Hyundai Ioniq electric dupa sapte luni

Share
Ionica in drum spre Targu Mures

In 21 septembrie 2018, cand am luat in primire un Hyundai Ioniq alb de la Casa Auto Timisoara, nu aveam cum sa banuim entuziasmul si pasiunile pe care le va genera in randul sustinatorilor electromobilitatii.

Plecati la drum cu o echipa mica si parteneri destoinici, proiectul Electromobilitate si-a propus sa continue educarea despre ecosistemul masinilor electrice prin probe de drum (test drive) oferite celor ce nu au avut ocazia sa conduca vreodata un automobil electric.

Proiectul nostru a demarat cu peste 300 de articole publicate in revista online 24auto.ro, dar dupa doar sase luni am realizat ca un test drive face “cat o mie de cuvinte”.

Cu ajutorul partenerilor Casa Auto Timisoara, Porsib Sibiu, Inspiroline si 24auto.ro, am pus la dispozitie gratuit celor interesati posibilitatea de a conduce pe “Ionica” la Timisoara, Deva si Sibiu, pentru a aduna acele prime impresii, atat de importante in deciziile legate de achizitia viitorului automobil personal.

Dupa sapte luni si peste 11.000 km, Ioniq-ul electric se comporata la fel de bine ca in prima zi, fara cea mai mica problema care sa necesite o interventie in service.

Cu ajutorul echipei Porsib, am invatat multe despre exploatarea zilnica a unui automobil electric in conditii de iarna si teren denivelat, am inteles limitarile de autonomie pe durata geroasa, datorita consumatorilor suplimentari pentru incalzire habitaclu, scaun, volan si dezghetare parbriz si luneta.

Acumulatorul relativ mic al Ioniq-ului limiteaza autonomia, dar ofera avantajului unui pret de achizitie rezonabil (dupa subventia de 10.000 euro) si mai ales o durata de incarcare acceptabila, de aproximativ 30 minute la statiile de 50 kW din Deva, Brasov si Targu Mures, utilizate pentru drumuri mai lungi de 200 km, pe parcursul primelor sapte luni.

In afara acestor calatorii, incarcarea s-a efectuat la o priza casnica de 220 V, un avantaj major de comoditate pentru utilizator, care permite si preincalzirea sau racirea habitaclului, la ora plecarii zilnice la drum.

Dupa ce am relatat despre excursia cu peripetii la Brasov in ziua de 1 decembrie 2018, la temperaturi exterioare de – 10 grade, trebuie sa recunoastem ca urmatoarele calatorii Sibiu – Timisoara – Sibiu si Sibiu – Targu Mures – Sibiu au fost lipsite de aventuri sau surprize, tot ce a ramas de facut a fost monitorizarea atenta a consumului si a consumatorilor suplimentari.

Consumul mediu saptamanal urmareste cu fidelitate curba temperaturii exterioare si s-a dovedit a fi mai bun decat cel a unei Tesla Model 3, cu care am efectuat teste in paralel incepand din luna martie, cand ni s-a alaturat si firma EVconnect pentru faza a treia a proiectului Electromobilitate.

In concluzie, Ionica ramane un partener de nadejde, comfortabil si silentios, foarte economic atat la consum, cat si la intretinere, o masina ideala pentru toate drumurile de oras.

Dupa sapte luni, cheltuiala cu “combustibilul” povesteste cel mai bine avantajul condusului eletric. Drumul dus – intors de la Sibiu la Targu Mures, pe o distanta de 252 km a costat 10 lei energie electrica, incarcarea de la Targu Mures fiind oferita gratuit de Kaufland.

db

Dan Boboescu

My lifelong career in automotive started with design and testing of ICEs (internal combustion engines), continued with service and car sales, evolved into global seating design, requirements and knowledge management, to recently find a passion for electromobility.

You may also like...

Shares