In formație restrânsă săptămâna aceasta, cronica echipei Tesla Model 3 LR din cadrul proiectului Electromobilitate aduce câteva informații inedite.
În primul rând, participarea echipajului Andrada-Andu (București) la sărbătoarea mobilității electrice din cadrul competiției de regularitate organizată de Transylvania Classic pe traseul Brașov-Sibiu.
In al doilea, câteva date statistice furnizate de aplicația TeslaFi, după o actualizare care introduce o nouă metodă de colectare a datelor de la bordul veteranei TM 3.
Să începem cu rutina săptămânală: consumul mediu raportat la bordul mașinilor noastre.
Andrada și Andu – București
Săptămâna trecută, pe lângă drumurile obișnuite prin București, am participat vineri și sâmbătă la concursul Transylvania Classic organizat la Brașov. Nu am reușit să luăm vreun loc pe podium, dar am învățat în totalitate regulile pentru următorul eveniment.
Scopul concursului este să mergi cât mai economic, urmărind un road book stabilit clar și printat într-un carnet. Pe parcursul călătoriei sunt diferite challenge-uri, de exemplu să mergi cu viteza medie de 46.3 km/h pentru 11.3 kilometri, dar doar unde drumul nu impune reguli de circulație sub această viteză, să dai o tură prin curtea unei fabrici și să termini competiția cât mai aproape de 1:14 minute și multe altele.
Încărcările au fost efectuate la locul de muncă, stațiile primăriei Brașov, stațiile primăriei Sibiu, Supercharger Sibiu și EnelX Sibiu, stațiile primăriei Pitești.
Kilometrii parcurși în această săptămână sunt adunați din mai multe poze, întrucât pe timpul concursului a trebuit să resetăm consumul.
Raportul săptămânii:
- Distanța parcursă: 1139 km
- Consum mediu: 18.2 kWh/100 km
- Cost total: 61.86 lei
- Cost mediu / 100 km: 5.43 lei
Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)
Moni fiind plecată în ”țările mai calde”, am avut o săptămână deosebit de liniștită, cu doar 335 km parcurși și un consum mediu de 16.4 kWh/100km.
Încălzirea ușoară a vremii din zona Motor City, este cel mai bine reflectată de ultimele înregistrări la bord:
- 34 km cu un consum primăvăratec de 12.1 kWh/km;
- 93 km de la ultima incarcare, cu 13.7 kWh/100km.
Media pentru decembrie este obișnuită pentru sezonul rece: 16.7 kWh/100km, după doar 378 km.
Săptămâna trecută a fost marcată de noi actualizări ale softului Tesla, care aduce câteva funcții utile și ”minor fixes”, oricare ar fi ele, întotdeauna binevenite.
Și aplicația TeslaFi a avut un ”major update” săptămâna trecută, ocazie cu care s-a modificat modul de colectare a datelor de la bord și mi-au atras atenția câteva statistici, care este posibil să fii existat și înainte undeva în meniu, dar nu le-am remarcat până acum.
TeslaFi a monitorizat 65.000 km din cei 162.574 parcurși, fiindcă am utilizat aplicația doar pentru călătoriile lungi în America de Nord, ratând probabil cel mai spectaculos traseu, cel de debut, din Motor City la Baltimore și de acolo cu vaporul la Dramen (Norvegia), apoi spre Sibiu prin Suedia, Danemarca, Germania, Austria, Ungaria și retur în 2019.
Să le luăm pe rând, cu câteva comentarii legate de percepții încă eronate despre mobilitatea electrică, în afara cercului restrâns al proprietarilor de ”electrice”.
Despre autonomia necesară și cea imaginară
Deși cifre fanteziste despre nevoia de autonomie abundă în folclorul online, TeslaFi indică pentru cea mai lungă călătorie întreprinsă pe parcursul a șase ani de veterana TM 3: 384 km. Indiferent dacă este vorba de limitele mașinii (nu e cazul pentru TM 3), cele fiziologice ale pasagerilor, sau alte motive, dacă pauza este sincronizată cu re-încărcarea, călătoria poate continua destul de rapid, fără mult discutatul ”timp pierdut” cu incarcarea. Este de fapt un moment de odihnă, relaxare, masă, joacă pentru copii, plimbare pentru prietenii patrupezi, etc, care te fac să ajungi la destinație mai odihnit.
Cum se comportă TM 3 la temperaturi extreme?
TeslaFi zice că la o zi înainte de cea mai lungă distanță parcursă, am prins și cea mai călduroasă zi, în Florida cu 39.5 C.
Nimic deosebit sau îngrijorător pentru electrice. Este aproape o temperatura obișnuită pentru sora mai tânără, TVG, tot un Model 3 LR rwd, care își duce traiul în Las Vegas, de unde am primit imagini la 49 C.
Trecută de 120.000 km, TVG nu dă semne de oboseală de la temperaturile înalte la care a fost supusă în Nevada, începând din martie 2019, degradarea fiind minimă.
Nu același lucru se poate spune despre acumulatorul brutalizat de gerul din nordul friguros și umed în zona Motor City, care după 162.000 a pierdut aproximativ 12% din autonomia estimată inițial la bord (499 km), după o încărcare lentă până la100% SoC.
Alte curiozități care dovedesc că poți merge oriunde cu electrica
In Parcul Național Death Valley, TM 3 a ajuns la 73 m sub nivelul mării, iar pe șoseaua ce traversează Parcul Național Rocky Mountain a urcat la peste 3700m, chiar dacă TeslFi indică cel mai înalt punct o trecătoare din Utah, lângă stațiunea Brian Head.
De altfel, este bine de știut ca nu doar TeslaFi pierde contactul cu mașina în zone izolate, ci și TM 3 pierde conexiunea uneori. O hartă bună este recomandabilă pentru situațiile când GPS-ul și telefoanele nu mai pot fi de ajutor.
Răzvan – Lituania
In saptamana 49:
- am mers 742 km,
- am incarcat 204 kWh,
- am consumat 146 kWh,
- consum mediu de 19.7 kWh/100km
- cost 0 EUR.
A fost ultima săptămână de muncă în Lituania și ultima săptămână de munca pe anul 2024.
Acum e timpul pentru vacanță!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.