Ce ne împinge să conducem pe o distanță mai mare de 1000 km?
- Aventură și explorare – a treia oară pe același traseu, dar multe stații noi de încărcare;
- Relaxare – nu este ușor fizic, dar mental mă relaxează;
- Competiție – cu statisticile edițiilor trecute;
- Libertate – mai puțin pe E85…
- Socializare și camaraderie – povestesc cu mare plăcere unor oameni necunoscuți, care împărtășesc aceleași interese, sau sunt curioși;
- Pasiune pentru masini și tehnologie – suntem adulți, dar tot ”ne jucăm cu mașinuțele”…
Anul acesta, am decis să mă aventurez din nou pe traseul de +1000 km prin România, tot la bordul unui VW ID.3. Prima dată a fost în ianuarie 2022, apoi etapa de vară în iulie 2022.
Acum, în iunie 2024, am nimerit pe drum într-o zi caniculară. Fără să fie vreo schimbare miraculoasă în tehnologie (nu a apărut încă o mașînă cu autonomie de 1000Km, nici încărcarea completă în 5 minute), am rămas plăcut surprins de progresul rețelei de încărcare și de experiență.
Traseul parcurs a fost aproape la fel ca în cele doua ediții precedente, cu diferența că de data aceasta am străbătut Bucureștiul.
Am grupat experiența în câteva secțiuni pe care le reiau în detaliu:
- Cifre principale
- Idei principale
- Timp de încărcare și ”timpi morți”
- Puterea și viteza de încărcare pentru fiecare sesiune (exprimata în kW și în autonomie recâștigată – km/h)
- Timpi de deplasare pe fiecare segment, comparat cu ceea ce zice Google Maps cu și fără trafic
- Comparație cu statisticile de la sesiunile anterioare
Cifre principale
Am avut 1055 km parcurși în 14 ore și 5 minute (16 ore și 39 minute cap-coadă), cu un consum mediu afișat de mașină de 15.7 kWh/100km, consum real priză-roată de 17.2 kWh/100km și un cost total de 356 RON, care include și energia de la plecare (abonament la Hidroelectrica acasă).
Timpul de 14 ore și 5 minute este de comparat cu 13 ore și 54 de minute cât spunea Google în poza de mai sus, sau 12 ore și 58 minute cât am calculat eu suma segmentelor ignorând complet traficul.
La cele 14 ore se adaugă pauze totale de 2 ore și 14 minute, din care 1 ora și 50 minute la încărcare și alte 24 min fără să încarc.
Diferența între consumul real și cel priză-roată vine din pierderi la încărcare, energia folosită pentru răcirea bateriei în timpul încărcării și probabil că puțin și din diferențe de măsurători între contoarele de la stații și ceea ce măsoară mașina.
Am făcut aceeași buclă ca toți participanții, dar eu am mers vineri înainte de Rusalii, în timp ce ei au mers sâmbătă; iar eu am plecat din București, ei din Brașov.
Am consumat 184 kWh din care circa 50 kWh erau în baterie la plecare și 134 kWh au fost încărcați pe traseu.
Costul meu a fost de 34 RON/100km echivalentul unui consum de aprox. 4.5 litri/100km la pompă. Acasă încarc cu 0,8 RON/kWh, iar în deplasare am încărcat cu un preț mediu de 2.35 RON/kWh.
Nu am încărcat pe undeva gratis, am avut o reducere de 10 RON în total în rețeaua Eldrive.
Comparativ, dacă aș fi încărcat toata energia cu 2.5 RON/kWh, cât este acum un preț de referință la stațiile rapide, costul total ar fi fost 460 RON, sau 44 RON/100Km (sau 5.8 L/100Km la pompă).
Condițiile de călătorie nu au fost optime, dar nici groaznice. La un traseu lung, exclusiv pe autostrada, iarna pe temperaturi negative ar fi sigur un cost mai mare, dar cel mai probabil timp mai scurt. Poate vom verifica această estimare la o ediție viitoare.
La acest traseu, pare că cele 3 ID3-uri participante au realizat aproximativ același timp indiferent de locul și ora plecării sau strategia de încărcare.
- Marcel ID3, Cluj – 1000 km într-o zi la volanul unui VW ID.3 cu 123.456 km la bord
- Alex ID3, București – #RO1000Challenge ediția 2024 cu VW ID.3 1st Edition
Cele trei Hyundai Kona participante s-au descurcat foarte bine și de data această, una dintre ele având nevoie de doar două încărcări, la fel ca și Tesla Model Y Performance care a participat.
- Andrei Kona, Brașov
Idei principale:
- Încă nu te poți baza pe încărcare în orice benzinărie,
- Nu toate statiile sunt lângă traseul parcurs și unele nu au acces la toaletă sau restaurante, magazine. Dar evoluția în bine este semnificativă față de 2022.
- Statiile de 50 kW par învechite moral. Dacă ai nevoie de o pauză scurtă în care să încarci cât mai rapid, deja au rămas în urmă. Dar dacă circuli cu un ID.3 58 kWh și faci o pauză de masă, mașina va fi gata înaintea ta.
- Nu m-am simțit limitat de rețeaua de încărcare, stațiile au fost funcționale și aproape mereu am fost singur la stație.
- Nu s-au făcut progrese la fel de mari cu privire la modalitatea de plată. La toate stațiile utilizate nu am avut opțiunea să plătesc cu card direct la stație. Încă este nevoie de aplicații. Eldrive are opțiunea Autocharge prin care configurezi o singură dată contul la început, iar apoi la orice încărcare în rețeaua lor doar mufezi mașina la stație și achitarea se face direct de pe card după finalizarea sesiunii. Fără sume blocate, fără prepay sau umblat prin aplicație. Daca totuși ești curios, în aplicație poți vedea progresul încărcării. Pe VW nu se poate activa Autocharge.
- Recomand cu convingere cardurile RFID, acolo unde se pot obține. Eu am de la PPC Blue (fostul EnelX) si Eldrive. Succesiunea de evenimente este: parchezi la stație, atingi cardul de stație, alegi portul, pornește încărcarea. La final atingi cardul de stație, oprești încărcarea, pleci. Se rețin banii doar pentru sesiunea curentă, fara prepay sau alte complicații. Deranjul de a ține cardurile acestea în torpedou este mult mai mic decat cel al pornirii/opririi încărcării din aplicații.
La Renovatio, deși m-am obișnuit cu aplicația, tot aș prefera un card RFID, dar nu este încă disponibilă această opțiune.


