Odometrul imaginar, care contabilizează toate distanțele parcurse și raportate săptămânal sau lunar de participanții la proiectul Electromobilitate, a depășit în luna ianuarie o bornă semnificativă: 4.000.000 km.
Este un prilej de satisfacție pentru o idee demarată foarte modest în 2018 cu doar două mașini, Ionică (Hyundai Ioniq 2018) și TM 3 (Tesla Model 3 LR rwd, 2018).
În 2019 ni s-au alăturat Roxana (Model 3 LR rwd, Las Vegas), Tudor (Hyundai Ioniq 2019, Timișoara) și Edi (Hyundai Ioniq 2020, București).
Creșterea continuă a echipei, formată din proprietari-voluntari ce contribuie săptămânal la baza de date și experiențele consemnate în cronicile proiectului, a făcut ca totalul kilometrilor monitorizați în luna ianuarie 2025 (76.477) să depășească întregul parcurs din tot anul 2019 (65.608).
Din totalul celor 112 colege și colegi ce au contribuit la proiect pe parcursul ultimilor șapte ani, în luna ianuarie am primit informații de la 47 participanți, avantajul fiind diversitatea cazurilor de utilizare și acumularea rapidă de experiențe pe parcursul raportat.
In ianuarie s-au alăturat echipei noaste de voluntari Edith și Alexandru (Hyundai Kona, Cisnădie, SB), care mărturiseau în articolul introductiv:
Având în vedere că proiectul Electromobilitate m-a ajutat foarte mult în decizia de a achiziționa o mașină electrică, aș vrea să contribui și eu, să aduc un plus comunității, astfel încât să fie de ajutor și pentru alții, care ar putea fi în situația în care am fost și eu.
Alexandru Horvath – coechipierul #112 al proiectului
BUN VENIT Edith și Alexandru și pe această cale!
Echipa și parcursul total
Pe baza parcului auto BEV din România publicat de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) în ultimul RO e-Mobility index, doar VW ID.4 a lipsit între cele 16 modele utilizate de colegii nostri, deși Laurențiu (ID.4, CLuj) ne ține la curent cu evenimentele mai importante.

Gama de modele participante la proiect în ianuarie:
- Hyundai Kona – 9 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS), Arad, Cisnădie (în ordinea înscrierii în proiect);
- Tesla Model 3 SR – 7 din Câmpina, Săbăreni, București, Craiova, Chiajna, Timișoara și Fălticeni;
- VW ID.3 – 5 din București (1), Cluj (3) și Timișoara;
- Dacia Spring – 5 din Fălticeni (2), Pitești, Iași și Aiud;
- Tesla Model 3 LR – 3 din București, Motor City (SUA), si Timișoara;
- Tesla Model Y – 3 din București, Brașov si Sibiu;
- Renault Megane – 3 din Deva, Arad și Gura Humorului;
- IONIQ 5 – 3 din Timișoara (2) și București;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Skoda Enyaq – București;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Kia Niro – București;
- MG 4 – Pitești;
- Nissan Leaf – București.
Ianuarie a fost ultima lună în care am primit date de Tibi pentru Kia Niro, după ce recent a trecut la IONIQ 5. Tot ultima lună de participare la proiect a fost și pentru Tesla Model 3 ”highland” de la Chiajna, despre care Daniel ne scria că: ”a plecat să-și caute părinți mai buni”.
Albastru – localități de reședință ale participanților la proiect
Roșu – evenimente dedicate mobilității electrice
Parcursul, consumul și costul cu încărcarea din ianuarie



Alături de parcursul total amintit la început, este important de știut că odometrele participanților din luna ianuarie au însumat peste 2.7 milioane km, o garanție a bogăției de experiențe prezentate în cronicile săptămânale.
Un alt aspect de luat considerare în căutarea informațiilor despre automobile electrice ”bine rulate”, este faptul că longevitatea colaborărilor cu date la proiect a determinat în ianuarie o proporție record a mașinilor cu peste 100.000 km: 8 din 47, sau 17% din participanți, având la bord între 100.000 și 165.000 km.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.