Kona MY2024 e prezentă de mai mult timp în garajul nostru virtual. Marius (CS) și mai nou Edith & Alex (SB) ne ajută să înțelegem dacă sunt diferențe față de modelele precedente.
Pe de altă parte, nu mai vrea nimeni din familie să folosească intens VW Polo de care am mai relatat în comparații cu #konița. A doua mașină a familiei a stat pe tușă de la schimbarea anvelopelor din noiembrie. L-am mai scos la un drum prin sat înainte de a se termina RCA-ul la începutul lui februarie. Pentru necesitatea de a fi utilizat într-una din zilele trecute am făcut un RCA pentru o lună. Și astfel a revenit în discuție înlocuirea sa cu o mașină electrică.
Colegii din proiect au dat startul unui nou sezon în care am văzut deja două articole legate de drive test cu Ford Capri:
A fost implicat și Ford Explorer într-un test și sper să vedem un articol și despre această mașină. Practic aceeași platformă (MEB), împrumutată de la VW ID.4, ID.5.


Dar nu pentru aceste mașini am mers eu la reprezentanță, chiar dacă sunt plăcut surprins de Ford în aceste zile. E lăudabil ce fac în Europa, dar trebuie să vedem dacă vor fi și numerele de partea lor.
Hyundai Kona MY2024
Am vrut să văd noua Kona. Suntem deja prieteni cu platforma electrică utilizată în acest moment pe Kona MY2021, așa că noua Kona e o țintă validă la acest moment.
Reconstrucția Konei a fost centrată pe platforma electrică, lucru care mi se pare un mare plus. În interior se vede și se simte din plin acest lucru. În imagine, marcat cu roșu (2) e noua Kona, iar cu albastru (1) actuala noastră #koniță.
Dimensiunile diferă, iar spațiul din portbagaj e dovada acestei diferențe. Ce nu am simțit să fie schimbat radical e spațiul alocat pasagerilor de pe bancheta din spate. Mai comod, dar nu radical. Așa am simțit eu în timpul petrecut cu mașina.
Frunk-ul e un mare plus pentru cablurile de alimentare și alte produse utile la drum lung, când nu ne dorim să le acoperim cu bagaje în zona dedicată din portbagaj.
Alte schimbări sunt cele implementate la sistemul de tracțiune. Avem o baterie de tracțiune puțin mai mare, dar din ce am citit și vizualizat diferențele sunt mici. Se continuă utilizarea celulelor NMC și același buffer inexistent sub 0% (zero), fapt care ne spune că rețeta de succes nu se schimbă. Sau poate tehnologia e vorba de costuri, tehnologia fiind probabil mai ieftină.
Motorul electric a primit o reducere a cuplului (255 Nm față de 395 Nm pe precedentul model) și niște căluți în plus (160 kW (218 PS) noua Kona vs. 150 kW (204 PS)).
Găsim mai multe detalii în comparația de pe ev-database.org și pe carsized.com pentru dimensiuni.
Test drive Kona MY2024
Din spatele volanului vizibilitatea pare mult schimbată. Instrumentarul de bord a fost coborât și a primit o doză de modernitate. Poate și scaunele au fost puțin ridicate, poate contează și cei 1.9 cm suplimentari . Una peste alta am fost impresionat de poziția la volan. Și de scaunul confortabil.
Am crezut că voi resimți acea pierdere de cuplu, dar mașina mi s-a părut că răspunde la fel de bine la pedale și padele. Am replicat același drum cu ambele mașini, ore identice și temperaturi perfect pentru drive test. Rezultatele afișate de cele 2 mașini au fost extrem de apropiate:


O mică diferență din punct de vedere a distanței parcurse, explicată prin faptul că am fentat puțin locul exact de plecare și întoarcere (nu am plecat din parcare și nici nu m-am întors acolo). Diferența totuși nu a fost de 600 m, probabil o diferență vine și de la anvelope și distanța dintre punți.
0.5 kWh mi se pare o diferență foarte mică între cele 2 generații de Kona. Dacă luăm în calcul diferența de greutate de 50 kg în plus și coeficientul aerodinamic identic voi considera și consumul spre identic. Au fost și 3 minute suplimentare în care Kona MY2024 s-a încălzit pentru acest drum, iar MY2021 era deja caldă.
Suspensiile par identice, tot cam ca o barcă am simțit-o. Nu am auzit în schimb sunete dinspre ele la aproape 10k km parcurși de mașina de test drive. Acum e de văzut cum se comportă, cele din echipa noastră nu am văzut să aibă probleme, iar Marius (CS) a parcurs distanțe apreciabile cu acest model.
Kona MY2024 – candidata perfectă pentru noi?
Mașina pe care o căutăm va parcurge în jur de 20.000 km/an de navetă în următorii doi ani. Va mai parcurge și distanțe de drum lung prin Europa și e foarte probabil să ajungă calul preferat de bătaie pentru aceste drumuri. Se laudă cu 34 minute pentru 10%-80%. De departe pare un câștig de 10 minute la încărcare, dar posibilitatea de a pre-condiționa poate însemna un câștig în sezonul rece. Voi mai adăuga aici un aspect pe care-l căutam la următoarea mașină dacă tot suntem la capitolul energie. Vorbesc de posibilitatea de a avea acasă o sursă de energie, utilizând opțiunea V2L în cazuri de urgență, asemănător unui generator, dar fără ardere de carburanți și zgomot.
Dimensiunile par ideale pentru noi, nu ne dorim o mașină mai mare ca dimensiuni. Avem deja cutia, care ne poate ajuta în anumite cazuri. De altfel portbagajul ne-a fost suficient și la MY2021 pentru ieșirile de 2-3 zile, cu noua Kona e posibil să putem extinde la 4-5 zile 🙂
Practic noua Kona e cu totul altă mașină. Hyundai s-a aplecat mai mult spre o mașină de familie. Dacă nu punem un vlăjgan de 190 pe bancheta din spate ar trebui să fie ok și spațiul.
Sunt și minusuri?
Sigur, nu există produs perfect, care să ni se potrivească mănușă. Nici Kona MY2021 nu a fost perfectă, dar a bifat o mare parte din ceea ce căutam noi la acel moment. Aproape patru ani mai târziu este satisfăcătoare pentru nevoile noastre și pot spune că nu simțim nevoia de un înlocuitor.
Pentru MY2024 cred că lipsește o anume flexibilitate în ceea ce privește acumulatorul. Hyundai se bazează în continuare pe o tehnologie a celulelor mai veche, cum ziceam și mai sus. Mi-ar plăcea o chimie mai sigură și cu o viață mai lungă. Am extras de la Battery University informații despre cele mai ieftine chimii bazate pe litiu:


Cu aproape același cost am beneficia de aceleași performanțe, dar de siguranță mai bună. Părinții se uită la acest aspect tot timpul 🙂
O mică îmbunătățire la coeficientul aerodinamic nu ar fi stricat pentru drumurile lungi pe autostradă. Mai cred că era loc de mai bine și la spațiul pentru pasagerii de pe bancheta din spate.
Rabla+
Programul AFM Rabla și Rabla+ are ca obiectiv multianual casarea celor mai poluante mașini din parcul național de automobile. În 2024, conform informațiilor primite de Ciprian de la ECO DRIVE, a rămas neutilizat mai bine de jumătate din sumele alocate. Adică, din 1.000.000.000 lei au rămas în conturile AFM 536.305.587 lei. Au fost finanțate un număr de 12.200 de autovehicule noi. Graficul de final de an indică a scădere a înmatriculărilor față de anul precedent.

A fost eficient programul Rabla în 2024? Mie mi se pare clar răspunsul la această întrebare. Trebuie înțeles din capul locului faptul că aceste sume nu sunt taxele și impozitele plătite de contribuabili. Sumele alocate pentru acest program vin din tranzacționarea certificatelor de carbon.
Ei bine, nu au înțeles nimic din cifrele de anul trecut, noul ghid poate fi consultat aici. Se păstrează condițiile pentru mașinile electrice și cele cu pilă de hidrogen. Practic rămânem la un cuantum de 25.500 lei subvenție.
Opinia mea e că în acest moment, pentru România, e puțin. Probabil e greșită și abordarea. Sunt sigur că putem copia soluții mai bune de pe piețe care dovedesc faptul că au reușit. Ar trebui să le transmitem argumentele noastre, nu credeți?
În încheiere…
Îi mulțumesc lui Florin de la RMB Cluj. M-a consiliat și acum mai bine de patru ani când am început căutarea primei electrice. M-a ajutat și de această dată cu informații bune despre mașină și nu numai. Recomand oricând o discuție bună cu el, e de găsit în locația din Sânnicoară, Cluj.
Da, Kona MY2024, pare candidata perfectă la acest moment.
Mai sunt și alte mașini de văzut sau testat și mingea e la noi. Mai e necesară și o decizie legată de direcția spre care o luăm. Mașină medie care să fie disponibilă și pentru drumuri lungi sau una mică, precum Polo, pe care să o folosim pentru navetă și drumuri mai scurte în zonă.
Până la următoarea relatare despre un drive test vă las o poză, cum îmi imaginez eu spațiul din spate la o mașină precum Kona MY2024, KIA EV3 sau Volvo EX30:

Scaunul șoferului era deja reglat pentru mine. Ghiciți mașina? 🙃

Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