O întâmplare anecdotică
Am încărcat la Eldrive Mărăcineni, la intrare pe A1 lângă Pitești, stație de 50 kW amplasată într-o benzinărie mare, fix lângă autostradă. Deși a fost cea mai ”slabă” stație folosită, am încărcat cu 50 kW constant vreme de 7 minute, cât SOC a crescut de la 35% la 45% (50 kW trăgeam din stație, 48 kW intrau în baterie).
Înainte de această oprire, am încărcat la Brașov la o stație rapidă unde puterea a fost 49.7 kW, pentru că ajunsesem la un nivel de încărcare a bateriei de 70%. Datorită dinamicii încărcării în funcție de SOC al mașinii, aș fi încărcat mai lent la o stație de 150 kW la Coresi de la 70% la 80%, decât am făcut-o la o stație de 50 kW de la 35% la 45% SOC.


Eu am planificat acea oprire, pentru că știam că voi avea nevoie de o pauză după drumul Brașov – Câmpulung – Pitești și mi s-a părut interesant, din punctul de vedere al experienței de încărcare să văd cum 50 este ”mai mare” decat 150 în anumite situații. La o aruncătură de băț aveam stațiile primăriei cu 1 RON/kWh, dar fără toaletă.


In urma acestei experiențe, în afara situației în care este mare grabă și contează fiecare minut, nu recomand abordarea cu mai multe pauze de încărcare, dar mai scurte. Deși pe hârtie pare mai rapid să încarci în plaja 10%-60%, unde vitezele sunt mai mari, în practică tot se petrece ceva timp incremental pentru simplele acțiuni de parcare, mufat, pornire stație, demufat, plecare mai departe.
Este mai natural să fie pauze mai puține și mai lungi, spre un nivel al bateriei de circa 80-90%. ID-urile încarcă destul de rapid până la 80% și încă rezonabil până la 90%. Cel puțin cu ID-ul prin România, dacă se aliniază astrele și se optimizează timpul cu o strategie de opriri scurte si dese, economia de timp este de ordinul câtorva minute la un drum de câteva sute de km. ține de fiecare să decidă cum preferă.
La acest drum nu a fost nevoie de o planificare a întregului traseu, ci doar m-am uitat la 1-2 opțiuni pentru următoarea oprire și avem în prezent opțiuni multiple din care să aleg, toate cu minim două mufe de încărcare rapidă per locație.
Timp de încărcare și timpi morți

