Grupa Mare: IONIQ 5, Volvo XC40, Skoda Enyaq, Audi e-Tron și Tesla Model Y – bilanț aprilie

Când ne gândim la cele mai spațioase modele electrice pornim de multe ori de la câteva ipoteze:

 • vor fi utilizate la drumuri lungi și călătorii de vacanță, ceea ce nu se întâmplă prea des în realitate;
 • vor consuma mai mult decat suratele mici, datorită secțiunii frontale mari și a greutății ridicate, ceea ce se confirmă în fiecare lună;
 • costul cu energia electrică va fi mai mai mare, urmare a consumului mai ridicat. Din fericire, această ipoteză, bazată pe experiența îndelungată cu consumul de carburanți, nu este valabilă în cazul electricelor, unde costul depinde de sursa de încărcare în mai mare măsură decât de consum.

Pe baza informațiilor furnizate de colegii noștri pentru luna aprilie, vom reveni cu explicații amănunțite în continuare.

Parcursul și consumul mediu

Doar trei colegi au parcurs mai mult de 2000 km în aprilie:

 • Cristi (Model Y, Brașov) fiind prezent la evenimentele de la Caransebeș și Deva, după o călătorie în Polonia.
 • Bucuria lui Mihai (Bacău) la volanul noului Audi e-Tron se citește și din cel mai mare parcurs raportat de la începerea colaborării la proiectul Electromobilitate, cu mai bine de un an în urmă la volanul unui Enyaq.
 • Dan (Volvo XC40, București) ne-a oferit mai multe amănunte despre drumețiile din aprilie în cronicile săptămânale.

In schimb, când analizăm consumul mediu din aprilie, mașinile din Grupa Mare sunt parcate compact la baza graficului, așa cum au fost și în sezonul rece, ceea ce ne duce cu gândul că-i vom regăsi în vârful piramidei costurilor… Așa să fie oare?

Costul cu energia electrică

Era firesc să-l regăsim pe Cristi în top, fiindcă încărcările rapide din străinătate sunt mai costisitoare în general, așa cum au subliniat toți colegii întorși din drumuri europene.

Surprizele par să apară începând cu Octavian și colegii ce au raportat costuri mai mici de 10 lei/100km. Aici încep și dezbaterile mai puțin principiale pe diferite grupuri din media socială, fiindca este într-adevăr greu de crezut că o ”garsonieră pe roți”, înzestrată cu sute de cai putere, poate fi atât de avantajoasă în exploatare. Cum se explică?

 • Octavian încarcă cel mai mult timp un Model Y LR acasă și la socrii.
 • Dan hrănește pe Volvo cu electroni de la instalația fotovoltaică de acasă.
 • Ovidiu beneficiază de un context ideal, în care încărcarea cu energie electrică, produsă la fabrică cu panouri solare, este oferita gratuit angajaților la locul de muncă.

Experiențe din luna aprilie

Cristi – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru luna aprilie sunt următoarele:
– distanță parcursă: 6.591 km
– consum mediu: 18,4 kWh / 100 km
– încărcări acasă: 601 kWh, 474 lei
– încărcări DC: 499 kWh, cost 185 lei
– încărcări Supercharger: 347,5 kWh, cost 1.133 lei
– cost mediu per 100km: 24,3 lei

Dan – Volvo XC40, București

In Aprilie pentru XC40 lucrurile arată astfel:

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Sumarul lunii Aprilie, o lună extrem de statică, doar câteva drumuri scurte în oraș. Toate încărcările au fost făcute acasă.

 • Distanța parcursă: 701 km
 • Total încărcări: 163 kWh
 • Cost total: 120.6 RON
 • Cost mediu: 17.2 RON / 100 km
 • Consum mediu raportat de mașină: 16.8 kWh / 100km
 • Consum mediu calculat: 17.3 kWh / 100km (acesta include și precondiționarea habitaclului, încălzirea bateriei la încărcările rapide, pierderile de energie, respectiv diferența dintre SoC_start și SoC_end)
 • Energie obținută de la panourile solare: 15.1 kWh

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

IONIQ 5 a făcut cunoștință cu NIO eT5 la Timișoara

Luna Aprilie a fost ceva mai încărcată dpdv al deplasărilor decât precedenta, IONIQ 5 RWD acumulând un total de 1737 km cu un consum de 18.3 kWh/100km. Consum aproape identic cu luna Martie, dar cu vreo 1000 km parcurși mai mult și costuri complet diferite. 

Dacă în luna Martie majoritatea energiei încărcate a provenit de la instalația fotovoltaică de la Casa Marchiș, în luna Aprilie am încărcat mai mult de la priza de pe terasa apartamentului.

Drumurile mai lungi au fost la aeroportul din Budapesta unde mașina a staționat 8 zile, la Reșița și Caransebeș pentru ElectRoMania și încă un drum în zona Românești – Tomești – Coșteiu de sus (județul Timiș). 

Costurile s-au menținut foarte rezonabile în continuare cu toate că am achitat aproape toată energia încărcată la diferite tarife.

La finalul lunii aprilie odometrul mașinii indica 69.315 km.

În luna Aprilie 75% din energia încărcată a provenit de la priza casnică (categoriile Acasa Mures + Mosnita Carla). Doar 4.6 % au provenit de la instalația fotovoltaică. Restul de 20 % au fost încărcați la stații DC fast charger pentru drumul la aeroportul din Budapesta.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Luna aprilie s-a incheiat cu 34.418km pe bord, din pacate nu am apucat sa fac o poză, dar am obtinut aceasta informație din TeslaMate.

Pentru saptamanile 14-17 avem urmatoarele date culese de pe tableta mașinii:

1842 km parcursi cu un cost de 100 RON (o singura incarcare rapida) si o medie de 19,7kWh/1100km.

Conform TeslaMate, ce tine cont si de energia consumata in stationare, preconditionari si sentry mode, avem urmatoarele date:

Viteza medie de 21,5km/h, 3 zile si 16 ore petrecute in fața volanului:

Octavian – Model Y LR, Sibiu

În luna Aprilie am urmatoarele date cu Tesla Model Y:

 • Distanta: 1962 km
 • Consum:17,5 kWh/100km
 • Cost: 200 Lei

Am participat la frumosul eveniment de la Reșița si Caransebeș. A fost o întâlnire reușita cu autoritățile locale si studenții de la Universitate.

Am ales cazarea langa Caransebeș. Cel mai interesant aspect, a fost că am reușit toată excursia să încărcăm doar la pensiune. Nu am folosit stațiile rapide deloc. Am încărcat la o priză simplă de 220V la Conacul Vânătorilor din Borlova, jud. Caras Severin.

Mihai – Skoda Enyaq și Audi e-Tron, Bacău

In luna aprilie am parcurs:

• Cu Skoda Enyaq iV80 un total de 645 km din care 120 km extraurban. Consumul mediu a fost de 19.5 kWh/100km si am incarcat doar acasa.

• Cu Audi e-tron 55 am parcurs un total de 2830 km din care 1800 extra urban. Consumul mediu a fost de 28,2 kwh/100km. Am incarcat acasa, dar si prin reteaua ElDrive de 651,64 lei.

Revin cu impresii despre Audi e-tron după vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.