#konașii: săptămâna #21 și rezultat sondaj surse de încărcare

Săptămâna #21 închide luna mai. Ultimele 3 zile le vom contoriza în raportul lunar. Pe lângă informațiile ultimei săptămâni, vom publica și rezultatul sondajului despre modul de incarcare, efectuat în cadrul echipei.

Săptămâna #21: inline image

Săptămâna #21

Săptămâna #21: tabel agregator

Săptămâna #21 se încheie cu puțin peste 2.200 km și cu un consum de echipă de 12.6 kWh/100km.

Consumurile mici vor continua pe toată perioada sezonului cald. Excepțiile vor apărea atunci când vom avea, după cum ne-am obișnuit deja, călătorii mai lungi care traversează drumuri de viteză, uneori cu lada de bagaje pe acoperiș.

Informațiile de mai sus prezentate într-o formă grafică pentru ultimele 12 luni.

Aniversare – trei ani monitorizare Hyundai Kona

Partea practică a proiectului Electromobilitate, cea care a cuprins test drive-uri, a demarat în luna octombrie 2018 cu Ionică (Hyundai Ioniq). A urmat o Tesla Model 3 LR rwd, apoi Ioniq-ul lui Tudor (TM) în vara anului 2019 și cel al lui Edy (B) în decembre 2019.

Pe atunci era imposibil de anticipat că primăvara anului 2020 o vom petrece în primul lock-down și restricțiile legate de pandemie vor întrerupe inițiativa, înainte de a se fi răspândit pe o scară mai largă. Cu toate acestea, anul 2020 a reprezentat un salt înainte considerabil pe calea mobilității electrice, datorită legislației europene ce impunea amenzi pentru depășirea emisiilor de CO2 pentru flota produsă.

În 2020 au început livrările unei game mai variate de modele în Europa și România. Două dintre ele le regăsim și astăzi în garajul nostru virtual: Peugeot e-208 – Laura (TM) și Skoda Citigo a echipajului Doina și Wiwi TM).

Tot atunci au fost livrate konițele lui Attila (TM) și Paul (DJ), care ne-a transmis la 1 iunie 2020 primul set de date, din ceea ce urma să devină un lung șir de 156 săptămâni, continuat de alti proprietari. Colegii noștri sunt foarte activi pe diferite grupuri în media socială, unde continuă să își împărtășească experiențele la volanul Konelor și la stațiile de încărcare din țară și străinatate, după ce împreună au trecut de 200.000 km. Cu scrisul însă mai greu…

Poate o petiție lansată la rubrica de comentarii, le va stimula din nou inspirația cu care ne-au încântat de multe ori. Concluziile primilor konași din echipa noastră, ce au trecut de borna ”trei ani la volan” trebuie să fie extrem de interesante pentru cei încă indeciși să facă pasul spre o ”electrică”, chiar dacă pentru veterani a devenit simplă obișnuință, sau noua normalitate curată și tăcută.

Odată cu înrolarea lui Gabriel (MS) în proiect (Echipa konașilor crește cu exemplarul nr. 14 parcat în garajul nostru virtual), am subliniat importanța continuității echipei Kona, cu un număr statistic reprezentativ de participanți din toată țara. In funcție de compoziția echipei și cazurile de utilizare, vârfurile de consum din sezonul rece sunt mai mari, sau mai reduse pe parcursul celor trei ani.

In schimb, minimele coboară în fiecare primăvară și toamnă în jurul acelorași valori excepționale, care au făcut Kona una din cele mai îndrăgite mașini din comunitatea electromobilișitilor.

LA MULȚI ANI KONA, SĂNĂTATE KONAȘILOR!

Dan (CH)

În săptămâna trecută am acumulat următoarele date:

  • distanță: 398.3 km
  • consum: 12.7 kWh/100 km
  • temperatură: 21.5°C
  • viteză: 50 km/h

Am avut două zile în care mașina a stat, fiindcă nu am mai mers la birou, participând cu echipa satului la Campionatul de vară de Faustball, iar locațiile în care jucam erau oricum destul de departe.

Doar luni am ajuns la birou, pe un trafic foarte lejer. Până spre weekend am condus doar la cumpărături, pe o vreme destul de caldă, dar ploioasă.

În schimb, weekend-ul acesta a fost prelungit, fiindcă pe 29 mai au fost Rusaliile în Elveția. Iar cum vremea începuse să se schimbe de vineri, ne-am uitat pe hartă să ne planificăm următoarele ieșiri, de duminică și luni.

Astfel, duminică am vizitat zona Rigi Kulm, unde am prins și loc la grătar. Pe lângă urcarea pe dealuri și prin păduri, am avut parte de vederi spectaculoase către „Lacul celor patru cantoane”, iar în drumul nostru spre locația grătarului ne-am oprit să servim o supă la un restaurant alpin unde abia mai erau locuri la mese.

