Consecințe neintenționate ale tranziției spre mobilitatea electrică

La fel ca în ultimii 13 ani, care au zburat de la lansarea Model S, Tesla este din nou pe lista neagră a presei de pretutindeni, dar pentru motive foarte diferite.

La început firma era ridiculizată de executivii din industria auto tradițională, iar comportamentul liderului era considerat necorespunzător cu normele destul de rigide ale etichetei din lumea marilor afaceri. După succesul Model 3 și mai ales Y, criticii s-au redus la număr, eterna căutare a presei a unui nou ”Tesla-killer” s-a evaporat și Tesla a devenit o firmă invidiată și copiată de startup-uri americane și mai ales chinezești.

Odată cu implicarea în activități politice, dar mai ales odată cu declarațiile despre orice și oricând, utilizând puterea platformei sociale X (fostul Twitter), se pare că media a descoperit adevăratul Tesla killer în persoana lui Elon Musk. Orice capriciu al bursei este asociat cu acțiunile liderului.

Chiar și așteptarea clienților pentru livrările noului Model Y (”juniper”) este interpretată ca o revoltă a cumpărătorilor împotriva firmei identificate cu liderul. Hărțuiala la care sunt suspuși actuali proprietari de modele Tesla și actele de violență împotriva unor reprezentanțe și stații Supercharger sunt pedepsite de lege, ca orice alt act de distrugere a proprietății private. Poate ar trebui amintit în acest context sabotajul alimentării cu energie la Giga Berlin din 5 martie 2024? S-a petrecut înainte ca Musk să fie implicat în politică.

Dincolo de melodrama ”Muskla”, care absoarbe tot aerul de nu mai rămâne loc pentru alții pe canalele de știri auto, există o evoluție naturală a pieței de automobile electrice, a firmelor aflate la început de drum, care își încearcă norocul și par să fii găsit o cale de supraviețuire, dar și a celor care au făcut greșeli și dispar rând pe rând.

Falimente, schimbări de lideri și capriciile bursei

Al doilea val de falimente din domeniul startup-urilor electrice, după Fisker I, Sono Motors, e.GO Mobile, este în curs de derulare începând cu Fisker II în 2024, Canoo, Nicola și Northvolt în 2025. Cine urmează?

Nissan se clatină și caută o soluție disperată de supraviețuire cu ajutorul unui nou CEO. De altfel, schimbarea liderilor la cârma firmelor afectate negativ de tranziția spre mobilitatea electrică a demarat cu Herbert Diess la Volkswagen și a fost urmată de Carlos Tavares la Stellantis, dacă ar fi să analizăm doar marii producători tradiționali.

Nici la startup-uri nu este totul pace, prietenie și armonie, cum a dovedit debarcarea lui Thomas Ingenlath de la Polestar și Peter Rawlinson de la Lucid Motors, singurul care a păstrat un rol consultativ după plecarea destul de bruscă.

Există și o excepție în lumea auto, tulburată mai întâi de Covid, apoi de accelerarea tranziției spre mobilitate electrică în China și cel mai recent de tarife.

Oliver Blume a cumulat rolul de la Porsche cu cel de CEO al grupului VW începând din septembrie 2022. Deocamdată dublul rol, nu prea ajută la Porsche, denumită cândva ”bijuteria coroanei” Volkswagen.

O comparație a prețului acțiunilor, foarte des pomenit în legătură cu Tesla, indică probleme mai degrabă la Porsche (+17.9% in ultimii cinci ani), decât la Tesla (+777.1% in ultimii cinci ani)?

Sursa: google

Fiind un blog dedicat experienței electromobilistice la volan, nu vom devia mai mult de atât într-un domeniu financiar delicat, de care are cine să se ocupe.

Încercăm să semnalăm că între titlurile bombastice și interpretările lor simpliste există de multe ori discrepanțe radicale, cum ar fi impactul scăderii vânzărilor Tesla, în perioada modificării liniilor de producție în toate cele patru fabrici pentru noul Model Y (”juniper”).

Prețul acțiunilor Tesla a scăzut și când vânzările de automobile au crescut, de exemplu la sfârșitul anului 2022, după ce vânzările au depășit pentru prima oară în istoria auto 1 milion BEV/an și crescuseră cu 40% față de anul precedent.

Surse: livrări trimestriale Statista, prețul acțiunilor – google

Tendințe majore pe calea tranziției

Este oare timpul potrivit să renunțăm la obsesia Elon Musk și să ne îndreptăm privirile spre renașterea programului de electrificare cu Neue Klasse la BMW? Sau poate la revenirea Renault cu R5 în topul înmatriculărilor din Franța? Sau diversificarea gamei Skoda? Progresul grupului coreean Hyundai-Kia-Genesis? Asocierea NIO-CATL pentru rețele de battery swap?

Sunt atâtea subiecte interesante în lumea mobilității electrice, că torentul de cuvinte și emoții pe tema Muskla, a devenit în prezent doar o risipă de timp.

Pentru cine încă se mai îndoiește de viitorul electric, autonom și conectat al transportului rutier, o consultare mai frecventă a statisticilor exporturilor NEV – New Energy Vehicles (BEV+PHEV) din China pe piețele globale, acolo unde nu sunt penalizați cu taxe protecționiste, este un exercițiu util pentru a înțelege că tranziția spre electrificare se petrece pe numeroase căi paralele.

Nu sunt linii drepte ce duc de la zero la succes, ci mai degrabă călătorii dificile în teren accidentat cu urcări, coborâri și serpentine obligatorii pentru a ocoli numeroasele obstacole din cale, de la pandemie și dezastre naturale, la decizii politice și comportament irațional al unor lideri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.