Cateva sfaturi practice pentru viitorii electromobilisti

Share
O preocupare importanta pentru viitorii electromobilisiti este locatia statiilor de incarcare.
In imagine, Roxana si Catalin incarca in paralel la statia de 50 kW de la Kaufland in Deva, doua participante la prima editie ElectRoMania, 1 mai , Brebu Nou.

O discutie recenta cu o familie de tineri intreprinzatori despre achizitia unui automobil electric, ne-a atras atentia asupra catorva aspecte practice, legate de viata de zi cu zi, pe care se pare ca nu am insistat suficient in alte articole.

Extrem de bine documentati asupra ofertelor existente pe piata din Romania si Germania, cunoscatori ai subventiilor acordate si cu temele de aritmetica despre economiile aduse de un automobil electric pentru naveta zilnica facute, ma intrebam ce informatii asi avea de oferit in plus ?

Am inteles destul de repede ca aveau un caz mai special de utilizare, naveta zilnica depasind de multe ori 250 de kilometri, ceea ce reprezinta limita de autonomie actuala a automobilelor electrice cu pret rezonabil, importate in Romania, ce beneficiaza de subventie. Prin urmare grija principala era legata de reteaua de incarcare, sau mai bine zis aparenta lipsa a unei retele.

Cateva detalii culese din experienta celor 30 de saptamani de utilizare zilnica a unui Hyundai Ioniq in cadrul proiectului Electromobilitate, cred au avut darul sa clarifice aspectele legate de incarcare.

Incarcarea la priza casnica

Incarcare in paralel la prize 220 V, la pensiunea EnduRoMania, Brebu Nou

“Ionica” a fost livrat cu o unitate de incarcare mobila la priza de 220 V, inclusa in pretul de achizitie, si functioneaza chiar daca priza nu are impamantare. Am adus aceasta precizare fiindca “TM 3” (Tesla Model 3), cel de al doilea automobil electric utilizat in cadrul proiectului nostru de educare prin test drive, are nevoie de priza cu impamantare.

Incarcarea acasa este de departe cea mai utilizata de proprietarii automobilelor electrice , fiind cea mai comoda si devine un reflex in fiecare seara, la fel ca si cel al incarcarii telefonului.

In plus, in lunile de iarna se poate programa preincalzirea habitaclului, care a devenit cea mai indragita functie la Sibiu, unde in diminetile geroase Ionica era singura masina din parcarea Porsib cu geamurile curate si interiorul incalzit la comfortabile 20 grade Celsius.

Incarcarea la locul de munca

Incarcator 22 kW instalat de EV connect la Porsib, Sibiu

In cazul interlocutorilor nostri interesati de achizitia unui automobil electric, o alternativa optima este incarcarea la locul de munca, unde dispun de curent de 380 V. Instalarea unei statii de incarcare de 22 kW ar scurta durata de incarcare, cu mult sub cea petrecuta zilnic la servici.

Instalarea statiilor de incarcare in parcarile firmelor a fost si una din temele dezbatute la Brebu in cadrul primei editii ElectRoMania, cu reprezentanti ai unor firme germane cu activitati in Timisoara, Sibiu si Lugoj. Numerosi electromobilisti in devenire ar avea astfel sursa de energie asigurata, chiar daca locuiesc la bloc.

Incarcarea la statiile rapide

Imagine captata de pe Plushare, 7 mai 2019

Cu ajutorul unor aplicatii de tip Plugshare, este usor de aflat unde sunt pozitionate statiile de incarcare rapide. O adresa sigura este reteaua Kaufland si Lidl, a caror statii de 50 kW din Timisoara, Deva, Sebes, Sibiu, Brasov si Resita le-am utilizat pentru drumurile mai lungi cu Ionica.

Reteaua de benzinarii Socar are de asemenea statii de 22 kW instalate in Timisoara si Deva, alte puncte de incarcare fiind in mall-uri, reprezentante auto (de obicei doar pentru clientii firmei) sau firme private, care isi listeaza statiile pe Plugshare.

O particularitate bine de cunoscut inainte de prima incarcare cu Ioniq-ul, este faptul ca incarcarea rapida este limitata la 94% din capacitatea acumulatorului.

Alte griji ale viitorului electromobilist

O preocupare justificata pentru un viitor proprietar de automobil electric este cea legata de fiabilitatea acumulatorilor si de garantia oferita pentru modelele subventionate in cadrul programului guvernamental.

Chiar daca majoritatea producatorilor ofera opt ani garantie, la acest capitol este bine de stiut ca numarul de kilometri pentru care se acorda garantia difera. Este important ca informatia sa fie actuala, fiindca unii importatori au schimbat politica de garantie, pe baza experientei din piata specifica.

Alte aspecte practice:

  • service-ul periodic – cartea tehnica prevede intervale de service si operatiile recomandate pentru fiecare model, dar verificarile sunt minore in lipsa schimbului de ulei si al filtrelor.
  • sistemul de franare – utilizarea franarii regenerative devine o practica usor de invatat, la fel ca si condusul cu o singura pedala, care aproape elimina uzura placutelor si a discurilor. Din datele publicate de firmele de taximetrie, reiese ca schimbarea placutelor de frana nu este necesara inainte 100.000 km.
  • suspensia si directia – uzura este mai degraba o functie de calitate a drumurilor, fiind influentata si de masa mai mare a automobilelor electrice

O recomandare legata de autonomie

In functie de nevoile zilnice si posibilitatile de incarcare este bine de stiut ca orice consumator suplimentar de energie (incalzire habitaclu, volan si scaun, dezghetare parbriz si luneta, lumini, stergatoare) va reduce autonomia.

Din evolutia consumului mediu saptamanal pe parcursul a 30 de saptamani pentru “Ionica”, este evident ca pe vreme geroasa, cu drumuri scurte si opriri frecvente, cand caldura din habitaclu se pierde, consumul de energie electrica se poate dubla, datorita incalzirii si a celorlalte functii necesare circulatiei in siguranta iarna.

Luand in considerare si recomandarea producatorilor de a utiliza acumulatorii in domeniul de incarcare 20% – 80%, pentru o viata cat mai lunga, este bine ca in alegerea unui automobil electric sa tintiti o autonomie acoperitoare pentru cazul cel mai defavorabil de utilizare.

Opinia electromobilistului:

In ce masura se suprapune experienta noastra de naveta zilnica pe parcursul a 30 de saptamani cu propria experienta ?

Ce alte sfaturi aveti pentru viitorii electromobilisti, care ii poate ajuta la alegerea unui automobil electric, ce acopera cat mai bine nevoile de utilizare zilnica ?

Informatiile transmise pe adresa [email protected] sau la rubrica comentarii vor fi publicate sub semnatura autorului.

Dan Boboescu

My lifelong career in automotive started with design and testing of ICEs (internal combustion engines), continued with service and car sales, evolved into global seating design, requirements and knowledge management, to recently find a passion for electromobility.

You may also like...

Shares