#electrip la Timișoara și degradarea acumulatorului (🪫) după 3 ani

În aprilie 2023 am participat la evenimentul de aniversare al proiectului Electromobilitate. Organizat cu ocazia unui eveniment global, EarthDay, acel #electrip ne-a prilejuit timp de două zile să gustăm din aerul Banatului și a unui oraș care era Capitala Culturală a Europei la acel moment. Timișoara ni s-a părut frumoasă, oraș cu adevărat european.

După un an și câteva luni, revenim la Timișoara cu ideea unor cumpărături la IKEA. Cluj nu e tranzitat de autostradă, lucru care nu-l face eligibil pentru marele retailer de mobilă, momentan. Drumul până la IKEA TM a ajuns mai ieftin cu electrica față de o comandă livrată acasă. Având o listă de obiecte necesare menținute acolo de mai bine de un an, ultimul weekend înainte de începerea anului școlar părea ultima șansă pentru ca această listă să devină realitate.

Asta ar fi povestea simplă a acestui #electrip la Timișoara, iar dacă tot am ajuns era păcat să nu ne încurcăm puțin cu încărcarea la stațiile publice și o vizită în Parcul Copiilor. Parcul a fost bucuria copiilor.

Informațiile despre cele 2 segmente sunt următoarele:

De acasă am plecat cu 100% SoC, doar ultimii 14 kWh au fost încărcați din rețea. restul fiind electroni solari 🤪

Drumul ușor pe autostradă, în mare parte te îndeamnă la observații și discuții despre panouri solare, Cetatea Alba Carolina, Ciugud (școli vechi și proiecte de anvergura unui oraș) și multe altele. Amintirile vizitelor în zonă au revenit ușor și ne-au readus pofta de evenimente marca Electromobilitate.

Devierea pe segmentul Coșevița-Margina a generat discuții apăsate despre cei ce ne conduc. Un astfel de drum poate să fie o sursă de inspirație prin care ne ascuțim spiritul critic. Adulți și pitici deopotrivă.

Ajunși la IKEA cu 5% SoC am purces la cumpărături. Ulterior am ajuns la încărcare, într-un final la stația care e instalată pe strada Alexandru Borza, vis-a-vis de Parcul Copiilor, cu 1% SoC.

Am trecut pe la câteva stații, toate ocupate de colegii de pe ride sharing.

Acest SoC mic a creat condițiile perfecte unui test de capacitate/degradare pentru acumulator.

Care o fi degradarea acumulatorului?

O întrebare care e pe buzele multora, în special a scepticilor. Dacă sunt electrice (Tesla) care îți afișează degradarea prin meniuri, cei mai tradiționaliști s-au ferit să ofere un astfel de indicator. Cum de altfel au reușit să ofere multe minciuni și în cazul ICE, se ratează astfel trecerea într-o nouă eră. Cel puțin din acest punct de vedere.

Hyundai nu oferă direct pentru user informația despre degradare. Pentru cei ce au minime cunoștințe tehnice un dongle OBD și o aplicație oferă o informație minimă și prea puțin sigură. State of Health (SoH, pe scurt) ar vrea să se refere la starea de sănătate a bateriei. La un moment colegii #konași sau cei cu Ioniq clasic au experimentat scăderea acestei valori de la 100% cu variații în sus și în jos.

Pentru că nu putem să ne luăm după un indicator care țopăie fără sens, cea mai bună soluție sunt testele de încărcare/descărcare. Vom afla astfel câtă energie scoatem sau introducem în acumulator.

Cum testăm bateria unei konițe, cu ajutorul CarScanner? este articolul scris de Andrei (Kona, Brașov) după care m-am orientat în testul meu.

Descărcarea

Având drumul spre Timișoara am zis că ar fi o ocazie perfectă pentru o descărcare cât mai aproape de limita de jos a acumulatorului. Într-un final am reușit o descărcare de la 100% SoC la 1%, vorbind acum de SoC-ul afișat de mașină. Cel preluat din Car Scanner a fost de 96.5% la plecare și tot 1% la destinație. Am văzut chiar 1% cu range de 1 km în meniul EV de pe head unit.

