Primul an cu Model Y Performance în Nevada

Zona metropolitană Las Vegas este un conglomerat de localități ce formează o așezare urbană modernă, în plină dezvoltare, pe cale sa depășească 3 milioane de locuitori.

Foto credit: Kodiak Yazzie

Pe lângă rezidenți, Las Vegas este vizitat anual de peste 40 milioane turiști și participanți (6 milioane) la numeroasele expoziții, conferințe, manifestări sportive.

LVCC – Las Vegas Convention Center este locul de desfășurare preferat pentru numeroase târguri internaționale, cum a fost și CES ediția 2024.

Foto credit: Kodiak Yazzie

Statisticile de mai sus nu schimbă însă realitatea că Las Vegas se afla într-un deșert arid, înconjurat de munți golași pârjoliți de soare, unde temperaturile urcă vara frecvent peste 40o C.

La fel ca în alte zone geografice, 2023 a reprezentat un an cu temperaturi record, maximele depășind 40o C din iulie până la începutul lunii septembrie.

SURSA: Meteoblue

In acest climat extrem este firească întrebarea: ”Cum se comportă ”electricele?”

In timp ce TVG și MYP încarcă la Supercharger, Kodiak se plimbă cu prietenii noștri patrupezi Milo și Bear

In continuare, voi relata experiențele noastre pe baza datelor de la bordul celor două Tesla ale familiei: un Model 3 LR rwd din martie 2019 (în stânga) și un Model Y Performance din decembrie 2022.

Din start este de la sine înțeles că decizia de a cumpăra a doua Tesla s-a bazat pe experiența foarte bună după patru ani cu Model 3.

Mașina mea (în stânga) alături de cea a părinților, veterana proiectului Electromobilitate TM 3, în vizită din Michigan

In decembrie 2022, am decis să achiziționam un Model Y, în primul rând pentru dimensiunile mai generoase și accesul mai usor, fiindcă la peste 1.90 m înălțime, accesul lui Kodiak în Model 3 nu este tocmai simplu.

Am optat pentru tracțiunea awd pentru urcările frecvente la cabana din Utah, unde pe trecătoarea spre Duck Creek village, aflată la aproape 3000 m altitudine, se adună des troiene de zăpadă.

SURSA: Plugshare

Primul an cu Model Y Performance

După o experiență lipsită de probleme tehnice timp de aproape patru ani cu Model 3, achiziția unui Model Y părea ceva firesc. Înălțimea, decuparea mai mare a ușii si poziția mai înaltă la volan, au fost argumente importante pentru Kodiak, pentru a evita exercițiile de contorsionism la fiecare urcare și coborâre din Model 3.

Model Y în Las Vegas, zona Lone Mountain. Foto credit: Kodiak Yazzie

În plus, dimensiunea portbagajului și deschiderea mare a haionului au fost binevenite la transporturile, aproape săptămânale, de obiecte necesare cabanei noastre din munți, aflată la 330 km distanță, aproximativ 3h 30min de condus, Bear Claw – Duck Creek village, Utah, în apropierea stațiunii de schi Brian Head și aproximativ la jumătatea distanței între parcurile naționale Zion (90 km) și Bryce (80 km).

Foto credit: Kodiak Yazzie

Dincolo de ieftinirile începute de Tesla în 13 ianuarie 2023, la trei săptămâni după achiziția noastră, care au dus la o rapidă devalorizare a noului electromobil al familiei, experiența cu Model Y a fost umbrită de câteva probleme de calitate.

Desi performanțele, spațiul și confortul de utilizare este superior, programările în service, dusul și adusul mașinii nu au fost activitatea mea preferată în 2023.

Eficiența proverbială realizată cu Model 3 LR rwd (imaginea din stânga: 14.4 kWh/100km după 107.924 km) nu poate fi replicată de Model Y Performance (19.6 kWh/100km după 26.510 km).

Acesta nu este însă un factor de nemulțumire, majoritatea încărcărilor fiind făcute acasă cu contribuția propriei instalații fotovoltaice, deși avem numeroase opțiuni pentru încărcare rapidă în rețeaua Supercharger din apropiere.

Cu alte cuvinte ”driving on sunshine!” așa cum se cuvine în deșert, fiindcă și energia electrică din rețea este produsă în proporție de peste 50% de fermele fotovoltaice ce se extind continuu în Nevada.

Instalația fotovoltaică Dry Lake, proprietatea cazinoului MGM din Las Vegas. SURSA: US Bureau of Land Management

Probleme de calitate și nemulțumiri în primul an

Fiind obișnuiți cu lipsa problemelor la Model 3 după aproape 108.000 km, am luat în calcul câteva zgârieturii și pete adunate de Model Y, care a fost utilizat pentru test drive pe parcursul primilor 3000 km (1898 mile la bord în 21 decembrie 2022, data achiziției).

Pentru remedieri, mașina a fost programată în service la 1 februarie 2023, când s-au efectuat operațiile din factura alăturată, în garanție.

Phantom braking

După o călătorie mai lungă, în care FSD ar fi fost foarte util, am avut parte de prima frânare neintenționată, o experiență extrem de neplăcută, în cazul nostru fără consecințe grave, autostrada fiind liberă.

Mai iritantă este nonșalanța cu care Tesla tratează această problemă de siguranță a pasagerilor, soluția notată pe factură fiind… ”educare”!

Cum adică educare, când mașina frânează când vrea ea extrem de violent, ceea ce ar putea duce la o coliziune cu un vehicul greu ce ne urmează la mică distanță?

Următoarea discuție contradictorie cu personalul Tesla a fost când am descoperit că mașina frânează neintenționat și pe cruise control, nu doar în regim FSD (Autopilot procedează la fel).

Schimb roată și anvelopă

O întâlnire neintenționată, mai viguroasa cu o bordură, ”mea culpa”, a dus la schimbarea unei roți.

Ultima ”bucurie” și o concluzie

La scurt timp după împlinirea primului an de utilizare, ușa dreapta spate s-a slăbit din balamale și nu se mai închide corect, Model Y fiind programat din nou în service.

După acest prim an concluzia este foarte clară: din păcate, Model Y Performance fabricat în 2022 la Fremont, nu are aceeași calitate de care am beneficiat la Model 3, fabricat în 2019 tot la Fremont, California.

NOTĂ: Colegii noștri Ovidiu (B) și Cristi (BV) au semnalat de asemenea probleme de calitate multiple cu Model Y Performance asamblat la Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.