Polestar 2, iubire imposibilă?!

Mă speriau consumurile de 17 kWh/100 km afișate de Polestar2 din călătoria în Danemarca, pe timp de toamnă târzie.

Dar când te dai jos din Spring și urci în Polestar2, variabilele și constantele vieții se calibrează și încep să-ți gâdile simțurile… cele mai adânci în d-ale automobilismului. Din vremea când am primit cadou Albumul Auto 1995-1996 al lui Dan Vardie și până în zilele noastre.

Am circulat cu câteva modele de mașini electrice și toate îți oferă aceeași senzație:

  • cuplu instant la accelerație,
  • fără vibrații în habitaclu (zgomot, greierași etc.),
  • software și funcții inovative (faruri, pompă de căldură),
  • posibilitate de a avea benzinăria acasă (panouri solare, baterii sau mici centrale eoliene),
  • economii substanțiale în costul total de deținere (TCO – Total Cost of Ownership).

Articolul de față compară 1000 km parcurși cu Tesla Model 3 și Polestar2. Drumuri (ca-n palmă) în Danemarca și drumuri (ca-n… România). Imaginile din stânga – Tesla, cele din dreapta – Polestar 2.

Cum se simt:

  • cei 170 kW (tracțiune față) de la Polestar2 Long Range Single Motor Pilot Plus față de
  • cei 208 kW (tracțiune spate) de la Tesla Model 3 Standard Range?

Polestar2 pierde ușor aderența, dar câștigă în lansări 60-90-120 km/h, în timp ce Model 3 accelerează liniar și cu ușoare tendințe de șerpuire. 6.2 secunde 0-100 km/h pentru Polestar2 și 6.1 secunde pentru Model 3 SR.

Autonomia

  • Polestar2 Long Range: 450 km la 100% (baterie de 78 kWh) vs
  • Tesla Model 3 Standard Range: 436 km la 100% (baterie de 60 kWh) în aproximativ aceleași condiții (6 grade vs 9 grade Celsius).

Interior

Dincolo de meniul multi-list al Tesla, interfața Polestar cu Google integrat pare mai minimalistă și orientată spre simț practic. Clusterul ocupat preferențial cu harta sau principalele date de bord aducea aminte de un automobil convențional.

Amenajarea habitaclului este mult mai aerisită la Telsa Model 3 față de Polestar2, preț al minimalismului. În anumite momente te simți chiar înghesuit în Polestar 2, însă knob-ul de selectare a regimurilor de conducere P R N D, cât și un buton rotativ de volum, controlul pentru radio, avariile îți aduc aminte de o mașină convențională. Chiar și așa, spațiile de depozitare din Tesla au un volum semnificativ mai mare decât Polestar2.

Ambele mașini îți pornesc precondiționarea bateriei dacă alegi ca destinație o stație de încărcare cunoscută de navigație, ambele platforme îți indică procentul de baterie estimat la destinație.

Consum

Am luat spre comparație:

  • Polestar2 în cei 997 km parcurși în Danemarca cu 19.9 kWh/100 km și
  • Telsa Model 3 cu 1115 km parcurși în România cu 13.5 kWh/100 km (doar în Drive), dar la care se adaugă precondiționările și toți ceilalți consumatori atât timp cât mașina e în Park, ajungând la 16.6 kWh/100 km.

Viteză de încărcare

Ambele mașini au fost testate în anotimp rece – toamna și iarna. Chimia bateriei de la Polestar2 – NMC – a permis încărcarea cu puteri de peste 120 kW. În schimb, bateria LFP de pe Tesla Model 3 Standard Range necesită precondiționare pentru a putea încărca la viteze de până la 170 kW.

Curba de încărcare Polestar2

Experiența de condus

La prima apăsare a pedalei de accelerație și plecare de pe loc, mașina a patinat grozav, pe un carosabil umed. Puterea disponibilă era la sub 40% din ceea ce putea mașina să ofere. Lucru pe care nu îl întâlnești la Tesla Model 3 RWD tracțiune spate, Polestar2 (pre-facelift) având tracțiunea față.

Farurile MatrixLED la Polestar2 ofereau un spectru larg de lumină în proxima apropiere și cu dese orbiri ale participanților din sens opus, în schimb Tesla desenează mai corect și cu focalizare spre depărtare. În ambele mașini, noaptea, ai o viziune clară asupra carosabilului.

Concluzii

Polestar2 rămâne ”prima dragoste” în liga mașinilor electrice. Este o mașină închegată, confortabilă, frumoasă.

  • Viteza de încărcare nu ține prea mult cont de temperatura exterioară (vezi comparația la 55% SoC, 124 kW la Polestar 2 și 82 kW la Model 3 2024 LFP)
  • Confortul este la câteva procente peste cel al Model 3.
  • Poziția ușor mai înaltă (151 mm gardă la sol la Polestar2 față de 138 mm la Tesla Model 3), cei câțiva cm ușurau intrarea și ieșirea din autovehicul, dar și vizibilitatea asupra carosabilului.
  • Sistemul de sunet Harman Kardon transforma interiorul într-o incintă de club.

Dar, Tesla:

  • este mai accesibilă la preț
  • consumă mai puțin
  • versatilitatea interiorului (spații de depozitare, scaune ventilate)
  • acces în rețeaua SuperCharger
  • … o poți cumpăra în România! Polestar… încă nu (doar SH).

Tu ce ai alege între Polestar2 și Tesla Model 3?

Pe site-ul Polestar se pot configura diverse variante, însă toate sar de 45000 EUR (Standard Range) sau 50000 EUR (Long Range). Foarte atractive, în schimb, sunt ofertele de mașini second hand. Tesla, așa cum o știm, în configurația ”de bază”, pleacă de la 40000 EUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.