In cronicile de la CES 2024 – Consumer Electronics Show, am subliniat o prezență neobișnuit de mare a firmelor producătoare de camioane pentru transportul de marfă, echipamente de minerit și pentru lucrări agricole.
- CES 2024 – electrificarea transportului greu (episodul 3)
- CES 2024 – electrificare pentru tot ce mișcă (episodul 4)
In ultimii ani ne-am obișnuit cu furgonetele, autobuzele și microbuzele electrice, care transportă pasageri sau distribuie pachete în aglomerațiile urbane, dar camioanele electrice se văd mai rar în afara orașelor, deși sunt foarte active în porturi, pe rute fixe și distanțe scurte.
La fel cu utilizarea automobilelor pentru distanțe lungi, proliferarea transportului electric de marfă pe șosele depinde de rețeaua de încărcare pentru cele echipate cu acumulatori sau alimentarea cu hidrogen, în cazul celor echipate cu pile de combustibil, care produc energia electrică la bord.
Am revenit la subiect cu un epilog, fiindcă știrile din domeniu sunt mai frecvente, domeniile de aplicare mai diverse și rezultatele tot mai promițătoare.
Norvegia
Să începem cu Norvegia, țara cu cel mai mare segment de înmatriculări noi electrice, ianuarie fiind un record absolut cu peste 90% BEV din totalul înmatriculărilor.
Cu o populație bine educată în domeniul mobilității electrice și o legislație ce favorizează electrificarea a tot ce mișcă, nu este de mirare că dincolo de transportul rutier ușor (biciclete și automobile) sau cel pe apă (ferryboat-uri), încercările de electrificare continuă în toate domeniile de activitate, unde este nevoie de cuplu mare la viteza mică, cum ar fi la… plugurile de deszăpezire.
Intr-un articol intitulat: ”The world’s first semi electric truck with 1,000 kWh capacity is plowing snow in Norway like a boss”, Michelle Lewis prezintă detalii legate de testul utilizării unui camion electric specializat pentru deszăpezirea trecătorilor din munții Dovrefjell din Norvegia.
Alianțe pentru rețele de încărcare
La fel cum au procedat mai multe firme auto și grupul financiar BlackRock, când au investit în comun pentru a crea rețeaua europeană IONITY, sau cea nord-americană IONNA, un anunț din luna decembrie informa că Uber Freight și Greenlane s-au asociat pentru a construi o rețea de încărcare rapidă destinată flotei de camioane electrice din SUA, aflată în creștere rapidă.
Asemănător au procedat Volvo, Daimler și Traton începând din 2021.
Cea mai recentă inițiativă din acest domeniu, denumită PACT – Powering America’s Commercial Transportation, este o alianță între ”greii industriei”: Volvo, Daimler și Navistar.
Electrificarea remorcilor
Subiectul electrificării punților de tracțiune nu este nou și am prezentat în repetate ocazii diferite soluții expuse în ultimii ani la târgurile de specialitate, prezentate de producători și de furnizorii specializați în transmisii: ZF, Magna, Alison, etc.
Vestea bună în cazul soluției prezentate de firma Range Energy, este că ansamblul acumulator-motor-electronică poate fi instalat pe remorci existente. Analiza autorităților din California a concluzionat că sistemul propus de firma Range Energy este promițător pentru reducerea consumului și implicit a poluării, mai ales în cazul unităților frigorifice.
Statul California a decis sa includă remorcile electrificate în lista celor ce pot beneficia de subvenția CORE – Clean Off-Road Equipment (max.120.000 USD pe unitate), acordată pentru reducerea poluării în primul stat care a interzis utilizarea de camioane echipate cu motoare termice începând din 2045.
Electrificarea a tot ce mișcă continuă mai repede decât ne imaginăm!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.