Mobilitate electrică în județul Cluj (VI): ’20 👉 ’24

O serie de articole despre mobilitatea electrică din județul Cluj ne-au prezentat progresele înregistrate în 2021 și 2022. Clujul a fost tot timpul peste procentele realizate în țară. Un BOOM în 2021, urmat de un boom mai mic în 2022. Care să fi fost progresul 2023 și 2024?

Seria de articole se poate revedea în ordine astfel:

Evoluție la nivel național

Ar fi bine să punem în context evoluția din Cluj cu cea la nivel național. Voi prezenta două grafice compilate pe baza datelor publicate zilele trecute de DGPCÎ. Informațiile au fost sintetizate de Tudor (IONIQ 5, TM) în Romanian e-Mobility Index 2024.

După BOOM-ul din 2022, 2023 a fost un an mai modest pe cazul autoturismelor electrice. Nu am inclus alte categorii de vehicule pe graficul evoluției parcului auto electric. În schimb pe graficul înmatriculărilor avem și celelalte categorii unde putem observa creșteri în alte categorii.

O creștere a parcului auto electric de peste 26% de la an la an, față de anii precedenți care au adus dublare (2022) sau o creștere de 59% (2023). Efectul economico-politic, prin reducerea la jumătate a subvenției, lucrează împotriva unor obiective de țară? Posibil, cu siguranță lucrează împotriva viitorului generațiilor care vin după noi.

Cum se prezintă județul Cluj?

Județul Cluj a fost 2-3 ani la rând puțin peste național, când vorbim de mobilitatea electrică. Am asistat la ceva mai mult decât dublarea parcului electric în 2021, în 2022 și o creștere bună în 2023 de 941 de autoturisme electrice înmatriculate. Pentru 2024 am numărat 613 autoturisme electrice înmatriculate.

O creștere a parcului electric de 25% față de 2023, cu puțin sub parcul național.

Ziceam în 2022 că infrastructura de încărcare bate pasul pe loc. Acest lucru nu a rămas fără urmări, cu siguranță.

Prăpastia de pe graficele înmatriculărilor din 2024 pentru național și Cluj se vede pe grafice foarte bine. Cred că vorbim în județul Cluj și despre infrastructura de încărcare, nu doar despre contextul economic și politic sau lipsa livrărilor Dacia. De ce ar fi scăderea mai pronunțată, dacă avem un pattern precedent mai favorabil?

Nu aș vrea să filozofez prea mult. Voi intra spre final în detalii legate de infrastructura de încărcare. Până atunci mai printre mașini electrice, cum îmi place 😊

Cinci BEV (BMW i3, Mercedes EQA, VW eUP și două Hyundai Kona) într-o parcare din Cluj-Napoca

Numere a la Cluj 🚙⚡️

Parcul auto electric în județul Cluj este dominat în continuare de Spring, un lucru normal de altfel. Spring-ul a suferit în 2024 la nivelul țării, implicit și local. Poate trecerea prin procesul de facelift sau noile taxe UE impuse mașinilor electrice produse în China. Cel mai sigur o combinație de motive au dus la un declin înmatriculărilor. Se înțelege foarte bine din graficele înmatriculărilor din ultimii 2 ani.

La finalul lui 2022 aveam speranțe de la Renault, dar s-a dovedit a fi dezamăgitor. În schimb Tesla nu a dezamăgit în ultimii 2 ani.

Alăturat ordonat parcul auto de mașini electrice noi. Au apărut în listă producători noi, cum ar fi MG, BYD, FAW și Seres cu mașini venite din orientul îndepărtat, dar si brand-uri precum Cupra, Lexus sau Rolls-Royce. Din punctul meu de vedere surprizele cele mai mari sunt BWM si Mercedes-Benz.

Am transpus aceste numere si pe o plăcintă pentru a avea și informație ușor de ținut minte.

Este în continuare dincolo de putința mea de a înțelege producătorii tradiționali. Ce așteaptă? Când vor vinde precum Tesla?

