Bilanț de ianuarie 2025 pentru echipa Kona și mediu

#konițele au trecut cu bine prin luna ianuarie 2025. Nu același lucru se poate spune despre mediul înconjurător. Vedem mai jos detalii despre cele 2 subiecte și câteva poze de sezon 🙂

Mediul înconjurător direct influențat de noi

George (Târgoviște) se întreabă în mesajul lunar: „Dacă în ianuarie avem temperaturi de 20 de grade, cum va fi la vară? Sau cum vor fi lunile de iarnă și de vară în anii care vor veni?”

Obișnuiți cu iernile anilor ’80-’90 e perfect normal să-ți pui astfel de întrebări, o fac și eu la rândul meu. În zeci de articole am adus în atenția cititorilor faptul că DEPINDE de noi în primul rând de noi să facem curba spre direcția care ni se pare mai bună.

Bazându-ne pe date științifice, care ne spun că indicatorii de mediu trebuie să primească o curbă descendentă, constatăm opusul:

  • 418.8 ppm CO2 în 2022,
  • 421.8 ppm CO2 în 2023,
  • 425.5 ppm CO2 în 2024 sunt date măsurate de NOAA, un organism de prestigiu (Găsim valorile vizual pe co2.earth).

Conform ultimului raport Copernicus, ianuarie 2025 a fost cea mai caldă ianuarie din toate timpurile. Am simțit-o și eu și George, dar cu siguranță mulți dintre noi au simțit acest lucru.

2024 a fost un an care a doborât toate recordurile și ne-a împins dincolo de linia roșie a țintei de 1.5°C conform Acordului de la Paris. Detalii găsim într-un articol de pe InfoClima.ro.

Suntem la 1.61°C peste perioada industrială, iar un grafic generat de climex.ro ne pune oglinda în față:

Pentru o viață mai bună

Eram bine dacă mergeam doar pe factori naturali, nu? Dar au intervenit la un moment dat factorii antropici, homo sapiens, industria și tehnologia. Această intervenție a fost pentru o viață mai bună.

Doar că o perioadă au fost informații puține despre efectele acestei vieți mai bune. Și nu vă mai uitați la paiul de plastic din ochii unor politicieni, puterea nu e la ei. Dacă noi știm că acel pai aruncat în natură va fi returnat brutal la un moment dat ne vom gândi de două ori înainte sa-l folosim, chiar dacă politicianul „ne-a dat voie”.

Acest simplu scenariu se poate replica la orice obiect, fie că vorbim de mașină, îmbrăcăminte, combustibili sau altele.

Vom observa că depinde în mare măsură de noi cum va arăta planeta peste 30-40-50 de ani, când generațiile actuale vor ajunge la vârsta noastră. Ne vor judeca prin prisma informațiilor științifice care le deținem astăzi. Cele false de la Pic și Poc sau alte rețele sociale vor dispărea până atunci…

Bilanțul lunii ianuarie 2025

În luna ianuarie 2025 proprietarii-voluntari din echipa Kona au parcurs peste 17.000 km și au realizat un consum mediu ponderat de 17.1 kWh/100 km.

Consumul realizat e echipa Kona în 2025 este identic cu cel din 2024 (17.1) cu o componență puțin diferită. Nu-i mai avem pe Codruț (MM) și Florinel (TM), dar avem două Kona MY2024, începând din această lună.

Ni s-au alăturat Edith & Alex (Cisnădie, SB) cu a lor Kona MY2024, după cum s-a relatat deja în bilanțul general, Bilanț ianuarie – 4.000.000 km monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate.

Temperaturile în zona Cluj prezentate de MeteoBlue indică puține valori negative. În realitate am simțit maxim o săptămână că am fi într-o lună de iarnă. Puțin pentru ianuarie, nu?

Datele transmise de colegi sunt reprezentate în graficele de mai jos, nu voi insista mult pe parcurs și consum. Acestea vin în funcție de necesități și de modul de utilizare.

Încă aveți costuri 0 (zero)? Da, avem! 🚙⚡️

Un dialog pe care-l purtăm din când în când cu cei mai curioși. Costuri 0 (zero) sau costuri minime vom vedea în continuare. Pentru că avem mulți colegi, care își produc singuri energia pentru mobilitatea electrică, pentru că există în continuare angajatori care oferă încărcare la birou din producția solară proprie și nu numai.

Dar și pentru că se mai nimerește ca operatorii de încărcare să ofere bonus niște energie celor care au încărcat ani de zile la stațiile sale. Chiar și din greșeală poate să fie bine venită acea energie. 🤪

În rest, cei care circulă prin țară și încarcă mult la stațiile publice, vom avea și costuri mai mari cum se vede mai sus. Este normal, iar cei din echipă și-au asumat aceste costuri de la momentul achiziției. Sunt prezentate aici așa cum vin de la fiecare proprietar pentru a înțelege mai bine fenomenul mobilității electrice.

