Tesla Model 3 LR – cronică internațională și prima vizită la NIO house Frankfurt

Echipa ”long range” din cadrul proiectului nostru adună informații pe două continente. Pe de o parte este George (Ineu), Eugen (Germania) și Răzvan (Finlanda, mai recent Franța), iar de partea cealaltă a Atlanticului, cele două veterane LR rwd din Michigan și Nevada, ambele trecute de cinci ani de la achiziție.

Deocamdată Eugen ne-a transmis imagini în ton de rezultatele sondajului ”Cum incarcam?” editia 2024, cu noua sa instalație de panouri fotovoltaice.

Prima vizită la NIO house – Frankfurt

Intre timp, am lăsat pe TM 3 pe mâinile grijulii ale soției, pentru o lună de călătorii europene și evenimente alături de echipa proiectului Electromobilitate cu un eT5, luat în primire la NIO house Frankfurt în 15 aprilie.

Ascuns sub o husă astepta N-IO… partenerul nostru pentru următorea lună și 5.000 km

O primă impresie bună la interior datorită scaunelor încălzite, ventilate și cu masaj, o funcție care va fi probabil foarte utilă pe drumul spre Timisoara (aprox. 1100 km). În plus, ecranul secundar, pe care poți urmări cu ușurință direcțiile de navigație, dictate cu un accent simpatic de NOMI, asistentul virtual bun la toate, este vizibil și folositor.

Un minus, substanțial pentru o excursie lungă, portbagajul mai mic și lipsa frunk-ului.

Cea mai mare parte a timpului am petrecut-o instaland aplicația NIO, realizând conexiunea cu telefonul și cu mașina, meniul fiind de o complexitate ce a depășit atenția mea după zborul trans Atlantic.

După câteva informații utile despre cum se programează mașina pentru stațiile Battery Swap, am pornit prudent prin zona centrală din Frankfurt, unde este amplasat NIO house, în prima etapă a călătoriei până la Nürnberg.

Pe drum, inevitabilul stil de condus Yo-Yo de pe Autobahn-ul german (imaginea din stânga), cu nenumărate limitări de viteză, urmate de accelerări puternice… și terminate inevitabil într-un Stau! (imaginea din dreapta).

Ce să vezi? Cei 700 Nm disponibili instant la o apăsare mai viguroasă a accelerației, lasă în urmă multe dicke permium Autos made in Germany, în ciuda celor 2.2 tone (gol) al variantei cu acumulatorul de 100 kWh. Nu că ar fi o surpriză, fiindcă la fel zburda și TM 3 în urma cu 5 ani pe același traseu, doar că atunci se aduna lumea la Model 3 ca la urs (importurile doar ce începuseră în Europa), în timp ce acuma am văzut mai multe Tesla, decât orice alt model electric autohton. Gama BEV este impresionantă, comparativ cu monotonia și sărăcia din acest domeniu în Motor City.

Alte lucruri frumoase văzute la NIO House? Un eT5 touring, cu care făcusem cunoștiință în toamna trecută la aeroportul din München, modelul dorit pentru acest turneu european, dar indisponibil deocamdată pe bază de abonament BaaS – Battery as a Service.

Un eT7 opulent, oferit în locul ”mezinului” eT5… dar 5.1 m de mașină și 2.5 tone de fier cărate după mine prin Europa, pur și simplu nu se potrivesc cu filozofia proiectului Electromobilitate, care este despre plăcerea condusului electric, eficiență și exact atâtă mașină de câtă are fiecare nevoie pentru cazul propriu de utilizare.

In final, un oftat la gândul cum intri și cum iesi dintr-un eP9, modelul cu care NIO a doborât la vremea potrivită recordul pe celebrul Nürnburgring.

Despre cum este la volanul eT5 comparativ cu TM 3, vor urma detalii pe masură ce se adună kilometri și experiențele. Numărătoarea inversă pornește de la 5000 și se va incheia, cât mai aproape de zero, în 13 mai tot la NIO House, Frankfurt.

Până atunci, un tabel comparativ al specificațiilor tehnice preluate din EVdatabase în decembrie 2023.

Cronica săptămânală Tesla Model 3 LR

Răzvan – Franța

In săptămâna 15:

  • am mers 138 km,
  • am incarcat 46 kWh,
  • am consumat 25 kWh,
  • consum mediu de 17.9 kWh/100km
  • cost 29.92 EUR.

Am mers foarte putini km saptamana asta, cazarea e la 3 km de proiect si locul unde fac cumparaturi e la 26 km. Tot la centrul de cumparaturi am gasit si statii de incarcare rapide (300 kW) cu plata prin card, fara aplicatie. Si ca bonus, pentru clientii Carrefour, o ora gratis de incarcat la type 2

Carrefour tocmai a castigat un nou client fidel 😀

George – Ineu

  • 838 km efectuați
  • 12 kWh/100km consum mediu
  • anvelope allseason Sailun
  • fara probleme in continuare
  • cost 17 lei încărcat la supercharger Cluj, restul acasă din fotovoltaic

Ultima instalație finalizată de George

Monica și Dan – Long Range, rwd, Motor City (Michigan)

Săptămâna trecută am parcurs 379 km cu un consum mediu de 15.3 kWh/100km datorită ploilor continue. Singura excepție a fost sfârșitul de săptămână, când pe șosea uscată și temperaturi primăvăratece consumul mediu a scăzut la 14.9, apoi la 13.3 kWh/100km pentru ultimul drum de 26 km.

Acest segment de 26 km a fost de la garajul lui Caius (fiul nostru) până acasă, 20 km pe autostradă și diferența pe drumuri locale cu limitare de viteză de 45 mph (72 km/h).

Scopul vizitei a fost rotirea anvelopelor all-weather

Este cel de-al treilea set de anvelope, primele două fiind schimbate după aproximativ 65.000 km. După 12.000 km de la instalarea ultimului set, anvelopele spate, care duc greul tracțiunii și al frânării regenerative, s-au uzat cu 1 mm mai mult decât cele din față.

Plăcutele și discurile față și spate sunt originale și în stare bună după 142.515 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.