Bilanț de noiembrie – echipa Electromobilitate la începutul sezonului rece

În luna octombrie semnalam prima participare a colegilor noștri la un eveniment internațional și tranziția lui Cătălin (Craiova) de la un Hyundai Ioniq la prima Tesla Model 3 (MY2024) din proiectul Electromobilitate, alături de o nouă participare, George (Târgoviște), și o revenire în faza activă a proiectului a colegului nostru Cosmin (București) tot cu un VW ID.3.

Noiembrie a fost marcat de mai multe aniversari și ceremonii virtuale absolvire pentru trei participanți la proiect.

MULȚUMIM Daniel (Kona, Dej), Alin (VW e-Up, Râșnov) și Raul (Fiat 500e, Timișoara) pentru colaborarea din ultimul an.

Cu aceasta ocazie, mulțumim în numele comunități cronicarului konașilor, Cosmin (Kona, Cluj), care la 8 noiembrie a încheiat al doilea an de contribuții săptămânale la proiect. MULȚUMIM COSMIN!

Subiectele preferate luna trecută au fost legate de călătoriile lungi cu toate categoriile de mașini ce participă la proiect (6 episoade) și clarificarea faptului că înmatriculările globale, europene și cele din România sunt în creștere și nicidecum în scădere, cum încearcă să sugereze o virulentă campanie anti-electrificare, bazată pe rezultatele codașilor în tranziția epocală la care asistăm.

Răspunsuri fără echivoc pot fi găsite în raportul BNEF – Bloomberg New Energy Finance întocmit pentru conferința COP 28 sau în analiza IEA – Agenția Internațională pentru energie.

Spre finalul lunii noiembrie am primit primele semnale de la doi noi colegi veniți în proiect cu Hyundai Kona, Marius (CS) și Dani (AR), pe care vom avea ocazia să-i urmărim la volan începând cu datele transmise în decembrie.

Începutul sezonului rece

Cea mai mare schimbare din noiembrie pentru echipa noastră, și în general pentru toți electromobiliștii din emisfera nordică, a fost venirea frigului. Este momentul când se produce un salt al consumului din motive discutate an de an în detaliu. Reducerea îngrijorătoare a autonomiei estimate la bord (mai ales după drumuri scurte în oraș) și panica electro-bobocilor, ce și-au luat în primire masinile începând din aprilie și sunt la prima confruntare cu iarna, trece după primul sezon rece și se înscrie în normalitatea vieții alături de o ”electrică”.

Găsiți mai multe articole pe această temă, inclusiv unul care subliniază valorile mai bune de consum realizate de navetiști.

Pentru o privire în avans la ce ne așteaptă în ianuarie și prima parte din februarie, urmăriți cronicile săptămânale ale echipei Tesla Model 3 LR, unde relatările lui Răzvan de la -20 grade în Finlanda, ne dau măsura a ce înseamnă să circuli cu un automobil electric în țările nordice.

Parcul auto din proiect

Gama de 16 modele monitorizate în proiect în luna noiembrie, acoperă Top 10 al clasamentului înmatriculărilor din România și Europa, cu două excepții pentru cel european. Am invitat și în luna octombrie proprietari de MG 4 și Audi Q4 e-tron să ni se alăture pentru următoarele 12 luni și repetăm cu drag invitația.

Din ”electricele” participante la proiect în luna noiembrie, 55.8% au mai puțin de 40.000 km la bord, ceea ce nu ne permite încă să răspundem întrebărilor legate de fiabilitatea tehnologiei și în special la cea legată de degradarea acumulatorilor. Menținem legătura cu Paul (Kona, Băilești)Andrei (Kona, Brașov) și Dan (Elveția). Colegii ne asigură de buna funcționare a #konițelor dincolo de 175.000 km, Andrei depășind de curând 182.000 la bord, la trei ani după achiziție.

