Cronica S49 pentru Grupa Mijlocie și o privire spre notele de final de lună

Cronica mixtă a Grupei Mijlocii, formată din ID.3, Renault Megane, MG4 și Leaf va fi inclusă din nou într-un singur material.

Întamplarea face ca din echipa ID.3 să fiu doar eu cu raportarea săptămânală a consumului și a parcursului, iar indiferent cât încercăm să nu comparăm mașinile între ele în mod direct, pentru că nu sunt conduse pe același traseu, de același șofer și la aceleași temperaturi, suntem forțați de împrejurări să o facem. Dar aceste mici diferențe vor face lectura mai interesantă.

În bilanțul lunii noiembrie 2024 (articolul pe larg îl găsiți aici), se observă cum echipa a avut rezultate… de mijloc.

Consumul lunii noiembrie a fost influențat de temperaturile destul de reduse și s-a situat atât la capetele inferioare ale listei, cât și spre capetele superioare.
Povestea nu s-a schimbat, ID.3-ul a fost cel care a consumat cel mai mult, dar să nu uitați că ID.3-urile sunt plimbate în zonele cele mai aglomerate, iar climatizarea oricât de eficientă ar fi, tot consumă energia prețioasă din acumulator.

Și de data aceasta, Renault Megane E-tech a înregistrat cel mai bun consum. Experiența celor de la Renault este vizibilă în momentele acestea.

Costul, așa cum am mai menționat în alte articole, este influențat mai puțin de consum, dar mai degrabă de locul de încărcare.

Cazul cel mai nefavorabil, și am scris chiar într-un articol de acum mai bine de un an și jumătate, îl puteți accesa de aici, va fi în cazul în care încărcăm exclusiv de la stațiile publice.

Armonia cu mașina electrică se instalează atunci când poți încărca acasă, sau în caz excepțional la serviciu.
Încărcarea la locul de muncă se poate pierde oricând, pe când încărcarea de acasă va fi cea mai economică și confortabilă de departe permanent.

Datele din echipă

Menționam la începutul articolului că am rămas singurul posesor de ID.3 din echipă care a raportat datele de consum și parcurs, asta pentru că Marcel (CJ) este plecat într-o delegație și în sfârșit ID.3-ul lui se odihnește, iar Laszlo (CJ) va raporta lunar.

Noutatea săptămânii e dată de decizia lui Mircea (B) de a înlocui Leaf-ul, mai multe detalii mai jos.

Trendul consumului este ascendent, în mare parte cauzat de temperaturile scăzute din această perioadă.

Marcel și Cătălin – Megane, Deva

Renault Megane e-tech Equilibre 60 kWh de Deva:

– km la bord: 107.435;
– km parcurși: 1.183;
– energie electrică: 261.58 kWh;
– cost energie electrică: 143.64 lei, e-on drive Penny Brad;
– consum: 18.1 kWh/100km;
– climă și altele: 3.7 kWh/100km.

Un drum de Turda exclusiv pe A1 și A10, dar numai la dus, căldura pornită „nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Apoi un drum spre Abrud, jud. Alba pentru că am găsit pe aplicația PPC Blue o stație de încărcare.

În sfîrșit, o stație de încărcare de putere și la Brad, pe aplicația e-on drive apare de 50 kW dar pe eticheta stației scrie 150 kW. Ce aș avea de reproșat este faptul că doar s-a montat această stație în parcarea Penny și atât. Locurile aferente nu sunt marcate vizibil, fără panouri sau indicatoare adecvate, iar noaptea locurile nu sunt iluminate.

În sfârșit s-au schimbat ambele planetare și acel tweeter, îmbunătățindu-se audiția, dar și acel pocnet la plecarea de pe loc a dispărut. Dar, ca o bună tradiție a obiectelor de uz îndelungat, imediat după ieșirea din garanție încep să apară deficiențele. La mine, când și când mesajul: „Avarie sunet exterior”, programare pe 18 decembrie la o diagnoză.

Andreea și Silviu – Megane, Arad

În săptămâna 2-8 decembrie avem următoarele date statistice:

  • Distanța: 313 km
  • Încărcări: 94.6 kWh
  • Costuri încărcare: 73.23 ( Hidroelectrica )
  • Consum: 17.0 kWh/100 km
  • Clima și alte: 3.7 kWh/100 km
  • SOC la început de săptămână: 38%
  • SOC la sfârșit de săptămână: 90%

Mircea – Nissan Leaf, București

Prima săptămână din decembrie a adus decizia de a schimba Leaf-ul cu o altă electrică, în vară, după împlinirea unui an de electromobilitate. Singurul motiv este mufa de încărcare rapidă CHAdeMO, care mă limitează foarte mult la încărcările rapide.

Am folosit adaptorul, dar nu este ce trebuie, chiar dacă te scoate din belele, uneori. La temperaturi scăzute bateria din interiorul lui trebuie încărcată la bricheta mașinii vreo 10 minute, apoi adaptorul funcționează bine. Dar minutele în plus fac să nu mai fie încărcarea rapidă. În rest sunt super mulțumit de mașină. 

Și săptămâna asta am făcut peste 200 km prin București, naveta obișnuită, mai exact 206.7km. Consumul arătat de calculator a fost 20.5 kWh/100km, dar sunt contorizate aici minim o oră pe zi de așteptat în mașină cu ”motorul pornit” (climatizarea) pentru confort, în așteptarea copilului de la diverse activități și școală.

Alexandru – ID.3, București

Cu bucurie am văzut materialele lui Gabriel Nica de la ATA și cele ale lui Mihai. Nu am fost singurul care m-am distrat pe circuit.

În săptămâna 2-8 decembrie am parcurs 621 km cu 20.1 kWh/100km.

Orice aș face, cu fâțâiala de oraș nu pot scoate mai puțin, mai ales că mașina o țin afară, neprotejată termic deloc.

Vă spuneam săptămâna trecută că mă îngrijorau frânele, păreau anemice. Spre miercuri-joi și-au revenit, dacă nu mă înșel, tamburii au un sistem de autoajustare și pedala nu mai are cursa așa lungă. Am verificat zilnic nivelul lichidului de frână, lichid schimbat de 2 luni, și nu se vedea nicio scădere.

Așa că nu am mai mers la service, o să aștept să-și deschidă un bun prieten un service și merg direct la el.

Am schimbat și anvelopele, chiar luni după eventul de la ATA și am avut ocazia sa vad cum mai sunt discurile.

Ei bine, pentru prima oară le văd ușor uzate (vedeți din poză).

Cumva nu mă miră, două sesiuni de circuit pentru o mașină nepregătită pentru astfel de solicitări și-au pus amprenta, alaturi de cei aproape 100.000 km din bord.

Concluzii

Din toate informațiile prezentate mai sus, mi-a rămas în minte faptul că Mircea intentionează să schimbe Leaf-ul cu o altă electrică (foarte important). Semn că o experiență anevoioasă nu l-a descurajat în viața de zi cu zi alături de o mașină electrică, ci din contră, l-a provocat și mai mult să continue.

Chiar și cu adaptorul CCS to CHAdeMO, să fie portul CHAdeMO-ul un NoGo în viitorii ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.