Unul din hobby-urile mele este pescuitul. Deoarece timpul nu îmi permite, m-am oprit la pescuitul „la method” feeder și merg doar pe bălți private.
Așa cum ați aflat din articolul introductiv, una din exigențe avute în alegerea mașinii electrice de oraș a fost volumul portbagajul, fix pentru a putea merge la pește cu bagajeria dorită.
Autonomia de 240 km îmi permite să merg oriunde la pește în jurul Bucureștiului, cel mai depărtat lac fiind Nucetu, aflat la aproximativ 85 km de casă.
Testul Leaf-ului a fost făcut într-o sâmbătă, la o partida neplanificată, deci „pe fugă”. M-am hotărât cu un prieten să mergem pe lacul Buzoieni, vineri seara, pe la ora 22:00. Nu aveam bagaje făcute, nu știam câtă ”baterie” (procente SoC) am la mașină și nici nu aveam „de-ale gurii” pentru partida de pescuit. Dar am stabilit să mergem pe modul relaxare, să ajungem la locație când o să ajungem, fără grabă și fără un obiectiv anume.
Sâmbătă dimineața am plecat spre mașină să pun bagajeria de pescuit în ea. Am avut inspirația să documentez umplerea portbagajului și las în continuare mai multe poze din acest proces.
Bateria arăta 70% când am plecat de acasă, la ora 6:30. Trebuia să fac undeva o oprire sa cumpăr „de-ale gurii” și am decis să merg la Kaufland și, dacă tot parchez acolo, să încarc rapid cu CHAdeMO.
Am făcut cumpărăturile pe repede înainte, timp de 13 minute, timp în care bateria mașinii a ajuns la 85%. Suficient pentru drumul plănuit. Lacul Buzoieni se află la 76 km de casă.
Drumul este un sfert prin București, jumatate pe autostrada și un sfert pe drumuri județene. Am ajuns la destinație cu 54% SoC, consumând 31% din baterie.
Locația este foarte curată și potrivită pescuitului relaxat, în distanțe scurte de maxim 60 m. Densitatea de pește este bună, dar mică. Eu am făcut o partida de pescuit la caras viteză, având trăsături sub 30 de secunde. O adevărată plăcere!
In jurul prânzului s-a lăsat căldura și am cedat. Am deschis aplicația mașinii și am setat temperatura interioară la 22 de grade. Cât timp Leaf-ul „se pregătea” de plecare, am strâns bagajele, am încărcat portbagajul și am pornit spre București.
Drumul spre casă a fost lejer și relaxant, nu prea este trafic sâmbătă la prânz spre București. Așa că m-am jucat cu funcția ProPilot, cu care mașina își menține viteza și banda selectată, virând singură.
Am ajuns acasă cu 17% din baterie și o autonomie estimată de 46 km. Deci a fost un drum de pescuit fără nicio problemă din punct de vedere al mașinii electrice, ba cu un plus de confort.
Legat de consumul acestei deplasări, lucrurile stau așa:
- parcurs 154 km,
- consum mediu la bord de 13.7 kWh/100km și un consum total de aproximativ 20 kWh.
- cu un pret mediu de încărcare de 2.13 lei/kWh, am cheltuit pe aceasta deplasare 20×2.13=43 lei.
Fiind la început de cariera electromobilistică, încă mai compar cu diesel-ul. Pentru aceleași costuri de deplasare, dieselul ar fi trebuit să consume 5.5 litrii de motorină la un preț de aproximativ 8 lei/litru, ceea ce rezultă într-un consum de 3.6 litri/100km.