Sistemul fotovoltaic + Kona = Love 😍

Au venit ultimele (oare?!?) facturi pentru 2024. Yuhuuu! Astfel putem încheia socotelile pentru anul trecut și să vedem cum sistemul fotovoltaic + Kona = Love 😍

Înainte să intrăm în calcule, să ne reamintim că în ianuarie au fost publicate bilanțuri pentru 2024 ca prosumator și datele pentru mobilitate electrică. A fost primul an cu date complete pentru această pereche sau această colaborare, cum dorim să o numim. Articolele se pot revedea:

O atenționare se cuvine și o voi spune de câte ori e necesar. Nu vom găsi vreo rețetă financiară miraculoasă în acest articol sau oricare altul de pe blog. Toate sunt experiențe personale.

Ca proprietari de vehicule, de orice fel, știm că mașina e o gaură neagră pentru bugetul familiei. Costuri de achiziție, asigurări, combustibil sau reparații pleacă din buzunar și nu se mai întorc. Mașina te duce de la A la B și retur la A. Rareori o folosim pentru drumuri mai lungi de la A la B, C, D, …A. Dacă vă permiteți, folosiți mijloacele de transport în comun, bicicleta sau mersul pe jos.

Rețetă financiară personală

Cum cuantificăm când ”își scoate banii” o mașină personală? Grea întrebare, știu. Nu mi-am bătut capul până acum. Dacă aveți idei despre cum facem aceste calcule vă aștept în comentarii.

Până la un răspuns acceptabil aș zice că nu se poate cuantifica acest aspect. Pentru cei ce folosesc mașina personală într-un mod care îi ajută sa-și facă munca sau afacerea cred că s-ar găsi formule, dar pentru naveta copiilor la școală sau la cumpărături (alți bani!)?

Energie produsă și cum a fost consumată

Voi începe prin cifrele extrase din facturi sau contoare electrice. Pe parcursul lui 2024 am consumat 7.03 MWh în total. Mi-au fost facturați 3.83 MWh în 2024, față de 6.31 MWh în 2023 sau 6.33 MWh în 2022. O scădere de 2.48 MWh în consumul de energie electrică din rețeaua națională.

Invertorul sistemului fotovoltaic îmi spune în același timp că am consumat 3.24 MWh energie solară, iar 3.39 MWh i-am pus deoparte pentru zile fără soare.

Din cei 3.24 MWh au fost consumați astfel:

  • aport la mobilitate 1.66 MWh;
  • aport la consum casnic: 1.59 MWh.

Costurile resurselor

Am încheiat anul 2024 cu un cost de 0.6 lei/kWh pe energia facturată de furnizor și consumată din rețeaua națională.

  • 2022: 6.33 MWh au fost facturați cu 4.150 lei
  • 2023: 6.31 MWh au fost livrați cu un cost total de 4.600 lei
  • 2024: 3.83 MWh cu un cost de 2.220 lei

Am făcut un update acestui tabel, iar modificarea de cost apare cu bold. Pentru că ne-a fost returnată energie injectată în rețea peste vară prețul /kWh a scăzut.

S-au returnat kWh cu cel mai mare preț de peste an, mai exact 0.72 lei/kWh.

Se schimbă astfel și graficul alăturat și trendul de cost are o traiectorie descendentă. Returnarea producției din vară a ajutat menținerea unui cost mai mic ca în 2023 și puțin peste 2022 când am beneficiat de încărcări gratuite în Cluj-Napoca.

La general, s-a văzut mai sus, avem un cost de 13.9 lei/100 km.

Naveta și o recomandare

Pe datele din tabelul de mai sus am făcut mică o inginerie. Am scos drumurile lungi și încărcările în tranzit (DC) și costurile aferente, adică acei ~8.500 km. Am rămas cu 21.000 km, adică naveta zilnică și drumurile efectuate prin județ. Cu un cost aferent de aproape 1.260 lei pentru acest parcurs. Mai simplu, 6 lei/100 km.

