Despre partenerii și bucuriile proiectului Electromobilitate

Chiar dacă frecvența sesiunilor de test drive din cadrul proiectului Electromobilitate a scăzut mult anul acesta, din motivele general cunoscute, impuse de distanțarea socială și restricțiile din primăvara, bucuriile continuă.

Îmi amintesc cu plăcere de o plimbare la Păltiniș cu Dan Rotaru, care deși era înscris la Model 3, deci nu mai trebuia convins, a savurat cu un zâmbet uriaș urcarea cu TM 3 pe serpentinele pitorești din apropierea Sibiului.

Într-o pauză de prânz am discutat mult despre satisfacțiile aduse de proiectul nostru, atunci când cei interesați realizează cât de ușor, plăcut și economic este să conduci o mașină electrică. Chiar dacă discuția despre costul de achiziție și cel de exploatare se complica puțin, în majoritatea cazurilor, cu subvenția actuală din Romania, costul total (TCO – total cost of ownership = achiziție+combustibil/energie electrica+întreținere+devalorizare+taxe, impozite și asigurări) este deja mai mic pentru majoritatea mașinilor electrice, față de un automobil clasic cu performanțe similare.

Atunci când test drive-ul în cadrul proiectului Electromobilitate este urmat de achiziția unui model electric, satisfacția este deplină.

Printre primele vești de acest gen au fost cele primite de la Tudor și de la familia Olaru. Cu Tudor m-am întâlnit la Facultatea de Mecanică a Politehnicii timișorene, când am pus la dispoziția studenților și cadrelor didactice un Hyundai Ioniq și o Tesla Model 3, timp de o zi, pentru lucrări de laborator.

Apoi Tudor a venit cu prietena la prima ediție ElectRoMania la Brebu și a avut ocazia să călătorească cu patru mașini electrice (Tesla Model 3, Hyundai Ioniq, Renault Zoe, BMW i3) în aceeași zi. La scurt timp după eveniment am primit mesaj din care am aflat a Tudor cumpărat un Ioniq electric, care a devenit partener de drum, teste și informații amănunțite, iar Tudor un colaborator dedicat la proiectului nostru de educare despre electromobilitate prin test drive.

Cam în aceeași perioada am primit un mesaj și de la familia Olaru, cu care am fost într-un scurt test drive la Timișoara, care în așteptarea unui Model 3, a decis să achiziționeze un Nissan Leaf, despre care am aflat multe povești în serialul cu Evy, cu am fost botezata cu drag prima mașină electrică a familiei. Intre timp a sosit și Tesla Model 3.

Tot un Leaf a achiziționat anul trecut și Nelu, după un test drive cu TM 3 la Sibiu. Pentru nevoile zilnice de deplasare în oraș este foarte mulțumit de consum și absența schimburilor de ulei, iar despre primul drum mai lung Sibiu-Timișoara-Sibiu am scris în detaliu la vremea potrivită.

Uneori veștile despre achiziția unei mașini electrice vin ceva mai târziu, dar sunt la fel de binevenite ca și deciziile luate imediat după test drive-urile oferite în cadrul proiectului.

Așa s-a întâmplat săptămâna trecută când, la un an după o plimbare cu TM 3 la Arad, Dana solicita ajutor cu încărcarea acasă pentru un Renault Zoe. Cu un încărcător mobil împrumutat și o stație de 7.4 kW (livrată odată cu mașina) instalată cu ceva complicații în garaj, problema încărcării acasă a fost rezolvată.

Ultima știre despre achiziția unei mașini electrice după un test drive cu TM 3 anul trecut în zona Semenic, vine de la Roma unde Adrian, pe care l-ați cunoscut ca autor pe blogul nostru, a decis sa cumpere un Smart electric:

Azi am făcut comanda pentru un SMART EQ fortwo Prime. Am profitat de faptul că anul acesta în Italia incentives-ul pentru EV este de 6000 de euro (inițial 4000 + 2000 în august).

În configurația aleasă (care este exact ca cea de Brabus cu hard top transparent) apare și instalarea “gratuită” a unui wall box de 4.6 kW.

Intra în producție pe 14 septembrie cu livrare în ultima săptămâna din septembrie.

Performațele sunt relativ OK – autonomia reala este de 120 – max 140 km. Pentru modul nostru de utilizare (doar în Roma) este perfectă.

Adrian Gheorghiu, Roma

Daniela și Adi sunt de mulți ani utilizatori a mai multor modele de Smart Fortwo, care sunt extrem de practice în traficul dens și parcările înghesuite din Roma, prin urmare trecerea la varianta electrică este un pas firesc, în contextul actual de majorare a subvențiilor în mai multe țări europene.

Atunci când momentul este potrivit și bugetul permite, ne place să credem că și alți participanți, a căror scânteie pentru electromobilitate s-a aprins în timpul la test drive-urilor cu noi, sau cu alți promotori dedicați, vor face pasul către alunecarea liniștită și eficientă cu o mașină electrică.

Mulțumiri partenerilor

Fiecare mesaj primit de la participanți constituie o mare bucurie și satisfacție pentru echipa electromobilitate, atunci când test drive-ul oferit și discuțiile purtate au fost suficient de convingătoare ca să determine acțiuni concrete și să mai scăpăm de o „afumătoare” în orașele unde locuim.

Pe lângă timpul dedicat de voluntarii participanți direct la acțiunile de test drive și de toți autorii care investesc din timpul personal pentru a comunica informații practice despre viața de zi cu zi cu mașinile lor electrice, ajutând în acest fel pe cei încă indeciși să facă pasul spre universul mobilității electrice, numeroase acțiuni nu ar fi posibile fără sprijinul partenerilor noștri.

Fie că este vorba de găzduirea evenimentelor și ajutorul cu service-ul necesar verificării și igienizării mașinilor pentru fiecare test drive, sau de mâna de ajutor întinsă pentru achiziția mașinilor, pentru încărcarea, pavoazarea sau fotografierea lor, contribuția fiecăruia este apreciată și cu ajutorul lor și efortul întregii echipe am reușit să menținem până în prezent gratuitatea pentru participanții la test drive.

MULTUMIM partenerilor nostri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.