Cluj în 2025

Știm deja că 2025 aduce obligații suplimentare producătorilor auto. Pentru a evita amenzile sau necesitatea de a compensa lipsa de producție, din nou, cu certificate de carbon de la Tesla, BYD, MG & Co. producătorii vor avea misiunea de a crește vânzările de mașini electrice. Pentru aceasta au nevoie să pună pe piață mașini potrivite și la un preț acceptabil. Nu vom avea produse perfecte din punct de vedere autonomie, iar potrivirea viitor proprietar-mașină e necesar să o facem noi. S-a scris pe blog despre acest aspect, un ultim articol avem aici:

Conține și un comentariu extrem de realist. O gamă mai diversificată, opțiuni diferite de baterie și prețuri gândite pentru orice buzunar ar putea atrage ceva cumpărători cu siguranță.

Făcând acum tranziția din nou spre România și Cluj nu pot sa nu mă gândesc la contextul politic și economic prin care trecem. Legate ombilical, vor influența puternic achizițiile din 2025. Nu mai sunt așa optimist ca anii trecuți când vine vorba de dublarea parcului auto electric în Cluj. Voi merge totuși pe un optimism moderat și speranța unei creșteri față de 2024.

Piața mașinilor rulate

În acest optimism moderat și-ar putea face loc piața mașinilor rulate?

Pe parcursul lui 2024 am marcat în comunitatea Electromobilitate mai multe achiziții de acest fel. Ele nu sunt singulare, pe grupurile de profil circulă multe anunțuri cu astfel de vânzări. Unele sunt o parte din cele înmatriculate deja în țară, altele vin pe filiere mai vechi sau mai noi din vest.

Pe un site de profil am găsit astăzi 77 de anunțuri din zona Cluj. De la prețuri de 8-10.000 EURO cu Spring, Smart EQ sau Zoe, trecând prin toată grupa mijlocie cu Leaf, Megane E-tech sau ID.3 și încheind cu BMW iX, Porsche Taycan sau produse Mercedes în jurul a 100k EURO. O plajă destul de largă de opțiuni, dar oare e suficient?

Vedem în comentarii că nu e suficient. Sunt puține mașini electrice accesibile ca preț. Mulți nu găsesc în ofertă un Sandero electric, un Logan electric sau un Duster electric. Sandero se vinde excelent în Europa alături de alte produse Dacia, dar oare electrificarea vine prea târziu? Până la Sandero electric din 2027 doritorii din România și Cluj vor merge probabil pe alte opțiuni în următorii 2 ani.

Infrastructura de încărcare

Trebuie să privim și spre infrastructura de încărcare. În special în 2024 s-au înmulțit vizibil locațiile de încărcare. Sunt și puncte de încărcare operaționalizate de autorități, dar și unele instalate de operatori privați.

Rămâne, desigur, discuția legată de proprietarii de vehicule electrice din zonele rezidențiale cu densitate mare. Din totalul de peste 200 de stații proiectate (POR, PNRR, etc) s-au realizat foarte puține din observațiile mele. Pentru că sunt multe proiecte blocate și pentru că nu sunt considerate proiecte prioritare. Operatorii privați se vor implica mai greu în aceste zone rezidențiale, așa că rămân în grija autorităților locale.

Se asigură autoritățile că oferă celor care au investit în mediu și în sănătatea urbei un minim de confort? Dacă-i vei obliga în continuare să fugă de la o parcare la alta pentru a încărca, e foarte posibil să pierzi o parte dintre cei care au făcut acest pas. O decizie bună, care a fost salutată de comunitate, este introducerea costului la actualele stații de încărcare. Fapt care a încurajat investiții din partea operatorilor privați. După 2-3 ani de secetă am văzut diverse investiții și vedem chiar HUB-uri de încărcare cu 2-3 operatori la marile centre comerciale.

Pentru cei aflați în tranzit prin județ sunt niște locuri bune de pauză, deși mulți spun că preferă Turda în continuare. Aglomerația prin care ești nevoit să treci adaugă timp deplasării totale. O fi și asta o politică de atragere a turiștilor, oare? 🙃

Acum, reluând subiectul și privind puțin pe PlugShare mă gândesc că ar fi bune mai multe informații despre progresul realizat în ceea ce privește stațiile de încărcare. Având în vedere că încarc în mare parte acasă poate cei care se lovesc de greutăți sau probleme când vorbim de stațiile din județ au întrebări de adresat. Vă stăm la dispoziție în comentarii, împreună putem deschide un dialog cu autoritățile sau operatorii, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.