Inițial mi-am propus să încarc în trei sesiuni de circa 45 minute fiecare: Constanța, Focșani și Brașov. Totuși, deoarece am încărcat cu maxim 80 kW la Constanța (comparativ cu media de 49.8 kW în 2022) am decis să fac pauze mai scurte și mai multe, astfel încât să am o viteză medie de încărcare mai mare. În final am făcut cinci pauze de încărcare, de la minim 7 minute, la maxim 31 minute.
Timpul total se împarte astfel:
- 14 ore și 5 minute de condus pe traseul desemnat, comparat cu 13 ore cât spune google dacă adunăm toate segmentele, fără trafic.
- 1 ora și 50 min la încărcat. Maxim atins de 132.5 kW la sosire la Dox Hub Pallady, minim 49.7 kW la bateria 70% SOC la Coresi Brașov.
- 24 minute pauză fara să încarc. Oprit pentru o poză la Bran, una la Câmpulung și vreo 20 minute de bâjbâieli la încărcare, din care 10 minute din vina mea.
- 20 minute prin Bran-Moieciu timp în care am raportat la poliție și urmărit de la depărtare o mașină ce mi s-a părut că încercă să facă o escrocherie simulând o defecțiune.
Din totalul de 14 ore și 5 minute de condus, 29 minute au fost petrecute pentru ocolire pentru a ajunge la stații (din care 16 minute la Bacău).
Timpii morți pentru bâjbâieli pe lângă stații speram să nu mai existe deloc, dar mi se par rezonabili.
Iar la timpul de ocolire este o evolutie bună, dar mai este loc de îmbunătățire.
Am avut acces la toalete și restaurante/fast-food-uri, dar am mâncat de la volan, nu am avut timp să stau la masă cum trebuie. Ori la un drum lung cu familia luam cel puțin o pauză de masă de circa o oră (indiferent de motorizare). Poate chiar o ora și jumătate, dacă luam pauza la Brăila Mall unde stația de încărcare și toaleta sunt puse în colțuri opuse. Plimbarea până acolo mi-a cam mâncat pauza, dar măcar am făcut mișcare.


Față de colegii mei care au mers sâmbătă (22 iunie), eu am prins aglomerație doar până la Lehliu pe A2 spre Constanța, dar am mers mai lent pe A1 Pitești-București pentru că eram obosit și îmi calculasem ultima încărcare la limită, așa că pe ruta Pitești-București am mers cu 120 km/h noaptea.
Puterea și viteza de încărcare pentru fiecare sesiune (exprimate în kW și în autonomie recâștigată – km/h)
Am sintetizat cifrele în cele două tabele de mai jos.
Ce mi s-a parut interesant:
- In medie am încărcat 100 km autonomie reală în 13.5 minute.
- Cel mai rapid am încărcat 100 km autonomie reală în 7 minute.


