Tesla Model 3 LR – o cronică mai specială dedicată progresului auto

Cronica echipei rămasă cu trei jucători, după ce George (Ineu) a încheiat al doilea stagiu de colaborare la proiect (primul fiind cu Renault Megane), aduce câteva noutăți de peste ”baltă”.

Consumul mediu săptămânal

Răzvan – Franța

In săptămâna 23:

 • am mers 476 Km,
 • am încărcat 87 KWh,
 • am consumat 71 KWh,
 • consum mediu de 14.8 kWh/100Km
 • cost 0 (încărcare la serviciu)

A fost penultima săptămână de muncă, plus un drum scurt la secția de votare din Luxemburg

Andu – București

Saptamana aceasta a adus schimbări substanțiale la mașină, montând un colant Avery Frosty Blue la atelierul MRA WRAP București + o banda led pentru stopurile spate + eleron carbon + alte accesorii de pe Aliexpress.

Mașina a fost nefolosita de luni pana vineri, iar in weekend am fost la rude in Pitești.
Încărcările au fost efectuate la atelier(din propriu inițiativa a proprietarului) si la Elmotion Topoloveni.

Raportul săptămânii:

 • Distanta parcursa: 448 km
 • Consum mediu: 19.3 kWh/100 km
 • Cost total: 0 lei

Moni și Dan – Motor City (Michigan)

O săptămână ceva mai agitată pentru TM 3, veterana proiectului nostru, care a trecut de 148.000 km.

Două drumuri la aeroport, plus o serie de călătorii mai scurte la cumpărături au acumulat 653 km, cu un consum mediu de 13.5 kWh/100km.

Toate încărcările făcute, ca de obicei, la priza din garaj, după ora 23, la tarif redus de noapte, când consumul este în general mai mic.

Test drive cu noul Model 3

Deși test drive-ul cu noul Model 3 (MY 2024) a avut loc în 11 iunie, am inclus câteva imagini și impresii aici, până sunt sunt proaspete.

Noul electromobil al familiei Toma, Elena și Marius, din Câmpina

Citisem mai multe comentarii favorabile despre noul Model 3 și am primit o doza consistentă de încredere, când Marius mi-a scris după 500 km parcurși cu noua sa mașină:

Este foarte diferită suspensia. Este cu totul altă mașină.

Nu m-a incomodat lipsa manetelor la volan. M-am obișnuit imediat.

Marius – Model 3 MY 2024, Câmpina

O primă experiență interesantă la acest test drive a fost programarea, trimiterea imaginilor cu carnetul de conducere și semnarea documentelor direct în aplicația Tesla. Inclusiv reprogramarea pentru a doua zi s-a derulat online, fără texte și telefoane.

Tot prin aplicația Tesla am localizat mașina în parcarea unui mall, am deschis-o și am pornit la drum, fără asistență de la personalul Tesla. Pentru cineva care a mai condus orice model Tesla este ok, dar pentru noii veniți în universul ajustărilor oglinzilor și al comenzilor de tot felul de pe ecran?

In convenția semnată pentru test drive era prevăzută o scurtă încărcare la stația Supercharger din imediata apropiere.

Fiind o stație de mare trafic, încărcarea este limitată la 80%, ceea ce s-a împlinit în mai puțin de 10 minute, timp în care am fotografiat vecinul de încărcare.

Cybertruck-ul se vede tot mai des pe șosele, concurând cu Rivian R1T și Ford 150 Lightning pentru atenția amatorilor de pickup truck-uri în Motor City.

Primele impresii

După o oră la volanul noului Model 3, care a trecut mult prea repede, am revenit în parcare și am lăsat mașina pe locul unde am găsit-o.

 • are dreptate Marius, este o alta mașină, mai bună, mai rafinată, mai placută la condus mai ales pe drumurile de proastă calitate din zona noastră;
 • deși am dat de câteva ori cu mâna stângă în gol, căutând semnalizatorul, m-am obișnuit ușor cu absența manetelor la volan;
 • ventilația din scaun este eficientă, cu un nivel redus de zgomot;
 • deși nu am călătorit pe bancheta din spate, sunt sigur că pasagerii vor aprecia faptul că își pot regla singuri AC-ul;
 • deschiderea electrică a portbagajului este practică, deși nu era vreo complicație nici înainte;
 • în schimb, încărcarea wireless a telefonului a ajuns în pas cu timpurile, față de firele necesare la vechea variantă. Ionică (Hyundai Ioniq MY2018) avea încărcare wireless;
 • și doamne ajută că am scăpat de plasticurile piano black la interior, chiar dacă alegerea materialelor actuale este o chestiune de gust și preferințe ale fiecăruia.

Model 3 MY2024 este dovada că Tesla a învățat să producă automobile, nu doar gadget-uri electronice cu roți. In plus, jalea ”specialiștilor în ergonomie”, care deplângeau comenzile pe ecran și dispariția manetelor de semnalizare vor face parte din opiniile celor ce:

 • s-au plâns de tableta de dimensiuni prea mari la Model S, pentru ca acuma toți producătorii să instaleze una;
 • au criticat plafonul de sticlă, pentru ca în prezent soluția să se generalizeze;
 • au calificat soluția megacasting ca ”nereparabilă”, iar în prezent sunt mai mulți producători ce doresc să o implementeze decat producători de prese adecvate procesului.

Și încă o mențiune specială pentru cei ce au întâmpinat dificultăți cu identificarea butonului de avarii pe plafon. Atenție, selecția pentru mers înainte sau înapoi la Tesla Model 3 MY2024 se face pe ecran!

In loc de concluzii

Pe scurt, lipsa de experiență auto tradițională a echipei Tesla, împreună cu inovațiile continue, au făcut ca această firmă deschizătoare de drum să fie des criticată, dar tot atât de des copiată.

Pentru cine nu stie din interior cum funcționează industria auto și de ce le vor trebui producătorilor tradiționali câțiva ani până vor renunța la manetele de semnalizare sau a celor de selectare a sensului de mers, trebuie știut că fiecare departament și șefuleț se luptă pentru menținerea lucrurilor așa cum sunt.

Fără manete sau ”buton de pornire” dispare o echipă întreagă de proiectare, ceea ce duce la slăbirea unui departament și la micșorarea influenței unui șef mai mare și tot așa…

Good job Tesla, again!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.