Povestea cifrelor – despre înmatriculări europene și valori pe bursă

Până la publicarea statisticilor europene finale pentru luna februarie, am aruncat o privire la titlurile internaționale și mai ales la cifrele din spatele lor.

Automotive News Europe deschide dialogul despre înmatriculările din februarie pe baza datelor preliminare furnizate de Data Force.

După ce tot anul 2024 am auzit despre încetinirea vânzărilor pentru automobile electrice, despre ”lipsa apetitului” cumpărătorilor după eliminarea sau reducerea subvențiilor, despre realinierea planurilor de producție ale producătorilor tradiționali, etc… în primele două luni din 2025 încep să apară rezultatele amenințării cu amenzi pentru depășirea emisiilor de CO2 (pentru întreaga flotă produsă).

Creșteri vânzări BEV în februarie și primele două luni

Chiar dacă lobby-ul auto a reușit să îndulcească aplicarea amenzilor, primele efecte măsurabile în februarie sunt:

  • creșterea vânzărilor BEV pentru VW cu 182%, rezultând un total de 19.519 exemplare. În cadrul grupului VW, Audi și Skoda au crescut vanzarile BEV.
  • creștere la Ford cu ajutorul altor două modele asamblate pe platforma MEB – Explorer (4536) și Capri (1181);
  • creștere la Renault pentru noul R5 electric urcat pe locul 4 al înmatriculărilor cu 5538 exemplare în februarie și un total de 9812 în primele doua luni din 2025. Din păcate Megane e-tech este în picaj cu 2790 înmatriculări în primele două luni, față de 5438 anul trecut în aceeași perioadă. Diferența a fost preluată de Scenic e-tech, care a urcat de la 115 exemplare în primele doua luni din 2024 la 5269 în ian-feb 2025. Spring-ul a urcat de la 6143 în 2024 la 7937 anul acesta.

Aceste rezultate încurajatoare au rezultat într-o creștere a vânzărilor BEV în Europa cu 26% (total 160.992) față de aceeași luna de anul trecut. În mare parte au fost realizate fără contribuția producătorilor chinezi, blocați de taxele protecționiste aplicate pentru BEV. Câteva excepții:

  • Polestar: +83% cu un total de 2393 exemplare în februarie, din care mai mult de jumătate au fost noul Polestar 4 (1274). In februarie, Polestar a profitat de scăderea vânzărilor Tesla dinaintea lansării noului Model Y și a revoltei unei părți a potențialilor clienți împotriva amestecului lui Elon Musk în politica europeană și a declarațiilor incendiare lansate pe X.

Dacă la subiectul Tesla vom reveni de multe ori pe parcursul anului, pentru producătorii chinezi soluția extinderii prezenței în Europa era ușor de anticipat:

  • exportul de PHEV, HEV și modele echipate cu motoare termice, care NU sunt taxate suplimentar!

Rezultatul?

Mai trebuie să amintim că toate aceste trei categorii poluează, consumând carburanți pe bază de petrol din import, în loc de energie electrică produsă local?…

O altă cale ocolitoare, despre care ne informează Automobilwoche, este în curs de testare pentru două firme chinezești Xpeng și GAC. Soluția este montarea unor subansamble produse în China la firma Magna din Graz, Austria, procedeu despre care avem (cel puțin) două curiozități:

  1. Vor accepta politicienii europeni această variantă de a ocoli tarifele protecționiste? În legătură cu fabrica BYD din Ungaria par foarte vigilenți, după inițierea unei anchete despre subvenționarea investiției.
  2. Vor fi aplicate aceleași criterii de exigență și Austriei?

Scăderi de vânzări BEV

In același timp cu creșterile unor mărci, ANE (Automotive News Europe) semnalează pierderile înregistrate de 28 de firme, un număr egal cu cele ce au înregistrat creșteri în februarie. Între ele:

  • Tesla: -44%
  • Porsche: -35%
  • Volvo: -14%
  • Toyota: -7.7%

De ce continuă problemele și concedierile la VW?

Pe baza datelor din primele două luni poate părea ciudată insistența conducerii VW de a închide mai multe fabrici sau de a le transfera altor firme, negocierile cele mai recente învârtindu-se în jurul producătorilor de armament.

Într-un recent editorial, Bloomberg explică situația în care se afla VW printr-o comparație cu Toyota, care a vândut anul trecut cele mai multe automobile pe glob cu o echipă de 384 mii angajați, în timp ce VW dă de lucru la 679 mii!

