Dăm startul primăverii 2025? Ultimele două săptămâni și-au pus amprenta asupra consumului raportat de #konițe, iar săptămâna #10 ne aduce consum de primăvară.
Primăvara aduce de obicei instabilitate. Astfel în săptămânile ce urmează, vom vedea un rollercoaster sau un montagnes russes în funcție de atașamentul de engleză sau franceză. I-am putea spune un carusel de temperaturi și consumuri, pentru a avea un echivalent în limba română. Pozele lui Adi (Câmpina/PH) din martie 2023 sunt în continuare minunate.
Din universul Hyundai
Hyundai continuă investițiile prin care își propune emisii 0 (zero) la eșapament până în 2035 în Europa. Modernizarea fabricilor continuă în acest an cu cea din Turcia. În 2026 vor ieși primele mașini electrice pe porțile fabricii din İzmit, conform unei comunicări recente.

Am văzut și niște numere interesante în comunicat. O prezență de peste 28 de ani în Turcia 🇹🇷 înseamnă și o rețea de 50 furnizori, care fabrică peste 55% din componentele necesare local.
Per total Hyundai a livrat în 15 țări din Europa volume consistente de mașini electrice. În ultimii patru ani au livrat peste un sfert de milion de astfel de mașini. Tot ei spun că aceste vânzări îi obligă să continue investiții pentru a putea susține cerea de pe vechiul continent.

Săptămâna #10
O săptămână în care echipa a parcurs peste 2.500 km cu un consum de 14.4 kWh/100 km.
Cum am zis și mai sus vedem o medie de consum primăvăratică. Cel mai bine putem observa în graficele compilate din datele primite de la proprietarii-voluntari din echipa Kona.


Rămâne întrebarea dacă vom păstra acest trend sau vor mai fi mici zvâcniri ale sezonului rece. Având în vedere și modificările din echipă aș merge pe o variantă în care ne facem puțină răbdare. În special pentru colegii care sunt într-o perioadă de acomodare.
Titus (SB)
De anul trecut merg pe jos la lucru, dacă nu scot mașina în afara orașului nu am km 🙂



S-a mai scris pe blog, nu există o singură soluție pentru reducerea poluării. Mersul pe jos, bicicleta, trotineta, etc sunt soluții mult mai bune și sănătoase comparând cu mașina electrică, atunci și acolo unde sunt practice. Nu mai vorbim aici de termice.
M-am burzuluit în articolul de bilanț de februarie, iar Titus ne demonstrează că sunt și alte soluții. De parcă ar mai fi nevoie de astfel de dovezi. Fiți ca Titus! 🏃➡️🏃♀️➡️
Pe aceeași temă:
Daniel (CJ)
În săptămâna 3-9 martie Kona a acumulat următoarele date:
Gabriel (MS)
Săptămâna #10 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 536.7 km
- Consumul mediu: 15.2 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă
- Hidroelectrica
- panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri: Naveta lucru.
- În weekend doar plimbări prin zonă.
Dani (AR)
Pentru Kona avem:
- Distanța parcursă: 193 km
- Consum mediu: 12,3 kwh
- Cost reîncărcări: 0 lei
In rest toate bune!
Edith & Alex (SB)
În sfârșit a venit primăvara! Deși au mai fost nopți cu minus, ziua am avut și temperaturi de peste 20 grade. A fost o săptămână foarte frumoasă din punct de vedere al vremii și asta s-a văzut și în consumul cel mai scăzut raportat de Kona noastră de când o avem. Și asta în condițiile în care toată săptămâna trecută am făcut o grămadă de drumuri relativ scurte zilnice, între Cisnădie și Sibiu sau Șura Mică; adică drumuri majoritar extraurbane, de la 10 pana la 25 km, de câteva ori pe zi. Având în vedere că ajungeam pe acasă cu pauze uneori și de câte o oră, profitat de soare și am pus mașina din nou la încărcat de la surplusul PV.
Încep sa văd cât de mult ni se potrivește un EV în modul nostru de utilizare și am realizat cu stupoare că nu am mai pornit Fordul de anul trecut, iar Polo șade și el pe tușă de mai bine de o lună, dar asta din lipsă de utilizator, din păcate. Se cam îndepărtează ideea inițială, când mă gândeam că obligatoriu trebuie să avem a doua mașina cu motor cu combustie interna…
Distanța parcursă în săptămâna #10 a fost de 775,4 km (serviciu, treburi casnice, grădiniță) cu un consum mediu de 14,7 kWh/ 100 km. Aveți datele exacte în tabelele atașate, poza de la bord de luni dimineața (de data asta fără greșeli de resetare, trăiască task-urile programate) precum și o poză de la bord unde e indicată o temperatură de 23 grade în data de 6 martie, la ora 16:10.


Cristi (IF)
Săptămâna 3-9 martie a venit cu vreme în încălzire și pe finalul săptămânii am văzut și eu consumuri de 12-13 kWh/100km. Pentru mine este o mare bucurie, fiind pentru prima dată când văd astfel de consumuri pe bord (am cumpărat mașina în iarnă, dacă ați uitat).
Programul a fost clasic, deci am făcut doar drumuri spre birou, spre casă și către activitățile pe care le are copilul.
Am reușit să-mi instalez și eu stația de încărcare acasă, acum că vremea mi-a permis și nu a trebuit să meșteresc în frig. Cu ocazia asta am reușit prima încărcare complet gratis, din panourile solare.
Mi-am cumpărat o stație Fronius Wattpilot Go 22 J 2.0 care merge perfect cu invertorul Fronius Symo 10.0-3-M. Vă dau această informație pentru că n-am găsit-o pe niciunde, iar în specificațiile stației nu este trecută compatibilitatea între cele două.
Acum tot ce sper este să reușesc să merg o săptămână întreagă cu ceea ce încarc în weekend, că în timpul săptămânii nu cred că o să pot încărca de la soare (gratis), cel puțin nu în această perioadă a anului. Vedem, analizăm, mai discutăm pe subiect cu siguranță.
Astfel, la final de săptămână avem următoarele date:
- Distanță: 311 km
- Încărcări: 58.55 kWh (35.49kWh rețea – 23.06kWh panouri)
- Costuri de încărcare: 46.14 RON (PPC – am calculat cu 1.3 lei/kWh)
- Consum: 17.2 kWh/100 km (în continuă scădere 22.8 > 20.4 > 17.2)

Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