Chiar dacă nu salvăm planeta, cu siguranță ne protejăm buzunarul

Scepticii și cârcotașii îi dau înainte cu tot felul de postări despre noi, ăștia cu mașini electrice, că de fapt nu salvăm planeta, că o mașină electrică poluează prin fabricarea și recilarea bateriilor și atîta ne împuie capu’ de parcă am fi găsit mașinile astea sub pomul de Crăciun fără să știm cu ce se „mănîncă”.

Ei bine, eu cel puțin, nu mi-am luat mașina electrică să salvez planeta, ci doar am scos din circuit două mașini poluante, una EURO2, cealaltă EURO3, dar și pentru că m-am săturat să am mâinile murdare de vaselina sau uleiuri, să stau să îmi amintesc cînd am de făcut schimbul de ulei.

M-am săturat să aud cum fluieră cureaua la alternator fiind uzată, m-am săturat ca la fiecare doi ani, înainte de ITP, să schimb galeria de evacuare a mașinii, m-am săturat să miros a benzină și să pândesc mereu când prețurile coboară, să fug să fac plinul…

Am facut primii pași electrici cu o Dacia Spring, apoi am trecut la Megane e-Tech, tot electric. Cu Spring-ul am parcurs 76.500 km într-un an jumate și pot să mărturisesc că am condus toți acești kilometri foarte relaxat, fără inhibiții, fără vibrații sau fum după mine.

Cât timp am petrecut cu mașina la stațiile de încărcare? E treaba mea, nu a zmeilor ce străbat o mie de kilometri fără oprire! Chiar așa? O toaletă, o apă, „un biscuite” ? Nimic, nimic pe drum? Pentru fiecare din cele enumerate, acolo unde se găsește o stație de încărcare, împușcăm doi iepuri dintr-o dată: pauza + încărcarea.

Cu o floare nu se face primăvară, nu salvăm noi planeta, dar reducem emisiile la eșapamanet și mai ales scoatem poluarea din orașe. Cum? Termocentralele pe cărbune (tot mai puține) nu sunt amplasate în orașe, fabricile de baterii la fel.

Să luăm un mic exemplu de calcul cu ambele mașini electrice, Dacia Spring și Renault Megane:

  • am parcurs fără probleme un total 139.742 km (din care 76.500 km cu Dacia Spring),
  • costuri totale cu energia electrică 17.087,66 lei (din care 5.533 lei cu Dacia Spring).
  • rezultă costuri de 12.23 lei/100km (7.23 lei/100km pentru Spring)
  • am evitat producerea a 18.586,68 kg CO2.
  • costuri cu întreținerea mașinilor: 500 de lei pentru cele două revizii la Dacia Spring.
    • Plăcuțele de frînă sunt ca noi la ambele mașini, multumită frânării regenerative, probabil cel mai mare avantaj al tracțiunii electrice

Mai pe românește: am evitat „vizite” la atelierele de reparații auto în tot acești acesti aproape 140.000 km parcurși.

Dacă raportăm aceste calcule la scară europeană, vedem cât carburant nu s-a mai consumat și cât CO2 nu s-a mai eliminat în atmosferă. De aici vine și marele „război” împotriva electricelor: scăderea vânzării de carburant. Oare câtă benzină aș fi consumat și ce profit aș fi generat pentru producatorii și distribuitorii de combustibili fosili în cei 139.742 km parcurși din 14 octombrie 2021 până azi, 14 mai 2024 ?

Dar pentru atelierele de reparații auto?… doar pentru schimburile de uleiuri și filtre la fiecare 10.000 km?

Celor ce susțin că mașinile electrice poluează le propun un test. Două garaje, două mașini în fiecare dintre ele, una electrică cealaltă pe benzină sau motorină, nu contează. Ambele mașini cu sistemele pornite și cu climatizarea habitaclului în funcție pe aer condiționat sau aer cald, nu contează. Ambele garaje închise. Cine va ieși primul din garaj ?

Să auzim numai de bine, așa cum spunea un redactor radio din trecut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.