Echipa cu raportări pentru luna noiembrie are un total de 1.856.072 km la bord, două exemplare fiind trecute de 120.000 km, o Tesla Model 3 din 2018 și un Renault ZOE din 2020.

Echipa activă în luna noiembrie

MULȚUMIM celor 43 proprietari-voluntari participanți în luna noiembrie la proiect!

  1. Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște (în ordinea înscrierii în proiect);
  2. Tesla Model 3 SR –  5 participanți din Câmpina, București (3) și Craiova;
  3. Tesla Model 3 LR – 3 participanți din Ineu, Karstula (Finlanda), Michigan (SUA):
  4. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
  5. ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
  6. Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
  7. VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
  8. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
  9. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  10. Renault ZOE – 2 din Crivina (PH) și Târgu Mureș;
  11. Kia Niro – Bucureșt
  12. Skoda Citigo – Timișoara;
  13. Fiat 500e – Timișoara;
  14. Volvo XC40 – București;
  15. Skoda Enyaq – Bacău;
  16. Renault Megane – Deva.

Parcursul total (5 ani) monitorizat în cadrul proiectului

Desi luna noiembrie a fost mai rece, cu condiții meteo ce nu îmbie la numeroase călătorii lungi, echipa a acumulat 80.611 km, valoare care ridică totalul pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023 la 950.474 km, cu șanse mari ca 2023 să fie primul an în care am monitorizat săptămânal peste UN MILION de kilometri. Fiecare km parcurs a fost tăcut și tot mai curat, pe măsură ce ponderea surselor de energie verde câștigă teren în fața combustibililor fosili utilizați pentru producția de energie electrică.

Totodată, cei 80.611 km din noiembrie au ridicat parcursul total monitorizat de la începutul proiectului Electromobilitate la peste 2.7 milioane km 100% electrici raportați de 85 proprietari de ”electrice”.

Parcursul și consumul din luna noiembrie

După nevoile proprii și stilurilor diferite de condus, parcursul și consumul colegilor participanți la proiect în luna noiembrie reflectă cazuri de utilizare individuale.

Costuri cu încărcarea

Dacă parcursul mare încă surprinde pe cei ce cred că electricele sunt bune numai pentru oraș, discuția despre costuri este cea care generează cea mai mare confuzie. In repetate rânduri am subliniat că în universul transportului electric costurile depind de sursa de încărcare, care acoperă un spectru larg de valori pentru unitatea de energie: kWh.

Fie că sunt locuri de muncă, care oferă încărcarea gratuit, sau primării, care încă mențin costul cu încărcarea la ZERO sau valori extrem de rezonabile, sumele achitate de colegi pentru 100 km rămân subiectul cel mai greu de înțeles.

O soluție tot mai des întâlnită la proprietarii de automobile electrice este producția necesarului de energie electrică pentru uzul casnic și încărcarea electricelor cu panouri fotovoltaice instalate acasă. În octombrie am amintit de tranziția singurului Volvo XC40 din proiect de la încărcarea la stațiile publice la cea de alimentare acasă ”de la soare”. Pe baza investiției făcute, Dan (București) a coborât în două luni din vârful la baza clasamentului costurilor.

De reținut că după fiecare excursie în străinătate colegii avertizează că (în general) costurile sunt mai ridicate spre apus, în timp ce spre sud încă se mai găsesc stații gratuite atât pe parcurs, cât și la destinație (hoteluri, pensiuni). Așa cum am scris și în bilantul lunii octombrie, repetâm în continuare pentru cei ce aleg o electrică doar pentru gratuități:

Programele de susținere a mobilității electrice prin oferte de încărcare gratuită de către Primării se reduc tot mai mult, un fapt binevenit de comunitatea în creștere a electromobiliștilor din România, reducerea abuzurilor și întreținerea stațiilor în stare de bună funcționare fiind mai importantă pe termen lung.

Bilanț de octombrie și prima participare la un eveniment internațional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.