Introducere
Marcel (Megane, Deva) nu mai are nevoie de introducere, după publicarea celor 33 articole scrise cu haz și participarea la numeroase evenimente organizate în cadrul proiectului Electromobilitate.
Electrician de meserie, Marcel a parcat mai întâi un Spring în garajul nostru virtual, cu ajutorul căruia a înțeles repede la volan cât de ușor se conduce și cât de economică poate fi ”electrica” în viața de zi cu zi.
In același timp, Marcel și-a făcut mulți prieteni, mai ales în rândul scepticilor, care au o predilecție să denigreze micuța chinezoaică în fel și chip, de parcă Fiat 500, Trabant, Lăstun, Tico și Matiz nu ar fi circulat prin România și toată lumea își poate permite mașini premium (germane).
După aproape 150.000 km 100% electrici parcurși cu Spring și Megane, Marcel revine pe blog cu experiențe legate de recuperarea de energie prin frânare regenerativă, un avantaj prea puțin înțeles de cei ce nu au condus diferite modele.


De la volanul Megane-ului, Marcel nu pierde nici de data aceasta ocazia să mai înțepe câte o boabă de strugure, precum albinele toamna când strâng recolta.
Pentru noi, strugurii nu sunt acri!
În 13 – 14 iulie am făcut un drum la Cluj Napoca, pe caniculă.
Duminică, merg la stația de încărcare din parcarea Primăverii 8, pornesc încărcarea, verific pe stație
puterea livrată, 7 kW și plec la tramvai, să vizitez Clujul.
Verific aplicația „My Renault”, cam patru ore jumate timp de încărcare de la 43% pînă la 95% timp suficient de o plimbare mai lungă. După ceva vreme verific din nou, fiindcă s-a mai întâmplat să se
oprească încărcarea din cine știe ce motive. Constat că a crescut timpul de încărcare la peste șapte ore…

Verific pe „Ev Charge Cluj Napoca” și observ puterea livrată de doar 3,59 kW. Temperatura în parcare ar fi fost, după indicația mașinii, 32°C. Cine și cum a dat „comanda” de reducere a puterii la stație nu știu, dar
bănuiesc că, din cauza caniculei, sistemul electronic al mașinii (BMS) redus drastic puterea livrată bateriei.
Și uite așa, am avut timp suficient să merg de la gara Cluj Napoca, pe jos, pe la umbră, la hotel Belvedere, apoi prin centrul orașului, prin Parcul Central. După aproape cinci ore am revenit la mașină, trebuia să plecăm spre Deva, că altfel aș mai fi stat.
Partea și mai frumoasă abia acum vine. După notițele din carnețelul meu cu date, dar și după statistica stației, am încărcat 20,15 kWh, aproximativ 120 km și un procent de 33%, care determină o autonomie totală estimată de 268 km, la un consum de 13,3 kWh/100km. Timpul de incarcare 300 min cu un cost de 24,99 lei.
Am plecat din Cluj Napoca spre Turda – Deva – Brad cu o autonomie estimată de 268 km afișată la bord, și un procent de 76% baterie încărcată. Temperatură exterioară de 38°C.
După urcatul pe Feleac, la coborâre, și mai ales acea pantă lungă înainte de Turda, mașina a recuperat destul de multă energie, astfel că la stația de încărcare El Drive din Turda am ajuns cu autonomie estimată de 301 km, procent în baterie de 68%.

La Deva, după introducerea datelor în tabelul cu evidențele, cu ajutorul căruia monitorizez parcursul, consumul și cheltuielile cu energia electrică, raportat săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate, constat că la coloana „km parcurși” apare cu roșu cifra 33 cu minus în față.
Este diferența dintre estimarea la plecare, 268 km, și cea după recuperarea de energie pe coborârea spre Turda, 301 km, și reprezintă unul din avantajele majore ale mașinilor electrice și hibride, utilizat de multă vreme în tracțiunea feroviară.
„Specialiștii” în mașini electrice vor spune, cu siguranță: „strugurii sunt acri” !
Pentru noi, electromobiliștii, nu sunt acri!