Edith și Alex (Cisnădie, SB) – prima raportare lunară

Kona nu indică consumul mediu al lunii ianuarie, așa că o să vă prezint datele într-un un tabel, în care am trecut datele culese de la bord..

In tabel am trecut la consumul per 100 km, media ponderată a valorilor săptămânale notate. Doar că aceasta diferă foarte mult de media afișată în aplicația Bluelink pe o perioada de 28 zile (04.01.2025 – 02.02.2025).

Atașez în imagini datele mele.

Titus (SB)

Luna 01.2025:

  • distanță: 1707 km
  • consum mediu: 18 kWh/100 km
  • cost: 364 ron

Nu uităm faptul că Titus ne „transmite în continuare date despre Hyundai Kona model 2020, începând din 24 august 2020, raportul pentru săptămâna trecută purtând numărul 233!”

Adrian (PH)

Ianuarie 2025:

  • distanță parcursă: 409.8 km
  • consum mediu: 14.7 kWh/100 km
  • costuri încărcare ianuarie: 0 lei
  • costuri încărcări la 35.347 km: 1.788 lei

Gabriel (MS)

Ianuarie 2025:

  • parcursul total – 2185 km
  • consumul mediu 16.7 kWh/100km
  • costul încărcărilor
    • 65 kWh direct din panouri
    • 330 kWh din rețea la un cost de 264 lei.
    • 160 lei pentru 60 kWh la drumul de București.

Dana & George (DB)

Luna ianuarie 2025 a fost cea mai însorită lună din ultimii 4 ani, de când dețin mașină electrică. Și cea mai caldă. Am avut o producție excelentă sistemului fotovoltaic care mi-a permis ca 2/3 din încărcările din lună să le fac din fotovoltaic.

Fac parte din generațiile care în anii 80 și 90 trăiau ierni cu zăpadă care deseori ajungea la acoperișul casei. Și nu pot să nu-mi pun întrebări legate de viitor: dacă în ianuarie avem acum temperaturi de 20 de grade, cum va fi la vară? Sau cum vor fi lunile de iarnă și de vară în anii care vor veni?

  • Parcurs total: 1197 km.
  • Consum mediu: 15,4 kWh/100 km.

Am încărcat 200 kWh, astfel:

  • 137 kWh din fotovoltaic (costuri 0)
  • 43 kWh din rețeaua electrică a casei (costuri 34 lei)
  • 20 kWh de la stații publice (cost 30 lei).

La 1 an și jumătate de când avem Kona, ne apropiem cu pași repezi de borna de 25.000 km și vom ajunge la 30.000 în luna aprilie. Se confirmă ce îmi spunea dealerul, atunci când am cumpărat mașina: ”vei merge mai mult cu electrica decât cu o mașină pe combustibil”.

Într-adevăr, deși poate părea paradoxal, cu Kona am mers mai mult decât mergeam cu Passatul diesel deținut înainte să trec la electric. Deja deplasările în țară nu mai necesită nicio planificare prealabilă legată de unde și cum vom încărca.

Doar la ieșirile în străinătate mai planificăm opririle și încărcările, dar oricum nu este nimic deranjant. Mergând cu copiii, suntem obligați să ne oprim la fiecare 300-400 km, care cu Kona se fac fără nicio problemă.

În această lună a apărut prima problemă în funcționarea mașinii, atenționare privind tensiunea scăzută în bateria de 12V. Mă aștept să se rezolve pe garanție în cursul săptămânii viitoare dar mi se pare frustrant ca o baterie nouă să nu țină nici măcar 2 ani.

Iulia & Cosmin (CJ)

A trecut deja prima lună din 2025? Kona a făcut un dute-vino Jucu-Cluj, excepții fiind excursia fulger la Sibiu și un drum până la bunici.

Datele lunii ianuarie:

  • parcurs: 2380.3 km
  • consum mediu: 17.8 kWh/100 km
  • surse de energie: 487.6 kWh din care 446 kWh din rețea, 17 kWh energie solară și 24.6 kWh stații publice AC
  • costuri: 385.9 lei sau 16.2 lei/100 km
  • viteză medie: 38 km/h
  • temperatură medie: 0°C

Costul încărcărilor se împarte astfel: 24.6 lei pentru încărcarea AC din Sibiu (parcare Cazarma 90), restul de 361.3 lei sunt contorizați cu 0.83 lei/kWh la acest moment. La momentul când vom avea factura aceasta sumă va scădea pentru ca furnizorul va returna o parte din energia injectată în vară (mai există un excedent de vreo 92 lei).

Am trecut la odometru cu 6 cifre in luna ianuarie, astfel urmează în vreo 4.000 km o nouă revizie. Yuhuuu!

Iulia a început să meargă la birou după aproape 5 ani de WFH, așa că au fost câteva zile în care ea și #konița au fost foarte bune partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.