rezultat un consum aproape identic (16.2 in Vegas, 16.3 in Motor City) pentru cele doua Model 3 long range, tractiune spate, echipate cu anvelopele all season livrate din fabrica.

Ca si valorile inregistrate la Vegas, pe termen lung consumul mediu ramane neafectat de o singura saptamana rece. Valoarea medie de 14.4 kWh/100 km realizata cu TM 3 pe 23.272 km, reprezinta echivalentul unor cheltuieli cu energia electrica de 9 lei pe 100 km, pentru incarcarea in garaj la priza casnica, insumand 2094 lei costuri cu energia electrica pentru primul an.

Considerand aceasi distanta parcursa cu un consum de 6 l/100km benzina la un pret de 6 lei/litru, economiile fata de o fosila cu performante echivalente sunt de minim 6000 RON dupa primul an. In realitate economiile sunt semnificativ mai mari, fiindca numeroase magazine din tara si Europa ofera incarcarea grautuit.

NOTA: datorita curentului de 110-120 V si 12 A la prizele de uz casnic in SUA, incarcarea acasa dureaza dublu fata de cea din Romania.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.