Car Scanner a preluat următoarele date din sistemul mașinii:

T(0)
T(final)

Adăugate într-un tabel datele preluate din aplicație arată așa:

Calculele sunt simple, iar rezultatul e unul care trebuie verificat. Metoda de verificare se bazează pe o încărcare completă.

Încărcarea

Poate fi relevant la acest moment un istoric, care să ne ofere o imagine asupra tipului de încărcări de când am preluat mașina.

70% AC și 30% este raportul de încărcare. Nu am păstrat o regulă strictă 20-80, dar mașina nu a stat încărcată la maxim sau minim. Poate ajută și faptul că a stat în garaj.

Ajunși acasă seara târziu, cu un SoC de 2x% am preferat să aduc acumulatorul în aceeași zonă și să fac o încărcare completă de acolo.

Astfel că în cazul acestui test T(final) nu coincide cu T(0) pentru testul de încărcare. Imaginile preluate de pe Car Scanner arată astfel:

T(0)
T(final)

Tabelul cu datele preluate și calculele necesare ar arăta așa:

Diferența de 200 Wh ne validează acest test. Cu această ocazie am mai luat din Car Scanner două imagini care mi s-au părut interesante. Mai exact cum arată încărcarea celulelor la încărcare maximă și spre minim.

Celule încărcare maxim
Celule descărcate spre minim (1.5%)

Încărcarea s-a făcut la 4.1 kWh, iar stația Lectri.co îmi zice că a livrat 68.77 kWh. Conform informațiilor preluate mașina a consumat din cei 68.77 kWh cam 2.5 kWh (ΔCEC (66.5 kWh) – ΔANCE (64 kWh)). Mai rămân 2.27 kWh pierderi.

Interesant este că nu am văzut 🐢 în această vară. Că au fost 3% sau chiar situația de la TM cu 1% … NO TURTLE 4U! Pasagerii abia așteptau momentul 😂

Puterea a fost limitată în jur de 2% SoC și A/C nu se mai produce. Nu recomand pe caniculă!

Concluzii

Drumul Jucu-Timișoara are 2 puncte grele de trafic. Turda, cu o administrație care refuză pur și simplu să lucreze pentru cetățean și Margina, unde avem câțiva km lipsă din autostradă. Se zice că se lucrează și că ne așteptăm să nu pierdem finanțarea din PNRR pentru acest lot de 9 km care ar avea decont în decembrie 2026.

Mai sunt necesare, din punct de vedere EV, stații care să ofere încărcare în termeni calitativi: putere, conectivitate sau disponibilitate, preț. Despre limitările stațiilor de pe A1 am scris acum mai bine de un an, #electrip: Timișoara e frumoasă!, nu am de gând să revin la aceste locații prea curând. Conectivitatea sau disponibilitatea pot să nu fie nici aceste ceea ce par. Stații care acum ceva timp funcționau perfect sâmbătă nu au făcut-o la fel. Încărcarea pe un conector bloca celălalt conector. Ca de altfel deconectarea sesiunii nu mi s-a mai întâmplat la această locație.

Chiar și pentru un top-up poate fi frustrant să nu te bazezi pe puterea declarată sau pe funcționarea impecabilă a stațiilor. Servicii pentru care se cer ceva bănuți …

Ah și servicii de încărcare pe bani puțini oferite în marile municipii. La Timișoara am consumat ceva timp pentru a reuși să încarc. Încă mai cred că mașinile care fac business ar trebui să încarce la stațiile companiei pentru care prestează.

Doream să fac acest test de mai mult timp, doar că nu s-a ivit ocazia. Drumul la Timișoara a creat această oportunitate, distanța de acasă s-a încadrat perfect pentru ca testul să aibă cele mai bune date de intrare. Curând voi trece prin revizia de 90.000 km, făcuți în 3 ani și aproape 4 luni de la achiziție. Așadar, degradare? Nesemnificativă spre nu prea!

Bucuria revederii cu Timișoara a fost completată cu un apus filtrat de nori în zona A1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.