Audi Q4 e-tron – lecții învățate ”dând cu capul”

De curând făceam apel la proprietarii de Audi Q4 e-tron să ni se alăture pentru următoarele 12 luni, acest model fiind tot mai vizibil în clasamentele europene, așa chinuite și distorsionate cum sunt ele în prima parte a anului 2024, după eliminarea sau reducerea bruscă a subvențiilor în Germania, Franța și Suedia.

Primul răspuns a venit, de loc surprinzător, de la fostul meu coleg Markus (Solingen) cu care am discutat pe larg despre evoluția proiectului Electromobilitate începând din martie 2019, când făcuse un test drive cu TM 3 (Model 3 LR rwd, MY 2018).

Aflând că nu suntem afiliați cu o marcă sau firmă anume și că întreaga activitate de captare și transmitere a informațiilor și experiențelor la volan este prestată de utilizatori-voluntari, s-a mirat de longevitatea proiectului, care rezonează cu activitățile sale profesionale în domeniul requirements & knowledge management-ului din industria auto.

Întâlnire cu foști colegi, Rudi și Markus (dreapta), la NIO Power Swap – Hilden

Ne-am reîntâlnit la stația NIO Power Swap din Hilden, fiind curios să vadă cum se derulează o schimbare rapidă de acumulator pentru NIO eT5. După 5 minute acțiunea era finalizată și am pornit spre Solingen, pentru câteva ore de discuții auto în general și EV în special.

Hub-ul de încărcare de la Hilden, Germania. Foto credit: ing Markus Müller

Cu această ocazie am făcut cunoștință cu cele doua Audi Q4 e-tron ale familiei și cu numeroase povești și pățanii din ucenicia electrică.

Consum cu vânt din față

Despre cât de mult poate afecta vântul, care la fel ca la bicicliști întotdeauna bate din față, discrepanța între autonomia estimată la bord și realitate, am scris în mai multe ocazii. Când mai exista și o cutie de bagaje (Cosmin cu Kona pe drumul spre Croația) sau schiuri/biciclete pe plafonul mașinii (Tibi de cele mai multe ori cu Kia Niro) valorile de consum devin cu totul aventuroase.

Amuzat de o reclamă în care NIO promovează modelul eT5 Touring cu biciclete pe mașină, Markus ne-a transmis ce s-a întâmplat cu consumul Audi-ului la un drum spre Olanda cu biciclete pe acoperiș și vânt din față cu 65 km/h pe o distanță de 150 km, recomandând călduros instalarea lor pe cârlig.

După o astfel de experiență cu un consum de 37.4 kWh/100 km la o viteză de doar 100 km/h (limita din Olanda), Q4 45 estima după următoarea încărcare până la 100% o autonomie de 251 km (imaginea din stânga), față de peste 450 km, cât indică în mod normal.

Încă un episod din serialul ”iarna nu-i ca vara”

Pentru a doua lecție, protagonistul este Audi-ul gri, un Q4 35 utilizat pentru drumurile locale și naveta de 15 km pana la serviciu, unde Markus beneficiază de încărcare.

Soluția de a pune brazii de Crăciun pe plafon a dus la un consum atât de ridicat, încât cu 1 km înainte de stația de încărcare a venit în vizită ”broscuța roșie” pe bord și mesajul despre limitarea de putere și viteză la 7 km/h.

La o temperatura exterioară de – 2C, consumul indicat la bord a fost de 40.2 kWh/100km.

In mod curent autonomia este cea din imaginea de mai jos.

Mulțumim Markus, te mai așteptăm și cu alte experiențe interesante cu cele două Audi Q4 e-tron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.