Electric Up – lista stațiilor de încărcare aprobate. Analiză interactivă!

Introducere

Márton, un observator atent al proiectelor de finanțare pentru stațiile de încărcare ale mașinilor electrice prin intermediul AFM, Ministerului Energiei sau PNRR, a obținut lista proiectelor admise în programul Electric Up, care cuprinde 1642 de companii ce vor instala stații de încărcare publice. Unele dintre acestea sunt deja operaționale, iar altele urmează să fie instalate până la sfârșitul anului 2023.

Urmărește articolul pentru a vedea cum sunt evidențiate pe o hartă interactivă aceste locații, precum și pentru a afla cum a decurs proiectul de „analiză de date” într-un weekend, începând de la un fișier PDF guvernamental fără adrese/locuri, utilizând tehnologii precum Google Cloud, Machine Learning și Geocoding pentru a crea un dashboard interactiv.

Ce este programul Electric Up?

În anul 2021, guvernul a inclus în pachetul de măsuri de sprijin pentru firme afectate de criza COVID un program numit generic Electric Up, prin care antreprenorii români puteau primi până la 100.000 euro pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Beneficiarii erau încurajați să instaleze panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică, un ajutor binevenit mai ales pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Nu doar firmele din sectorul HoReCa au beneficiat de acest sprijin, ci și cele din alte domenii, cum ar fi atelierele sau halele de producție. Având în vedere numărul deficitar la nivel național al stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, statul a inclus obligatoriu la cerințe pe lângă panouri fotovoltaice și instalarea stațiilor de încărcare.

Comunicarea cu autoritățile de stat

În decursul anului trecut am întrebat Ministerul Energiei despre lista proiectelor depuse, dar am primit răspunsuri că lista nu este finală și trebuie mai intâi aprobată.

Anul curent am revenit și am solicitat mai clar în petiție publicarea locațiilor viitoarelor stații de încărcare. Răspunsul a fost un document de 57 pagini, cu nume de companii aprobate, punctajul obținut, puterea cumulată a stațiilor și valoarea de investiție aprobată.


Lista conține 1642 de poziții.

Nu am primit lista adreselor de implementare, dar lista PDF era prea bună să fie aruncată, așa că m-am pus pe treabă.

Totuși suntem în 2023, avem o grămadă de servicii noi cum e ChatGPT, dar și API-uri comerciale de la Google Cloud. Focusul era să se poată rezolva tehnic obținerea adreselor firmelor și utilizând datele obținute într-o analiză interactivă, stațiile de incărcare să fie evidențiate pe harta interactivă, un tool preferat de mine.

Obținerea adreselor și coordonatele companiilor

Fiind programator în domeniu, membru recunoscut Google Developer Expert în tehnologia Cloud din 2016, și speaker frecvent la conferințe internaționale, cunoșteam ce serviciu va trebui să folosesc din familia Google Maps, pentru a reuși cele propuse.

Având în vedere că public frecvent articole tehnice despre Google Cloud, chiar am avut un al doilea obiectiv, constând în aplicarea Remote Functions, o nouă funcționalitate din BigQuery, care va rezulta într-un articol tehnic publicat pe platforma Medium. Și cum ne-am obișnuit noi programatorii, avem un „weekend project” mai tot timpul.

Scurt și la obiect, folosind serviciul Places API, apoi Geocode API print Remote Function în interfața BigQuery, am reușit să extrag și apoi să adaug pentru fiecare nume de companie adresa. Din adresă se pot obține coordonatele pentru a fi evidențiate pe hartă. Fiind tehnologii Machine Learning, acuratețea datelor nu este 100%, și trebuie să menționez că pentru vreo 300+ companii nu am găsit rezultatul prin metoda utilizată, dar acelea le-am adăugat manual.

Am obținut pentru fiecare nume de companie o adresă pentru o locație publică, cel mai probabil sediul social.

Notă: Analiza noastră și harta interactivă se bazează pe aceste date culese și completate automat. Menționăm că nu suntem în măsură să garantăm acuratețea datelor din mai multe considerente.

  1. În lipsa adreselor din documentul remis de autorități, cele din analiza noastră sunt bazate pe adrese publice regăsite pe internet, adică sediul social. Companiile pot opta să instaleze panourile fotovoltaice pe clădiri/hale de la punctele de lucru, care pot fi în locații diferite de sediul social declarat.
  2. Din procesul de obținere al coordonatelor (latitudine/longitudine) unei adrese pot rezulta erori. Câteodată rezultatul este punctul central al unei localități, sau la câteva sute de metri de la adresa propriu zisă.

Totuși tehnologia vine în ajutorul nostru și datele pot fi transpuse într-o analiză, care este menită să informeze publicul. Dacă lista primită ar conține adresele exacte pentru amplasamentele stațiilor, se pot crea platforme live de monitorizare.