- Am avut cea mai bună curbă de încărcare la stația Eldrive de 120 kW de la Bacău, nu la stațiile de 150 kW unde am încărcat cu un varf de 130 kW (Brăila, Brașov și București la sosire). Asta ține strict de intervalul în care am încărcat, deoarece viteza de încărcare este influențată de nivelul de încărcare a bateriei. De la Bacău am plecat când am atins 57%, de la Brașov am plecat când am atins 71%.
- La încărcare contează mai mult autonomia reală readusă în baterie decat viteza de încărcare în sine, deci este o combinație între viteza de încărcare și eficiența mașinii.
- Contează la fel de mult și segmentul pe care urmează să-l parcurgi. In tabel (ultima coloană din dreapta) am calculat care a fost viteza de încărcare exprimată în km/h de autonomie, folosind ca parametri energia încărcată și consumul de pe segmentul următor.
Atentie: pe autostradă un ID3 va consuma în jur de 19-20 kWh/100km la viteza maximă legală, vara, fără vânt din față, dar poate să urce și spre 30 kWh/100km iarna, frig, vânt din față sau urcare.
Si la masinile termice variază consumul asemănător, doar se diluează impactul deoarece au rezervoare ce permit autonomie mai mare și nu doare așa mult când scade autonomia de la 1000 km la 600-700 km.
Timpi de deplasare pe fiecare segment, comparat cu ce zice Google Maps cu și fără trafic
Atașez un tabel și câte o poză cu datele cheie de pe fiecare segment. Pe scurt, nu am avut limitări în folosirea mașinii.
In timpul zilei începuse să mă deranjeze aerul condiționat, dar era imposibil să merg fără. L-am oprit la plecarea din Brașov spre Pitești, seara la 22:30, pentru că mă săturasem de ventilația intensă, iar afară era destul de răcoare. Am mers cu geamul larg deschis pe munte (sper că se simte o senzație de răcoare când povestesc) și cred că a fost un efect nefavorabil pentru consum, dar foarte favorabil șoferului. Fără să depășesc niște limite rezonabile, am mers sportiv până pe la Mausoleul de la Mateiaș (Câmpulung), ceea ce se vede și în consumul mai mare cu 20% decât al colegilor pe același segment.
Pana aproape de Lehliu am mers cu viteză medie de 93Km/h datorită traficului și cu consum de 16.9 kWh/100Km. Apoi, până la ieșirea de pe autostrada am avut 126 km/h viteza medie cu un consum de 21.5 kWh/100Km.

De la Brăila la Bacău am mers destul de fluid. M-a deranjat doar E85, dar m-am adaptat și am depășit momentul.

De la Bacău la Brașov a fost, de asemenea, un drum liniștit, ușor mai rapid decât estima Google cu trafic, pentru că am prins relativ liber pe serpentine și m-am putut bucura de drum și de mașină.

De la Brașov la Pitești am mers relativ liniștit, mai sportiv în zona de munte unde eram aproape singur. Am prins și 2 sau 3 semafoare de construcții. Apuci să faci multă instrospectie când stai noaptea, singur la semafor pe munte vreme de 3-4 minute.

Autostrada A1 a fost plictisitoare, am putut merge constant.

Comparație cu statistica de la sesiunile anterioare
Percepția din timpul traseului, dar și acum când mă uit la rece la cifre, a fost de o îmbunătățire semnificativă în timpul și viteza de încărcare, dar și o scădere a timpilor morți cauzați de funcționarea defectuoasă a stațiilor, aplicațiilor, sau ocolirea până la stații.
Colegii cu Kona și Model Y care au baterii mai mari și tren de rulare la fel sau mai eficient, s-au putut descurcă cu două incărcări pe tot traseul și asta a ajutat la limitarea timpului de încărcare la circa o ora și zece minute. Este o anumită limita ce se poate atinge la o mașînă cu baterie de circa 50Kwh cum este ID3. De exemplu, aș putea parcurge drumul cu doar 2 încărcări doar dacă aș merge exclusiv pe DN, dar nu este nici productiv nici distractiv. Dar numărul de incărcări nu este important pentru mine, ci comoditatea in folosire.
Sunt mulțumit de evoluție! Am așteptări să continue progresul infrastructurii și până atunci las cifrele comparative sa vorbească.

Pentru comparabilitate am inclus și un traseu ideal, făcut în întregime pe autostrada în Norvegia (nu de mine). Văd șanse mari că rețeaua de încărcare să se dezvolte mai rapid decât rețeaua de autostrăzi în România, ambele având un elan bun la acest moment.
Concluzii
In încheiere, pentru mine a fost un traseu semnificativ mai usor de parcurs decât la primele două ediții. La trasee comparabile cu mașina termică am avut pauze mai scurte, dar nu mai scurte de 1 oră în total. Sigur nu zero.
Mai trebuie îmbunătățite predictibilitatea completă și flexibilitatea mai mare în alegerea punctelor de încărcare pe traseu.
Nu te poți baza că găsești stație de încărcare la fiecare 50 km, exact pe marginea drumului, sau în orice benzinărie. Încă… Dar nici nu mai este nevoie de o planificare atentă a traseului.
Așadar, în afara situației în care este de parcurs un traseu lung pe o porțiune săracă în opțiuni de încărcare (Grecia?), drumul îl pot face cu un supliment de circa jumătate de oră față de timpul pe care l-aș parcurge cu o mașină termică respectând normele de viteză.