Grupa Mare – primele impresii cu IONIQ 5

De curând, în bilanțul Veteranelor pentru luna februarie aminteam că Tibi a trecut de la Kia Niro, cu care ne-a însoțit din noiembrie 2020 până luna trecută, la un IONIQ 5 rulat.

Este o schimbare majoră din punct de vedere electromobilistic, de la o mașină asamblată pe o platformă mixtă, cu toate compromisurile necesare rezervării de spațiu pentru motorul termic, cutia de viteze, eșapament, tobe și rezervorul de carburant, la platforma E-GMP, una din cele mai performante în gama prețurilor rezonabile.

Un lucru este sigur din primele poze primite: consumul nu este prima prioritate pentru Tibi, nelipsitele biciclete sau schiuri, în funcție de sezon, fiind la locul lor așa cum le știm pe acoperiș.

In schimb viteza de încărcare este o prioritate majoră, mai ales pentru călătoriile lungi. În primul schimb de gânduri pe tema pozelor primite, Tibi a descris puterea cu care poate încărca IONIQ 5 într-un mod cu totul original:

Trebuie să-mi schimb obiceiul de la benzinăriile ETU unde sunt niște stații de 180 kW. De regulă acolo încarc când merg la munte, la începutul încărcării blochezi o sumă pe card (20/40/60/90/200 lei).

Până acum, cu Nio știam că dacă beau cafea intră energie cam de 20 lei, dacă mai și mâncam ieșea spre 40. Ieri am încărcat de 100 lei cu IONIQ 5 până m-am spălat pe față și mi-am luat o apă!

Dacă o ținem tot așa (cu viteza de încărcare) în câțiva ani o să se ducă toate plusurile de călătorit cu EV: nu te mai plimbi pe lângă stații, nu mai ai timp să mănânci! Iar ajungi să stai doar cu fundul în mașină.

Mulțumim Tibi pentru primele impresii, te așteptăm cu detalii în bilanțul primei luni de primăvară.

IONIQ 5 și Enyaq – consumul mediu săptămânal

Gabi – IONIQ 5, București

In ultima săptămână am parcurs 191.9 km cu un consum de 15.2 kWh/100 km.

  • Mare parte din km au fost parcurși în oraș.
  • Am încărcat doar acasă, Hidroelectrica.

„Nu îmi iau electrică, astea iau foc”

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre mașinile electrice este că acestea iau foc mai des decât cele cu motoare termice. Deși orice vehicul poate suferi un incendiu în anumite condiții, realitatea este că mașinile electrice sunt, de fapt, mai puțin predispuse la astfel de incidente decât cele cu combustie internă.

Statisticile susțin acest lucru. Un raport realizat de compania de asigurări AutoinsuranceEZ pe baza datelor furnizate de National Transportation Safety Board (NTSB) și Bureau of Transportation Statistics (BTS) arată că dintr-un milion de vehicule în circulație, doar 25 de mașini electrice au fost implicate în incendii, comparativ cu 1.529 de incendii la mașinile pe benzină și 3.475 la vehiculele hibride. Cu alte cuvinte, probabilitatea unui incendiu la o mașină electrică este mult mai mică decât la cele cu motoare tradiționale.

Un motiv pentru această diferență este că vehiculele pe benzină sau motorină au combustibil inflamabil și sisteme mecanice complexe, care pot genera scurgeri și suprasolicitări termice. În schimb, bateriile litiu-ion din mașinile electrice sunt proiectate cu multiple sisteme de siguranță pentru a preveni supraîncălzirea și scurtcircuitele. Chiar și în cazurile rare în care un incendiu are loc, acesta se dezvoltă mai lent decât un incendiu de combustibil, oferind mai mult timp pentru evacuare.

Concluzia este clară: mitul că mașinile electrice iau foc mai des decât cele cu motoare convenționale este fals. Deși incendiile pot apărea în situații extreme, ele sunt mult mai puțin frecvente decât la vehiculele pe combustie, iar riscurile sunt bine gestionate prin tehnologiile moderne de siguranță.

Alin – Enyaq, Oradea

Săptămâna trecută 10.03.2025 – 16.03.2025,  am parcurs 235 km doar prin oraș. Încărcată ca de obicei duminică seara pentru a o pregăti pentru o nouă săptămână , am reusit să păstrez trend-ul ca o singură încărcare să-mi ajungă toată săptămâna, pentru distanțele parcurse.

Am avut un consum de 12,6 kWh/00 km . Sperăm ca după perioada aceasta rece, care tocmai se anunță, să vină și primăvara așa cum deja a dat semne puternice ca este aici… nu ar fi interesant dacă ar pleca de tot vremea rece. Dar va veni si vremea mult așteptată, caldă și cu consumuri aferente.

Să vină vremea bună, că încet, încet cred că vom aduce în discuție #RO1000Challenge – ediția de vară! Unde? Când?…  abia aștept.

Fiind la prima participare în februarie 2025, m-am simțit extraordinar și am reușit să-mi cunosc mașina mult mai bine și pe mine însumi, ce pot și până unde pot să trag de mine, datorită acestui eveniment.

Va doresc tuturor o săptămână ușoară și plină de energie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.