Alte considerente și aproximațiile luate

Tabelul primit conține doar puterea însumată a stațiilor de încărcare propuse, cifrele arătând ca cele marcate cu galben:

Din aceste cifre este dificil să descifrezi informații clare, dar am făcut 3 clasificări:

  1. Cele cu puteri cu cifrele de 22, 44, 88, vor fi clasificate ca puncte AC charging – conector Type 2
  2. Cele cu puteri peste 50, gen 66, 72, 82 vor fi clasificate ca puncte DC charging – un combo de CCS/Chademo/Type 2
  3. Cele cu puteri peste 100, le am clasificat ca puncte DC-AC++ la aceste puteri poate fi vorba de mai multe stații instalate, unele proiecte instalând cinci, șase stații. Din document nu reiese tipul lor, ele pot fi doar AC sau o combinație de DC cu AC.

Rezultatul

Din toată gama de informații am realizat un dashboard interactiv, pe care l-am publicat în platforma Looker Datastudio.

Regăsim pe această interfață filtre pentru județ, localitate, tipul clasificării stațiilor de încărcare (AC,DC,DC++), iar pe partea a doua și secțiuni dedicate județelor.

Nu suntem experți în analiza dinamică socio-economică, dar din date anticipăm câteva probleme.

Putem identifica 3 zone cu acoperire deficitară:

  1. Triunghiul Slobozia – Brăila – Buzâu
  2. Drobeta – Hunedoara – Timișoara – granița cu Serbia
  3. Zona Vatra Dornei – Rădăuți și Maramureș

De remarcat este că unele distanțe problematice în prezent pentru electromobiliști, unde numărul de stații de încărcare este insuficient, vor fi cât de cât îmbunătățite. Din documentul primit estimăm că vor fi stații de putere redusă, tip AC, ca urmare rămâne loc de mai bine și în aceste cazuri.

Exemple de pe câteva trasee parcurse recent:

1. Traseul Cluj Napoca – Oradea dispune doar de stații lente în zona Huedin și Ciucea, iar cele propuse par a fi DC. Regăsim pe imaginea de mai jos o poziție cu puterea de 66 kW, dar informația nu a putut a fi validată dacă vor fi 3 stații de 22 kW, sau o singură stație de DC+AC cu puterea totala de 66 kW.

Am vrut sa validez informația sunând la firmă, dar persoana cu care am vorbit nu a putut confirma tipul stațiilor ce vor fi instalate, dar a confirmat că în primăvară începe montajul.

2. Al doilea exemplu este pe autostrada A2 spre Constanța, la Lehliu Gară, unde are sediul PAN-ELECTRO. Cu 396 kW aprobați sunt fruntași în puterea totală a stațiilor de încărcare. Tot din considerentul ca 18×22 = 396, nu știm dacă sunt 18 stații de AC, sau o combinație AC și DC, dar urmează să aflăm în decursul anului. Oricum important de remarcat efortul depus și felicitări pentru proiect!

3. Tot prin programul Electric UP, a apărut și prima stație DC în localitatea Târgu Secuiesc, care acoperă acum traseul Brașov-Onești. Stația este deja pusă în funcțiune. Link Plugshare.

Județele codașe din tabel sunt următoarele:

PozițieNume județNr proiecte
37. Ialomița16
38. Covasna15
39.Vaslui14
40.Brăila13
41.Botoșani11
42.Teleorman8
43.Giurgiu6
44. Caraș-Severin4

Stadiul lucrărilor

Implementarea acestor proiecte a început, mai multe locații au fost regăsite de colegi pe Plugshare! Firmele au la dispoziție anul în curs pentru instalarea stațiilor. Aceste stații vor fi publice și contra cost.

Operatorul poate oferi încărcarea gratuit, dar nu este obligat să o facă. Probabil cei din domeniul HoReCa, în funcție de consumație sau cazare, vor opta pentru includerea încărcării lente, peste noapte, în prețul cazării.

Deși a pornit greu depunerea dosarelor în 2021, și a luat mult timp până au fost aprobate, ne bucură faptul că firmele private vor realiza în decurs de 1 an implementarea lor. Statul pe de altă parte, la programele prin AFM sau PNRR se lălăie mult, răspunsurile la ultimele petiții ne arată că instalarea stațiilor promise prin acele programe vor dura 3-4 ani până vor fi operaționale.

Va invităm să explorați dashboardul interactiv aici.

* Se vede cel mai bine folosind un calculator desktop.


Analizele diverse pot fi rulate și preluate de presa locală, cu menționarea legăturii la acest articol.

1 Response

  1. Constantin I. spune:

    Felicitari Márton

    si multumim pentru munca depusa. Fara petitiile depuse de dumneavoastra, nu ar aparea nici o informatie despre aceste programe, din partea oficialitatilor. Pe pagina oficiala a programului Electricup nu apar informatii noi de peste 1 an, iar la cel prin AFM pentru UAT-uri, la fel.

    Succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.