Titus (SB)

Săptămâna #21: Titus

Pentru săptămâna 22-28 mai:

  • distanța totală: 704.5 km
  • consum mediu: 13.1 kWh/100km

Adrian (PH)

Săptămâna #21 (22.05 – 28.05):

  • distanță parcursă: 64,2 km
  • consum mediu: 11,9 kWh/100km
  • energie consumată: 7,6 kWh
  • costuri în această săptămână: 0 lei
Săptămâna #21: Adi

Începând din luna iunie Adi va continua prezența în proiect cu raportări lunare. Îi mulțumim pentru contribuția lui pe perioada ultimului an!

Daniel (CJ)

Săptămâna #21: Daniel

Datele pentru săptămâna 22-28 Mai pentru Kona sunt următoarele:

  • distanță: 537,6 km
  • consum mediu: 12 kWh/100km

Nu am mare lucru de raportat pentru săptămâna trecută, doar naveta clasică la lucru, plus niște cumpărături pentru concediu, am observat că folosesc zilnic pentru navetă între 10% și 15% în funcție de stilul de condus, suficient cât să încarc acasă peste noapte pe minim.

Săptămâna #21: kona cu remorcă

De asemenea am făcut și primele transporturi cu remorca, mai mult materiale de construcții și deșeuri de reciclabile la un centru de reciclare. Nu am observat să afecteze foarte mult consumul, undeva la 0,5 – 1 kWh/100km în plus față de normal.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #21:

  • rulaj: 548.2 km
  • consum mediu: 12.6 kWh/100km

Săptămâna #21 a trecut repede, naveta Jucu – Cluj și retur a stat din nou la baza distanței parcurse. Afară s-a încălzit, mersul a fost mai liniștit, așa că avem și un consum pe măsură. Au avut loc trei încărcări AC, în garaj, una de 5 kWh cu pierderi de 37% și 2 de 39 și 43 kWh cu pierderi de 12%.

Konița a ajuns la borna primilor doi ani, 52000 km, cu un consum meidu de 11.1 RON/100km și aproape 11 MWh trecuți prin baterie. Cam aceasta este sinteza acestei aniversări. Mai multe detalii în articolul 52.000 km în primii 2 ani electrici la un cost de 11 RON/100km.

Sondaj surse de încărcare

De revăzut articolul Unde încărcați? – rezultate parțiale ediția 2023, în care se prezintă rezultatele complete din cadrul garajului nostru virtual.

Sondajul pentru 2023 a fost compus din 3 întrebări, pe care le reamintim:

  1. Unde încărcați? (indicați procentul estimat pentru fiecare categorie, în cazul încărcărilor de la mai multe surse)
    a) acasă
    b) locul de muncă
    c) rețele publice
  2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice?
  3. Aveți în plan o investiție în panouri pentru anul 2023?

Colegii de echipă au răspuns cu toții la aceste întrebări.

  • Adrian (PH) încarcă doar în rețele publice, în cazul lui Kaufland.
  • Titus (SB) încarcă 100% la stațiile publice și are în plan instalarea unui sistem fotovoltaic prin programul Casa Verde al AFM.
Daniel (CJ) are un răspuns mai complex:
  1. a) acasă – de la începutul anului am încărcat de acasă 649,5 kWh cost 0 lei, aproximativ 41%
    b) locul de muncă – am încărcat anul acesta 742,8 kWh cost 0 lei ,aproximativ 47%
    c) rețele publice – 163,87 kWh cu un cost de 201 lei, aproximativ 10%
  2. Da folosesc panuori fotovoltaice, momentan am instalat 5,5 kWh de doi ani din bugetul propriu și folosesc pentru stocare o baterie de la un Nissan Leaf de 24 kwh.
  3. Pentru 2023 voi mai instala următoarele:
  • Turbină eoliana de 1,5 kWh.
  • 1,5 kWh panouri solare conectate la un invertor hibrid împreuna cu turbina eoliana, acestea vor avea rolul de a alimenta un circuit intern de 12V și de a încărca bateria de Nissan Leaf folosită pentru stocare.
  • 5 kWh trifazic, în mare parte pentru atelier și pentru pompele de căldură, în momentul de fața caut oferte și întocmesc actele pentru acestea, dar până la sfârșitul anului am în plan instalarea acestora.
Dan – pentru încărcarea din Elveția (la București a instalat stație în parcarea blocului):
  1. Încarc momentan doar la stațiile publice și urmează să vină o stație AC pentru a putea încărca aici, în chirie;
  2. Stația de aici, din chirie, va fi conectata la panouri fotovoltaice;
  3. Noi ne dorim ca în viitor să investim într-un sistem de panouri în România, în locația din Mozaceni.

În final, răspunsul meu a fost următorul:

  1. Pentru anul în curs:
    a) acasă – 86.5%
    b) locul de muncă – 0%
    c) rețele publice – 13.5%
  2. Nu
  3. Este în curs de implementare, am investit deja o sumă de bani pentru sistem (+ subvenția AFM), mai trebuie să construiesc locul unde se vor monta. Nu mi-am imaginat că poate fi așa de greu să faci o construcție de acest fel în zona mea. Greutate vine din găsirea oamenilor momentan. Am speranțe că voi finaliza construcția și investiția în perioada imediat următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.