Apropiindu-ne de finalul penultimei luni și intrând cu adevărat în temperaturile unui început de sezon rece veritabil, valorile consumului mediu erau de așteptat să crească. Majoritatea colegilor din echipa ID.3 & Megane au reușit să le stăpânească, obținând consumuri chiar mai mici decât săptămâna trecută.
În altă ordine de idei, echipa de la lektri.co a publicat RO e-mobility index pentru luna octombrie, așadar haideți să aruncăm o privire asupra datelor compilate de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara).
O primă impresie pozitivă o fac cele 1303 de autovehicule electrice noi înmatriculate în octombrie 2023, ce depășesc cu 55% numărul aferent aceleiași luni din anul precedent.
Clasamentul este clar dominat de Dacia Spring, cu 507 autovehicule, pe când VW ID.3 și Renault Megane E-Tech înregistrează doar 34, respectiv 42 de modele.
Momentan, poziția celor 2 modele în clasamentul anual este neschimbată, menținând o creștere direct proporțională cu celelalte modele
Datele Echipei
În săptămâna 20.11-26.11, echipa noastră a parcurs 3237 km, cu un consum mediu de 16,9 kWh/100km!
Graficul de consum prezintă o scădere a valorii medii pentru majoritatea echipei:
In continuare, folosind graficul domeniului de consum generat de șapte participanți începând din ianuarie 2021, putem urmări evoluția extremelor de-a lungul ultimilor trei ani. O diferență clară este scăderea consumului în perioada ultimului sezon rece (2022-2023) față de anii precedenți. O vom urmări cu interes dacă se materializează și anul acesta, pentru a confirma că update-urile de soft au contribuit la îmbunătățirea comportamentului platformei MEB a grupului VW iarna.
Marcel – ID.3,Cluj
- Distanță parcursă: 1021 km
- Consum mediu: 15.98 kWh/100 km
- Incarcari: 179.76 kWh
- 5xAC 95.76 kWh
- 3xDC 84 kWh
- Cost incarcari: 101.21 ron
Drumuri mai lungi în afara localității, aproximativ 70% din km, restul naveta, urcând și coborând dealul Feleacului.
Călin – ID.3, Cluj
- Distanța parcursă: 548 km
- Consum mediu: 19.8 kWh/100km
- Încărcări: 149 kWh
- Cost 28 ron
Multe precondiționări și AC pornit. Tempraturile au fost în plaja de -2 către 5 °C și condiții atmosferice corespunzătoare.
Cum drumurile și condițiile meteo din această săptămână au fost mai degrabă urgențe ce nu mi-au permis să încarc lent (8A) și să mă folosesc de fotovoltaice, am folosit preponderent stațiile publice atât contracost cât și gratuite sau am încărcat pe timpul nopții (16 A).
Alex – ID.3, București
- Distanța parcursă: 494 km
- Consum mediu: 19,5 kWh/100km
O mare parte din parcurs a fost la drum lung, dar la un mers ușor alert, așa că mă poziționez într-o plaja acceptabila a consumului.
Pe de alta parte, ID.3-ul este mașina electrică care confirmă că ”iarna nu-i ca vara”. Din păcate sunt nevoit să încarc cu 30% mai mult pentru a parcurge aceeași distanță, ai zice că dispare energia din baterie pentru că de multe ori calculele nu prea bat cu valorile afișate.
În primele patru zile ale săptămânii am avut bara față la vopsit, pe garanție, a ieșit foarte bine. Lucrarea am făcut-o tot la Euro tehno group.
Am avut la schimb o termica: un Seat de 1l turbo. Așa cum a menționat și Cosmin în alte articole, căldura în termică se simte mult mai intens, mai ales că vorbim de mașini din grupul VAG, deci 22 grade ar trebui să însemne același lucru. Dar nu!
In rest, mi-au lipsit toate avantajele electricei: accelerația, răspunsul și recuperarea la frânare. Dar, recunosc că era de apreciat greutatea mai redusă. Bateriile avansează rapid și cu siguranță vom avea niște electrice egale cu termicele dpdv greutate.
Dar, că să aduc în discuție și celelalte diferențe, observați cum de la an la an mașinile electrice au ajuns să fie la aceleași preț cu cele termice? Să aibă aceeași autonomie ca mașinile termice? Și să se ”încarce” la fel de rapid precum o alimentare cu carburant (vezi NIO battery swap)?
Trebuie să fii orb să nu vezi direcția în care merge viitorul.
Cosmin – ID.3, București
- Distanța parcursă: 231 Km
- Consum mediu: 21.9 kWh/100Km
- Cost încărcări: 29 RON
- Nu am așteptat deloc după mașină pentru încărcare pentru că am alimentat doar acasă la priză, 34 kWh.
Am mers doar prin oraș. Deși consumul este cel mai mare de până acum și peste media mea anuala cu ID.3-ul precedent, am avut un cost de 18 RON/100km, care include și pierderile la încărcare, estimate la 20%.
Am încărcat 34 kWh, dar am consumat 51 kWh, pentru că am început săptămâna cu bateria la 75% și am terminat-o cu 43%.
Ar însemna circa 250 km de drumuri scurte, făcute in plaja 100%-0% a bateriei, prin oraș, la temperaturi de circa 10 grade, cu un stil de mers alert și cu exces de căldură. Pe vreme caldă autonomia era mai mare și era suficientă o încărcare pe săptămână, ca să nu ma apropii așa mult de 0% și nici de 100%.
Pe vreme rece este nevoie de două încărcări pentru o astfel de distanță săptămânală.
Ca să nu existe vreo confuzie legată de autonomie: una din cele două sesiuni de încărcare a fost vreme de 3 ore, când am încărcat de la 65% la 75% cu o putere de 1.8-2 kW, reprezentând un plus de 25 km reali de autonomie, considerând acest stil ineficient de mers.
Naveta prin oraș costă cam cât ar costa gătitul unei fripturi mari la cuptor electric la fiecare două zile (NB: carnea se cumpără separat). Am o navetă medie ca distanță, iar din experiența mea cu celelalte mașini conduse pe același traseu și cu același stil de mers, un consum echivalent ar fi de 11-12 l/100km la benzina sau 9-10 l/100 Km la diesel.
In afară de energia primită odată cu mașina (a fost livrată cu bateria la 100%), nu am avut vreo sesiune gratuită; dar pot considera aproape gratis încărcarea de acasă. Până acum am avut un cost de 500 RON cu toate încărcările pentru a parcurge 2900 km într-o luna și trei sferturi.
Marcel – Megane E-Tech, Deva
- Distanță parcursă: 943 km;
- Consum mediu: 13,8 kWh/100km;
- Km la bord: 33.057;
- Energie electrică încărcată: 159,69 kWh;
- Climă și altele pentru 871 km: 3,2 kWh/100km.
Drumuri peste 85% extraurbane și cam la fel de mult pe DN-uri. Mers echilibrat în mod „ECO”, iar căldura la nivel confortabil, nici prea-prea, nici foarte-foarte.