Introducere
În al doilea episod dedicat Grupei Mijlocii (ID.3, Megane E-Tech, MG4 și Leaf) din cadrul proiectului Electromobilitate, voi continua discuția începută în primul episod despre V2G -Vehicle to Grid – vehicul conectat la rețea.
Fără îndoială opțiunea V2G ar fi un ”Game changer” chiar și pentru cei ce nu văd rostul ”electricelor”, fiindcă mașina are potențialul să se transforme dintr-o cheltuială, într-o sursă de venit pasiv.
Toate modelele din Grupa Mijlocie au legătură cu exportul de energie:
- ID.3-ul cu bateria de 77 kWh și versiunea de soft V3.7+ are ”Bidirectional Charging”, astfel că alături de un dispozitiv similar cu cel oferit de Wallbox, V2G-ul poate fi activat cu ușurință.
- Renault are în oferta pentru modelul R5 conexiunea V2G alături de o stație de la Mobilize, cu alte cuvinte, know-how-ul este deja prezent.
- MG4 vine standard cu V2L – Vehicle to Load – vehicul conectat la sarcină (consumator), de aici și până la funcția V2G mai este nevoie de un singur pas.
- Nissan Leaf, prin portul Chademo V1.1+ a fost proiectat din start pentru conexiunea bidirecțională, astfel că alături de un echipament care să folosească energia din baterie și să o exporte spre rețea nu este deloc complicat.
Ca să vă dau un exemplu, exact așa lucrează și invertoarele On-Grid, transformă energia continuă (CC) de la panouri și o trimit către rețea. În cazul unei mașini cu V2G, ne putem imagina un astfel de invertor montat pe o mașină.
Dacă ne imaginăm funcția V2G fiind standard în viitor am putea să înțelegem cu totul altfel mașinile electrice. Astfel, ar deveni unice nu doar dacă le comparăm cu mașinile cu motor termic, dar chiar și pentru cele cu hidrogen.
Pe buzele tuturor sunt sigur că stă întrebarea: nu cumva vom degrada bateria după acest schimb de energie trimisă din rețea către baterie și din baterie înapoi în rețea?
Da, bateria se va degrada, dar foarte puțin. Plaja în care va lucra bateria ar putea fi setată de la 40% la 70%, iar o astfel de încărcare ar produce un maxim de ”uzură” de sub 0.05 cicluri, pentru o baterie NMC, pentru una LFP degradarea ar fi chiar mai mică. Mai exact, de 20 de ori mai mică decât o încărcare de la 0 la 100%.
În plus, pentru cei ce dețin o mașină și o folosesc săptămânal sau mai rar, în sfârșit ar avea sens achiziția mașinii. Practic, aceasta s-ar amortiza din tranzacțiile de energie, iar plimbările de weekend ar fi efectiv un ”bonus”.
Nici nu îi aduc în discuție pe cei care dețin mai multe mașini…
Datele din echipă
Din datele strânse de la colegii cu Megane, MG4 și Leaf, putem face mai solidă afirmația că de vreme ce mergi distanțe mai mari și dacă păstrezi o viteză decentă, poți obține un consum foarte bun.
Orașele mari și aglomerate, însă, nu iartă pe nimeni.
Marcel – Megane E-Tech, Deva
Renault Megane e-tech Equilibre 60 kWh de Deva:
– km la bord: 90.919, încă puțin și iese din garanție;
– km parcurși: 1.598;
– energie electrică: 189.90 kWh;
– cost energie electrică: 116.95 lei;
– consum: 13 kWh/100km;
– climă și altele: 0.6 kWh/100km.
Am făcut câteva ”drumuri domestice” spre Cluj Napoca, preponderent pe DN7 și DN 1, cu o excepție când, pe drum mi s-a „trasat sarcina” să ajung la Turda la un magazin la care se apropia de ora închiderii, și am biciuit mai cu spor cei 220 de cai pe autostrada A10. În imagini nu am reușit să prind și parcursul pe A10, să pot prezenta viteza medie. Nu reușesc să-mi dau seama cine și când resetează înregistrarea de pe „Energie ECO” din meniul mașinii.
Ne ajutați cu un sfat?
Andreea și Silviu – Megane E-Tech, Arad
Pentru săptămâna 2-8 septembrie avem următoarele date statistice:
– distanța parcursă: 705 km (pe lângă navetă au fost și două drumuri extra: Arad – Timișoara și Arad – Vata de Jos)
– kWh încărcați: 124.4 (mix AC + DC)
– costuri încărcare: 172 RON (Hidroelectrica, Voltrelli, Elmotion)
– consum: 12.4 kWh/100km
– clima și altele: 1.4 kWh/100km
Ionuț – MG4, Pitești
Statistica pentru prima săptămâna din septembrie S36:
- Distanța parcursă: 517.3 km,
- Consum mediu : 13.1kWh/100 km,
- Viteza medie : 32km/h,
- Costuri încărcări: 0 lei,
- Distanța totală: 2969 km.
Mircea – Leaf, București
În săptămâna 2-8 septembrie am parcurs 200 km cu un consum mediu 15.8 kWh/100km.
Am condus 90% urban cu mici incursiuni în afara Bucureștiului (10%).
Am încărcat 100% AC și am făcut prima încărcare gratis, acasă la părinți, unde au fotovoltaice. Gratuită, pentru că ei produceau +5 kW și eu încărcam cu +3 kW. De aici și costul mediu de încărcare mai mic decât de obicei.
Concluzii
În concluzie, vă adresez o întrebare: Cât de utilă ar fi în cazul vostru o mașină care este capabilă de V2G?
Invitație la acțiune
Toți patru colegi au confirmat participarea la evenimentul de la Deva din 21 septembrie, între 10 și 12 în fața Primăriei. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii despre viața de zi cu zi alături de Megane, MG4 și Leaf veniți să ne cunoaștem. Participarea este gratuită.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.