BYD și restul lumii

În timp ce știrile din industria tradițională sunt mai degrabă îngrijorătoare, sau poate surprinzătoare așa cum poate fi interpretată alianța GM-Hyundai, BYD anunță a treia fabrică în Europa (după Ungaria și Turcia) și lansarea încărcărilor acumulatorilor și stațiilor rapide cu puteri de 1 MW pentru automobile.

BYD domină vânzările NEV- New Energy Vehicles (BEV+PHEV+EREV) pe cea mai mare piață auto din lume (China), cu 10 modele în TOP 20. Înmatriculările NEV au reprezentat 50% în luna februarie din total celor de automobile noi, cu creșteri spectaculoase față de aceeași perioadă de anul trecut:

  • BEV: 927.000, +94%;
  • PHEV: +83%
  • EREV (extended range electric vehicles): +12%

Atât vânzările pe piața internă, cât și creșterea exporturilor pe piețele fără ziduri protecționiste, ridică anunțurile BYD la cote de o importanță nebănuită în urmă cu doar șase ani, atunci când scriam despre soluția ieșirii din criza ce a cuprins piața auto chineză cu un an înainte de pandemie:

Așteptăm cu mult interes lansarea vânzărilor BYD în România începând cu luna viitoare și ca de obicei, vă așteptăm cu drag cu orice nou model BYD 100% electric în garajul nostru virtual!

Până atunci aruncăm o privire la cât de mare este dominația BYD, rezultată din deciziile luate la primele semne de criză în China, cu ajutorul datelor furnizate de EV Volumes în articolul publicat recent de Jose Pontes în CleanTechnica.

Epilog Tesla

Total umbrită de implicarea politică a liderului, care este identificat 100% cu firma, lansarea noului Model Y în luna martie pe piețele globale va avea fără îndoială de suferit. În ce măsură, ne vor dezvălui înmatriculările după prima jumătate a anului.

Până atunci ne așteptăm la titluri bombastice despre ”prăbușirea vânzărilor în primul trimestru”, despre ”scăderea valorii pe bursă”, despre averea lui Elon Musk, etc.

Să lăsăm pentru o clipă titlurile și opiniile să se odihnească (răcorească?) și să privim la datele concrete, ușor de găsit în legătură cu valoarea acțiunilor.

Au trecut doar cinci luni din 23 octombrie 2024, când valoarea acțiunilor Tesla era aproximativ 213 USD, un punct de reper cu două săptămâni înaintea alegerilor americane din 4 noiembrie. Vineri, la închiderea bursei valoarea TSLA era aproximativ 248 USD (+11.6%).

Între timp, ”exuberanța irațională” bazată pe povești despre influența lui Elon Musk după instalarea noii administrații la Casa Albă, a generat un vârf temporar, după care inevitabila corecție s-a produs, generând titlurile amintite.

Dar ce reprezintă valoarea actuală, ”scăzută”, ”prăbușită”, etc. a acțiunilor Tesla comparativ cu cele mai bine cotate firme din industria auto?

Valoarea, ce se apropie de 800 miliarde USD, reprezintă mai mult decât triplul valorii pe bursă a celui mai mare producător de automobile din lume: Toyota.

Poate fi o surpriză, sau un balon de săpun, după preferințele fiecăruia, dar concluziile sunt aceleași:

  • Tesla nu este considerată de investitori o firmă auto, ci una de tehnologie;

In sprijinul acestei ipoteze vine Xiaomi, al treilea producător mondial de telefoane mobile, care livrează un singur sedan în prezent și a lansat recent al doilea, un SUV, dar a depășit valoarea BYD, care produce zeci de modele pe care le vinde în tot mai multe piețe internaționale.

Iubită sau urâtă cu pasiune, din cauza umbrei lăsate de Musk peste activitatea celor 125.000 angajați pe glob, Tesla își va continua calea proprie, cu creșteri în domeniul energetic, al serviciilor (încărcare, service, piese de schimb, transport persoane) și în curând robotică.

Chiar dacă domeniul auto va suferi un recul, din cauza boicoturilor internaționale, dar mai ales al concurenței ce lansează o gamă vastă de modele tot mai atractive, valoarea acțiunilor și mai ales averea lui Musk, nu depind în proporție decisivă de rezultatul producției și înmatriculărilor de automobile din Europa sau America de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.