Tesla Model Y performance – călătorie spre Polonia: ziua 2, Budapesta – Wroclaw

Și în cea de a doua etapă am avut parte de o zi frumoasă, cu cer senin și temperaturi de primăvară, bucurându-ne de valori de până la 18 grade Celsius. O vreme aproape perfectă pentru un road-trip electric și pentru acumulatorul Teslei.

Vreau să menționez de la început că drumul a fost lipsit total de evenimente, fiind exact cum ne-am aștepta să decurgă o călătorie pe autostradă. Nu prea am ce relata despre acest aspect, deci voi detalia mai mult pauzele de încărcare.

Prima a avut loc la Torokbalint. Superchargerul de aici este bine poziționat, aproape de autostradă și e greu de crezut că nu o să găsești un conector liber, din cele 20 disponibile. Este un mix de puncte de încărcare V2 și V3, majoritatea V2. În aceeași zonă se mai găsesc și stații de la alte rețele, dar nu știu să vă dau mai multe detalii.

Deși am ajuns la Budapesta cu aproximativ 40% SoC, după ce am mai parcurs câțiva kilometri prin oraș, am folosit sentry peste noapte și am precondiționat bateria pentru încărcare am mai rămas cu 24% baterie. Timp de 24 de minute, conectați la un V3 am ridicat procentajul până la 74%. Am consumat aproximativ 42 kWh, din care 40 kWh au intrat efectiv în baterie, cu un cost total de 10.100 ft sau 125 lei. Din nou am folosit din rezerva de kilometri gratuiți, de data aceasta 169 unități.

Drumul până la Bratislava a fost relativ scurt, doar 188 km. Și aici Superchargerul este poziționat destul de aproape de autostradă, ocolind doar 10 minute pentru a ajunge la acesta. Stația beneficiază de 8 puncte de încărcare V2 și se află în proximitatea unui centru comercial.

Puterea mai mică a acestor stații (max 150 kW) și faptul că aproape toți conectorii erau ocupați, ne-au ținut pe loc 44 minute, pentru a încărca de la 25% la 80%. Energia contorizată aici a fost 46 kWh (43 introduși în baterie), costul fiind 26.5 € – aproximativ 130 lei, în cazul meu 174 km din zestrea cu care am cumpărat mașina.

Ultima încărcare a zilei a fost în Cehia, la Olomouc, 205 km mai departe. Aceleași stații V2 și, dar de data aceasta libere. A trebuit însă să încărcăm ceva mai mult, pentru a putea ajunge direct la destinație.

În cele 46 minute state aici am încărcat de la 28% la 94%, consumând 57.5 kWh de la stație pentru a adăuga 52 kWh în baterie. Costul a fost de 713 coroane – aproximativ 142 lei și alți 218 km scăzuți din rezervă.

Secțiunea finală a măsurat 320 km, consumând 79% pentru a o parcurge. În Polonia a fost ceva mai aglomerat traficul, mergând mai puțin constant.

Ziua următoare am încărcat mașina până la 90%, pentru a avea un procent similar celui cu care am început călatoria de la Brașov și a trage niște concluzii.

  • distanță parcursă – 1.450 km
  • consum mediu – 18.8 kWh/100km
  • energie totală consumată în drive – 273 kWh
  • energie totală încărcată, incluzând pierderi și sentry – 318 kWh
  • distanță parcursă pe autostrăzi – aproximativ 1.250 km la 120 km/h
  • cost total energie – 675 lei
  • cost per 100 km – 46.5 lei
  • durată totală încărcări – 3h și 23min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.