Hyundai Kona… cu miros de mititei

După titlu, miroase tare bine raportul săptămânal al Konelor înrolate în garajul nostru virtual.

Proprietarii ne transmit săptămânal informații despre consum, utilizare și evenimente deosebite pentru proiectul Electromobilitate. Sperăm ca in acest fel să încurajăm cât mai multe persoane indecise, să facă marele pas spre o mașină electrică, văzând cât de economic și ușor sunt de utilizat, atunci când ai unde încărca.

Kona – Attila

Brotăcelul, care este prima Kona electrică din Timișoara, și-a văzut de drumurile zilnice între reședință, unde încarcă la sursa construită de Attila și serviciu, unde poate de asemenea încărca, la nevoie.

Diminețile mai friguroase își pun deja amprenta asupra consumului. Un bun exemplu este 18 septembrie, când la drumul scurt spre serviciu, 3 km, consumul a urcat la 22.8 kwh/100km, doar pentru a reveni la valori obișnuite, 12.9 kwh/100 km, la întoarcerea acasă.

In cuvintele proprietarului o săptămână obișnuită de naveta zilnică în care: „Momentan nimic nou de raportat„.

Kona – Tudor

In schimb pentru Tudor și echipa de la firma timișoreană lektri.co, parteneri ai proiectului Electromobilitate, ultima săptămână a fost cu totul deosebită, datorită unui team-event electric organizat la Luncani.

Promotori îndârjiți ai mobilității electrice, care dau un bun exemplu timișorenilor, și nu numai, transformând flota de vehicule de firmă din diesel in electric, lektri.co oferă încărcare gratuită la propriile stații pentru angajați.

Porto încărcând la stația lektri.co din centrul Timișoarei

Pentru Tudor, care ne povestea cum încarcă acasă două mașini electrice și un hibrid plug-in la o priză de 220V, avantajul gratuității pentru energia electrică vine ca o bomboană pe tort, dar pentru mulți alții, care locuiesc la bloc, gestul firmei poate fi picătura care va inclina balanța în favoarea achiziției unei mașini electrice.

Cu cât mai multe firme vor răspunde pozitiv la challenge-ul nostru, cu atât mai mulți indeciși vor face pasul. Dacă nu vă amintiții care a fost provocarea noastră in 2020, repetăm:

Ne putem imagina că o serie de companii mari și mijlocii, care doresc să contribuie la reducerea poluării in orașe, vor pune la dispoziția angajaților câteva modele electrice (achiziționate în leasing operațional) și posibilități de încărcare, pentru a oferi unui număr cât mai mare de persoane oportunitatea de a face cunoștință cu mobilitatea electrică.

Fără povara achiziției, suntem convinși că un număr considerabil de persoane va aprecia silențiozitatea, confortul și ușurința de a conduce un automobil electric in oraș, pentru mai puțin de 10 lei vara, până la 15 lei iarna, costuri cu energia electrică pentru 100 km parcurși in oraș.

Ce ziceți, facem primul pas împreună ?

Automobile electrice de oraș – facem primul pas împreună?

Dacă o mână de voluntari, cu sprijinul subvențiilor generoase acordate în Romania și a partenerilor proiectului Electromobilitate, au reușit să pună la dispoziția celor interesați patru modele electrice diferite pentru test drive (Ionica, TM 3, Buburuza si Porto), suntem siguri că firmele mari, apoi și cele mijlocii, ar putea urma exemplul firmei lui Norbert la Arad, sau lektri.co la Timișoara.

Până la dezvăluirea amănuntelor despre team event-ul 100% electric de la Luncani pe blogul lektri.co, Tudor ne ajută să înțelegem diferența de consum pe același traseu:

Diferența de consum dintre data de 15 și cea de 17 este ca in 17 mașina a stat pe loc cu climatizarea funcțională 30-40 min pentru a ține mititeii reci și cam 1 ora a mers muzica apoi până s-au fript mititeii.

Tudor Marchiș

Amuzați, dar de loc surprinși de noua aplicație găsită mașinilor electrice pe post de frigider, am solicitat mai multe imagini de la evenimentul electric.

Ce poate fi mai frumos decât o zi in natură cu colegii, știind că nu ai poluat cu deplasarea și nici măcar cu cărbunii pentru mititei?

Dacă sunteți interesați cum se pot frige electric mititei la munte, urmăriți în zilele viitoare relatarea lui Tudor, de la fața locului.

2 Responses

  1. Attila+Bereczki spune:

    Buna!

    As face o precizare ca in data de 18 septembrie consumul de 22.8 kwh/100km era mare din cauza ca am stationat cu masina „pornita” timp de jumarate de ora in parcare. Se mai intampla ca, odata sosita in parcare (la servici), mai stau sa citesc pe telefon cateva articole de pe internet gasite.
    Atunci observ ca la sosirea in parcare bordul indica un consum de 16-17kwh/100km si dupa o stationare (cu masina pornita) de ~30 minute, urca consumul (logic) pana la valoarea indicata mai sus.
    Daca lumea se intreaba de ce „ard” electronii degeaba in masina, cand pot citi si la birou: in drumul meu pedestru de la parcare pana la birou este o brutarie unde obisnuiesc sa-mi cumpar micul dejun si cateodata trebuie sa mai astept sa se faca produsele lor.

  2. Dimofte Radu spune:

    Cat priveste instalarea unor statii de incarcare la indemana celor care locuiesc generic spus „la bloc”, poate ar fi util ca impreuna cu ceva specialisti in electro-montaj sa publicam un articol cu tutoriale cum sa procedeze un detinator de masina electrica (sau mai multi) care locuiesc in condominii si doresc sa beneficieze de o asemenea sursa „casnica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.