Grupa Mare – vești de la ”rudele” de peste ocean

După o frumoasă vacanță și vizită la Giga Berlin, Cristi (Model Y Performance, Brașov) cronicarul Grupei Mari este implicat în alt interesant eveniment de promovare a mobilității electrice #RO1000challenge.

De pe ”banca de rezerve” a cronicarilor, am preluat datele transmise de Cristi și am adăugat câteva imagini cu două modele noi, concurente directe pentru ID.4 și IONIQ 5 în SUA și Canada.

Să facem cunoștință cu Chevrolet Blazer și Equinox

Din clasamentul înmatriculărilor BEV din luna aprilie în SUA a dispărut Chevy Bolt, a cărui producție a fost oprită, după o lungă carieră începută în 2016.

In acest fel, Chevrolet, o marcă a grupului General Motors (GM), care se autoproclamase ”leader al electrificării” cu doar câțiva ani în urmă, a ajuns în clasamentele pe firme din 2024 pe locul 8, cu înmatriculări de 15 ori mai mici ca Tesla.

După două scurte test drive-uri din acest final de săptămână, am însă convingerea că situația rușinoasă pentru cel mai mare producător auto american se va schimba în curând, odată cu începerea vânzărilor pentru cele două noi SUV-uri electrice Blazer și Equinox, asamblate pe platforma dedicată BEV a grupului GM, denumită Ultium.

Ca de obicei, veterana TM 3 și BMW iX au fost cu noi, pentru o comparație vizuală cu forme cunoscute.

Pe baza dimensiunilor preluate de pe pagina GM Authority, am înțeles mai bine unde sunt poziționate cele doua SUV-uri față de concurența internațională.

Comparativ cu modelele colegilor din Grupa Mare, Blazer și Equinox excelează la spațiul interior, datorită dimensiunilor mai generoase și a ampatamentului mare. Din tabel lipsește Volvo XC 40, care nu este asamblat pe o platformă dedicată BEV, așa cum este MEB a grupului VW pentru ID.4 si Skoda, sau E-GMP a concernului coreean Hyundai-Kia-Genesis utilizat pentru IONIQ 5.

Interiorul variantei RS a Blazer-ului este o alegere foarte colorată. Ca de obicei, preferințele de gust și de fantezie ale echipei de design interior sunt nelimitate .

Oare când vor înțelege producătorii tradiționali că frunk-ul nu este un moft, ci o necesitatea pentru toți utilizatorii de cabluri de încărcare?

In curând, mai multe imagini și primele impresii la volan.

Grupa Mare din cadrul proiectului Electromobilitate

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 10 – 16 iunie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 1.031 km
  • consum mediu: 16 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 128 kWh, cost 101 lei
  • încărcări DC: 71 kWh, cost 136 lei
  • cost mediu per 100km: 23 lei

Răzvan – BMW iX, Motor City (Michigan)

Pentru majoritatea testelor din zona metropolitană Motor City am împărțit impresiile și condusul cu Răzvan. Începând din ianuarie 2023 a intrat în rândurile electromobiliștilor cu un BMW iX și ne transmite ocazional informații de la bord. După 18 luni bilanțul este:

  • 24.236 km cu un consum mediu de 21.4 kWh/100km, majoritatea drumurilor pe autostradă, între cele două reședințe ale familiei, unde încarcă mașina în prezent.

Alte test drive-uri împreună cu Răzvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.