În prima săptămână din luna septembrie am folosit Leaf-ul fix pentru scopul achiziției: mașină de oraș, pentru distanțe scurte, cu un singur pasager și maximum un drum de 20 km pe autostradă pentru o vizită la părinți.
Acest regim de condus îmi este specific 90% din an și pentru asta am ales o mașină electrică, ieftină, cu autonomie „low range” (<250 km).
Distanța totală parcursă în această săptămână a fost de 200 km, cu un consum de 15.8 kWh/100 km.
Prima întrebare pe care o primesc de la cei care află că am achiziționat o mașină electrică, știind că stau la bloc, este: „Unde o încarci?”
În săptămâna aceasta am avut patru sesiuni de încărcare, toate AC (încărcare lentă), astfel: în două zile am fost la sală în Mall și mașina a stat parcată, la încărcat, timp de 60 min.
A treia încărcare a fost un test la birou, unde am încărcat prin stația portabilă, direct din priză de lângă calculator, timp de 3 ore. Totul a mers perfect: încet și sigur. Mașina oricum este parcată „sub geam” cât sunt la birou.
Ultima încărcare a fost tot cu stația portabilă, la părinți acasă, cât am petrecut la un grătar și o poveste, timp de aproape 4 ore. Părinții mei stau la casă, în afara Bucureștiului, și au instalat un sistem de fotovoltaice, deci am încărcat „de la soare”.
Costul pe 100 km în această săptămână a rezultat în jur de 17 lei, aproape la jumătate față de o perioadă în care încarc exclusiv de la stații de alimentare „cu plată”. De aici se vede marele avantaj de a sta „la casă” și a avea o electrică. Dar acest avantaj nu este o necesitate, pentru că mă descurc foarte bine și „de la bloc”.
O să revin cu informații noi în săptămânile următoare, deoarece mă aștept să intru „în pâine” cu electrica, într-un trafic sufocat de începutul școlilor, într-un oraș plin de șantiere pe carosabil.