Cred că e cel mai simplu calcul pentru cineva care nu s-a decis încă pentru o electrică de utilizat pe drumuri de navetă. Calculați fiecare pentru comparație cu termica din dotare, nu o mai fac eu cu mașina deținută. Evident prețul e influențat mult de energie, de faptul că am circulat mai bine de 2 luni cu 0 cost pentru că am încărcat doar din panouri. Privind tabloul mai general, panourile par a fi un bun necesar astăzi. Și mai bine, acompaniate de o baterie. Chiar și fără mașină electrică ne vor ajuta pe termen lung din punct de vedere costuri și o minimă independență.

Pe de altă parte, se poate și mai bine! Priviți doar pe blog la rapoartele colegilor, la bilanțul lunar și veți observa la unii costuri 0 lună de lună. Asta se întâmplă când sistemul fotovoltaic de acasă își dă mâna cu încărcarea oferită de angajator de cele mai multe ori tot dintr-un sistem fotovoltaic.

Alte costuri asociate

Sistemul fotovoltaic nu a avut de intervenții, reparații, așa că nu a cerut nici de mâncare. Doar soare și ceva ploaie pentru a se mai duce praful. Am primit și prima mentenanță de la instalator, în luna în care s-a împlinit un an de la instalarea contorului de prosumator. S-au verificat contacte, efectuat câteva măsurători și teste, care au dus la necesitate instalării unui sistem de împământare separat. De ce nu s-a făcut la momentul instalării? Nu am primit un răspuns, atunci a fost altă echipă.

Mașina, în schimb, a păpat peste 12.000 lei în 2024, după cum urmează:

  • Asigurări: 4.336 lei (Casco+RCA)
  • Anvelope: 3.128 lei (include și manopera pentru schimbare)
  • Service: 3.340 lei (include două revizii, și o reparație temporară)
  • Accesorii: 1.354 lei (instalare becuri LED pe față, frunk și lamele ștergătoare)

La revizia de 90.000 km s-a schimbat și bateria eCall, de acolo și prețul mai mare (1.643 lei). Frunk am luat de la rati.hu. A fost de un real ajutor să avem la dispoziție cablurile la drum lung.

Sistemul fotovoltaic + Kona = Love 😍

Inițial am vrut să scriu Love(le), dar …

Oi fi eu șugubăț, dar informațiile prezentate în articolele noastre prezintă fapte verificabile, iar datele colectate la modul cel mai serios. Respectul pentru cei care ne urmăresc ne obligă să recurgem la transparență totală. Așa că voi rămâne la Love 😍

Din punct de vedere financiar, 2024 a fost cel mai bun an de când am adoptat mobilitatea electrică. Exclud aici perioada romantică în care aveam energie gratis pe cupoane sau la stațiile autorităților locale.

Naveta cu un cost minim, confortul la plecare și liniște. Liniștea din habitaclu, posibilitatea de a purta discuții cu sens, rock, … O plăcere, recomand tuturor!

Dacă împart costurile la cei peste 100.000 km parcurși ajung la un cost total de deținere de 1.84 lei/km.

Voi încheia seria bilanțurilor pentru 2024, cum am zis în celelalte articole, cu gândul la investițiile din 2025. Va fi un an propice investițiilor în cele necesare pentru eficientizarea sistemului fotovoltaic sau pentru mobilitate? Încă nu am un răspuns, din păcate. Îl caut si eu la prieteni care au informații despre lumea finanțelor, iar vremurile nu par să fie extraordinare. În special în România …

Vom vedea! Rămâneți aproape de noi pentru a putea descoperi experiențele care pot ajuta să preparăm ulterior rețete personale.

Am rugat un model AI (Apple/Image Playground) să-mi genereze din poze personale imagini care să ne arate relația bună dintre sistemul fotovoltaic și mașina electrică. Rezultatele cele mai bune și drăguțe, adăugând o tentă de bucurie și optimism, lucru care-mi propun sa-l adaug cât mai des 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.