Din cavernele Internetului auzim tot felul de zvonuri că electricele n-ar fi bune, sau că cine face prostia o dată se lecuiește definitiv și vrea sa scape de ”electrocasnica cu roți”, dar nu are cui s-o vândă.
Se pare că nici unul din aceste neadevăruri nu a ajuns la urechile familiei e-Marchiș la Timișoara, unde colegul nostru Tudor și părinții au continuat consecvent electrificarea până la 100% a mini-parcului auto.
Daca n-ați avut ocazia să citiți unul din cele 68 de articole publicate de Tudor pe blog, probabil nu ați aflat cum și-a început cariera electromobilistică în vara anului 2019 la volanul unui Hyundai Ioniq model 2019, pe care l-a schimbat cu o Kona în 2020, pe care a schimbat-o cu un IONIQ 5 în 2021.
Între timp mama, Laura a achiziționat un Peugeot e208 în martie 2020, iar mai de curând i-a venit rândul și tatălui, Teo, să strunească electronii la volanul unui Model 3 LR, după o primă încălzire cu PHEV.
Alăturat este raportul triplu transmis de Tudor pentru luna noiembrie.
Mulțumim Laura, Teo și Tudor!
Datele pentru cele 3 mașini ale familiei
IONIQ 5 RWD
În luna Noiembrie am avut doar drumuri urbane. Consumul a crescut puțin, specific pentru temperaturile ceva mai scăzute, dar nimic de speriat. Am folosit mult precondiționarea, plecând de fiecare dată cu mașina încălzită și geamurile dezaburite/dezghețate, asta ajutând și la obținerea unui consum mediu rezonabil. Energia folosită pentru preîncălzire nu este contorizată de consumul mediu de la bord, dar se reflectă în costurile de încărcare.
Toată energia încărcată a provenit fie de la priza de pe terasa apartamentului, fie de la stația de încărcare de la Casa Marchiș, așadar încărcări AC.
În luna Noiembrie doar 13% din energia încărcată a provenit de la instalația fotovoltaică.
Pe data de 1 Decembrie IONIQ 5 a împlinit 80.000 km.
Peugeot e208
În luna Noiembrie Peugeot-ul Laurei a parcurs 575 km cu un consum de 20.6 kWh/100 km și 26 km/h viteză medie.
În continuare încărcările au fost efectuate exclusiv acasă dintr-un mix de energie fotovoltaică și cea provenită de la rețea.
La finalul lunii Noiembrie Peugeot-ul acumulase 34.110 km la bord.
Tesla Model 3 LR – Dual Motor
În luna Noiembrie Tesla lui Teo a parcurs 1357 km cu un consum de 19.5 kWh/100 km.
În afară de drumurile zilnice în zona periurbană, Teo și Laura au avut și o excursie la Sibiu, iar la începutul lunii am făcut și eu o excursie de aproximativ 200 km în zona Făgetului.
Costurile totale de încărcare raportate de TeslaFi sunt 351 RON, însă în realitate sunt ceva mai mici datorită utilizării energiei fotovoltaice pe care TeslaFi o contorizează tot cu 0.8 RON/kWh.
Tesla a avut în această lună o singură încărcare la Renovatio Sebeș la întoarcerea de la Sibiu, în rest fiind încărcată exclusiv la stația de încărcare de acasă.
In loc de concluzii
Probabil este contraintuitiv, că cea mai puternică mașină din cele trei a avut cel mai mic consum, iar electro-leul, flamand ca întotdeauna, cel mai mare.
- Tesla Model 3 LR – 19.5 kWh/100km
- IONIQ 5 – 20.1 kWh/100km
- Peugeot e208 – 20.6 kWh/100km
Este un bun prilej/exemplu de a discuta din nou modul de utilizare si impactul frigului asupra electricelor. Dincolo de eficiența deja proverbială atinsă de Model 3, trebuie subliniat faptul că a fost singura mașină, din cele trei ale familiei, care s-a deplasat pe distanțe lungi. Iarna călătoriile lungi înseamnă evitarea pierderilor de căldură prin deschiderea ușilor și a încălzirii repetate a acumulatorului după fiecare staționare în oraș.
The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.