Poluarea ne afectează zilnic. Este o realitate, este vizibil și se simte, după cum vom vedea într-un exemplu mai jos, alături de cronica pentru săptămâna #5, prima din februarie.
Chiar dacă drumurile sunt mai puțin aglomerate în ultima vreme …
Chiar dacă poluarea e invizibilă de cele mai multe ori …
Chiar dacă timpul de așteptare în trafic a scăzut …
… poluarea e mai vizibilă
Dar, cum arată poluarea? Cum se simte? Cum se vede? Un senzor prezent în zona adiacentă a DN1C/E576 Cluj-Dej, în Jucu de Mijloc, prezenta datele de mai jos vineri.
Date complete se pot vedea aici, dacă doriți. Sunt sute de senzori în rețeaua uRADMonitor, câțiva zeci în rețeaua Airly, iar AER Live au senzori în două orașe mari. Mirosul evident de gaze și medicamente/chimicale m-a împins să urc pe dealuri să „trag în chip poluarea”.
Dincolo de fumul care vine dinspre zona industrială o pâclă deasă domină Valea Someșului. Pozele făcute imediat după traficul de dimineață a colegilor navetiști. Nu știu de ce, dar această pâclă îmi amintește de China. Chinezii se plângeau acum ceva ani că nu mai văd soarele. La voi cum se vede poluarea? O simțiți?
Parte din soluție: mai multe mașini electrice! Am putea plusa aici și cu alte mașini care nu poluează direct, doar că soluțiile sunt puține. Transportul în comun trebuie și el să treacă pe soluții mai verzi.
Pentru că am vorbit de China, amintim că e pe calea cea bună, când vorbim de electrificare, cu o rată de adoptare a vehiculelor electrice de 25% la finele lui 2023. Puteți revedea articolul Bilanț ianuarie – calea spre 3.000.000 km pentru echipa proiectului Electromobilitate pentru detalii despre creșterea înmatriculărilor pe segmentul electric.
Despre electro-navetă am scris deja în raportul lunii Ianuarie 2024, găsiți detalii în articolul Ianuarie 2024 în garajul și naveta #konașilor. Nu am precizat câștigul direct din punct de vedere emisii. Din mai 2021 am scutit mediul de:
- 8 tone CO2 vs. EURO5 diesel
- 12.7 tone CO2 vs. EURO4 benzină (considerând mașina înlocuită de Kona acum aproape 3 ani)
Mai sunt alte 200 kg alte tipuri de particule poluante (CO, HC, NOx, etc.) pentru ambele variante. Mica echipa Kona a scutit mediul de ~24 tone CO2 (vs. diesel) sau ~37 tone CO2 pe parcursul anul 2023.
Săptămâna #5
O săptămână care marchează trecerea în luna februarie. Numită luna lupilor sau făurar în popor, marchează începerea pregătirilor pentru primăvară. Plugurile și uneltele sunt scoase din depozite, verificate si pregătite pentru muncile agricole ce urmează. Timpurile actuale cred că nu mai țin seama de tradiții. La finele lui ianuarie ogoarele erau pline de tractoare care arau de zor. Ce-ți e și cu schimbările astea climatice, nici de tradiții nu te mai poți tine…
Să revenim la #konași, numere și informațiile primite în inbox. S-au parcurs peste 3.380 km cu un consum de 15.9 kWh/100 km.
Diferență mare între 13.8 kWh/100km și 22.1 kWh/100km. O întâmplare destul de rară când vorbim de Kona.
Mai jos graficul consumului mediu săptămânal ne prezintă patru dintre colegi grupați, Kona MY2024 în ritmul ei personal și două valori complet opuse.
Diferența mare între minimele și maximele săptămânii reprezentată pe graficul domeniului ne îndeamnă la analiză.
Daniel (CJ) a folosit mai puțin mașina în ultima, astfel a parcurs drumuri scurte cu un consum mare de energie pentru asigurarea confortului. În schimb Florinel (TM) ne transmite că a mers normal poate chiar repezit uneori. Nu prea utilizează frâna, preferând regenerarea mereu la maxim. Temperaturile în Timișoara nu au fost foarte diferite față de restul țării.
Care să fie explicația unui consum așa bun în mijlocul iernii? Urmărim valorile următoare și continuăm analiza. Pe final prezentăm informațiile trimise în mesajul săptămânal de proprietarii-voluntari din echipa Kona.
Titus (SB)
Săptămâna 28-04.02:
- distanță: 388 km
- consum mediu: 15,1 kWh/100 km
- cost: 34 ron
Daniel (CJ)
În această săptămână aveți o surpriză de la mine și Kona așadar avem următoarele:
- 37,9 km parcurși
- consum mediu: 22.1 kWh/100 km
- viteză medie: aproximativ 19km/h
- 15 kWh încărcați acasă cu cost 0 lei.
Am mers doar de câteva ori la cumpărături, clima pornită pe 23 grade , scaunele încălzite și volanul încălzit și-au spus cuvântul asupra consumului.
Am petrecut o parte din săptămâna lucrând de acasă și iar în restul săptămânii am folosit transportul asigurat de către angajator mai mult din cauza aglomerației și al drumului într-o stare din ce în ce mai proastă pe ruta mea de navetă.
Kona a stat bine mersi în garaj fiind lăsată conectată la priză.
Între timp camera de mers înapoi a început să funcționeze cu întrerupere, mă aștept să cedeze cât de curând, deci cel mai probabil voi programa o vizită la service înainte de revizie.
Florinel (TM)
In saptamana 29.01-04.02 am parcurs un total de 664.5 de km.
- Consumul mediu a fost de 13.8 kwh/100 km
- Am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica
Gabriel (MS)
Săptămâna #5 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 443.8 km
- Consumul mediu: 16.2 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă ( Hidroelectrica )
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Vineri.
- Un drum de Sibiu, în rest acasă.
George (DB)
Am început săptămâna cu 6051 km în bord și am încheiat-o cu 6391 km. Am parcurs 340 km, în regim urban și extraurban (drumuri naționale).
Consum mediu: 16,0 kWh/100 km.
Am încărcat în această săptămână 60 kWh, 40 kWh de la stații publice (60 lei) și 20 kWh din panourile fotovoltaice, cost 0.
Marius (CS)
Toate încărcările gratuite. Consum 18,3 kWh/100 km. Distanța parcursă 663,8 km.
Naveta zilnică în 4 persoane pe ruta Bolvașnița-Reșița plus câteva drumuri de Caransebeș.
Dani (AR)
Pentru „Kokoana” in saptamana #5 am înregistrat:
- Km parcurși: 849,1 km
- Consum mediu: 15.6 kWh/100 km
- Cost încărcare: 0
- Temperaturi apropiate de -4 si 6 gr.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