Una din temele cele mai dezbătute și controversate în fiecare lună este cea a costurilor cu încărcarea și impactul acestora în TCO – Total Cost of Ownership (costul total aferent proprietății) pe întreaga durată de exploatare a unui automobil electric.
Bilanțul lunar, alcătuit pe baza datelor comunicate de membrii activi ai echipei proiectului Electromobilitate în fiecare lună, este ușor de înțeles. Parcursul și consumul sunt mărimi fizice cu care ne-am obișnuit, chiar dacă diferența de la l/100km la kWh/100km generează bătai de cap.
Impactul autonomiei asupra prețului de achiziție
Ceea ce este mai puțin înțeles, sau acceptat, este impactul autonomiei asupra prețului de achiziție al unui electromobil nou. Cu tehnologia actuală, autonomia mare rezultă în general din acumulatori mari, grei și scumpi, după ce toate metodele de eficientizare au fost epuizate.
De câtă autonomie avem nevoie în mod real?

Răspunsul furnizat de cei 42 participanți la bilanțul din luna mai nu este o surpriză pentru cei ce își monitorizează cu atenție parcursul, indiferent de motorizare:
- 64% dintre colegii noștri au parcurs între 1000 și 3000 km în luna mai, ceea ce reprezintă între 44 și 130 km/zi lucrătoare (23 zile lucrătoare în luna mai), acoperiți de un plin cu electroni a unui acumulator de dimensiunea celui cu care este echipată Dacia Spring.
- lărgind domeniul, constatăm ca 92.9% din colegii noștri au parcurs în luna mai între 0 și 4000 km, ceea ce rezulta în 173 km/zi lucrătoare și aceștia fiind acoperiți ușor de Spring.
Replica este întotdeauna legată de distanțele lungi parcurse în călătorii de sfârșit de săptămână sau în vacanță. Daca pauzele de odihnă, masă, etc. nu se pot sincroniza cu cele de încărcare, deplasarea cu ”electrica” poate deveni o plictiseala? Depinde de fiecare.
Producătorii vin în prezent cu soluții diferite în ajutorul celor grăbiți. Vitezele mari de încărcare, grupul Hyundai-Kia, o rețea extinsă și fiabilă de încărcare Tesla, sau înlocuirea rapidă a acumulatorilor demonstrată și în Europa de NIO, sunt pașii care indică alternative de rezolvare a soluției nefericite cu acumulatori tot mai mari, mai grei și scumpi.
Costul pentru 100 km
In final, tot ce contează este: cât costă să te deplasezi 100 km? Răspunsul la această întrebare, adresată cel mai des de persoanele interesate de mobilitatea electrică, este punctul de întâlnire între tehnologia bazată pe motoare cu ardere internă și combustibili fosili și cea care utilizează energie electrică. Costul pentru parcurgerea unei distanțe standard (de obicei 100km) a devenit termenul de comparație între vechi și nou.
Costul cu energia electrică fiind influențat în mai mare masură de sursa de încărcare, decât de consum, să revedem cum încarcă colegii din echipa proiectului Electromobilitate.
Pe baza celor 49 răspunsuri primite la sondajul din acest an, 82% dintre colegii nostri au posibilitatea să încarce acasă, fie la prețul energiei casnice, fie de la instalații cu panouri fotovoltaice.
În plus, 20% au posibilitatea să încarce la locul de muncă, unde în cele mai multe cazuri angajatorul achită costul energiei electrice.
Cunoscând aceste informații nu mai este de mirare ca 11 participanți la proiect au comunicat costuri ZERO în luna mai, totalizând 16.446 km (19.1% din total).
Odată clarificat acest subiect atât de controversat, ne putem concentra atenția pe costurile celor ce nu au posibilitatea să încarce acasă sau la locul de muncă și depind de rețele publice. Regăsim șapte colegi în această zonă, cuprinsă între 10 și 19 RON/100km, deși există și excepții, cum este cazul lui Mihai (Spring, Fălticeni).
Mihai are posibilitatea să încărcare acasă de la panouri fotovoltaice, dar pe parcursul excursiilor lungi depinde de stațiile cele mai convenabil plasate, găsite libere atunci când are nevoie de ele. Rezultatul pentru luna mai a fost un cost mediu 13.8 RON/100km, foarte rezonabil comparativ cu vechea mașină a familiei, un Sandero despre care ne scrie:
În paralel, 1.5 dCi Dacia Sandero Stepway, care a făcut drumuri urbane scurte, dar și spre/dinspre aeroporturile din Nordul Moldovei cu cinci persoane, am intrat la benzinărie după fix 60 de zile de la ultima alimentare cu 46.8 litri Diesel și a costat 300 lei. Autonomie 1000 km.
Pentru toti cei plănuiesc călătorii electrice în străinătate, datele transmise de un an și jumătate de Dan (Kona) din Elveția sunt un avertisment, indicând cu cât este mai scumpă încărcare în străinatate:
- 25.78 RON/100km pentru Dan în luna mai.
Concluzii pentru luna mai
După ce am analizat excepțiile, încărcarea în străinătate și exclusiv în rețele publice, reprezentând o minoritate în echipa proiectului Electromobilitate, rezultatul din luna mai este foarte încurajator:
- 22 colegi, din 29 participanți, au raportat costuri cuprinse între ZERO și 10 RON/100km.
Considerând că majoritatea acestor încărcări au fost efectuate acasă, la locul de muncă sau cu cupoane Kaufland pe durata cumpărăturilor, rezultă avantaje clare pentru tracțiunea electrică din punct de vedere al costurilor, dar și al confortului cu încărcarea, atunci când se derulează în paralel cu activitățile casnice sau cele de la serviciu.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.