Tesla examinează posibilitatea de a construi o fabrică de producție pentru baterii de stocare în India, alături de o posibilă facilitate de producție pentru vehicule electrice. Discuțiile dintre Tesla și guvernul indian s-au intensificat în ultimele luni, în contextul în care Tesla intenționează să construiască o fabrică care să producă o mașină de 24.000 de dolari. În pofida diferențelor de opinie privind taxele vamale pentru import, care pot chiar dubla prețul unui autovehicul, s-a înregistrat un avans semnificativ spre încheierea unui acord în acest an, care, de asemenea, s-ar putea să nu implice importuri.
Conform surselor Reuters, Tesla intenționează să meargă și mai departe, propunând construirea de produse pentru stocarea energiei în India. Compania propune să sprijine capacitățile de stocare a bateriilor din India cu Powerwall, un produs care stocază energia excedentară generată de panourile solare. Guvernul indian ar dori să creeze un model de afaceri echitabil pentru Tesla și ar putea oferi subvenții pentru cei care achiziționează produse de stocare a energiei.
Powerwall, cu specificațiile sale îmbunătățite, ar putea fi răspunsul pentru India în cazul penuriei de energie din perioadele de vârf, și ar putea ajuta la gestionarea cererii crescute de energie, în contextul în care țara și-a sporit furnizarea de energie către orașe și sate. În India, care depinde în mare măsură de generarea de energie pe bază de cărbune, aproape 58% din necesarul de energie este acoperit de surse neregenerabile. Restul procentajului este acoperit de combustibili non-fosili, solarul fiind cel mai mare contributor.
În 2015, Premierul Narendra Modi a exprimat un interes deosebit în modul în care tehnologia Powerwall poate ajuta fermierii, discutând cu conducerea Tesla despre modul în care bateriile și sistemele de stocare pot împuternici comunitățile rurale. „Premierul a fost foarte interesat să vadă cum putem utiliza conceptul Powerwall pentru a stimula dezvoltarea în India,” a declarat Vikas Swarup, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, în 2015.
Raportul săptămânii 11-17 septembrie pentru echipa Tesla Model Y
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
Pentru săptămâna 11-17 septembrie, am înregistrat următoarele valori:
- Distanță parcursă: 541 km
- Consum mediu: 15.0 kWh/100 km
- Încărcări: 95 kWh
- Cost încărcare: 0 lei
- Total kilometri parcurși: 7.072 km
- Consum mediu general: 14.7 kWh/100 km
Andu – Model Y Long Range, București
În săptămâna 11 – 17 septembrie, de luni până vineri am avut parte de drumurile până la locul de muncă și înapoi. Privind în trecut, realizez că datorită încărcării gratuite de care avem parte de la locul de muncă al prietenei mele, pentru orice drum pe care îl am, nici nu mai iau în calcul transportul în comun. Dacă viitorul mașinilor este electric, va fi nevoie să fie regândit transportul în comun cât să ofere confortul pe care îl ai într-o mașină.
La finalul săptămânii, a trebuit să mergem până în Pitești pentru o nuntă, de aici și numărul de kilometri mai ridicați, 623 km. Precum m-am obișnuit de când am ridicat mașina, nu am simțit nevoia să cobor viteza de autostradă sub 139 km/h, întrucât consumurile mi se par foarte bune, între 19 și 21,5 kW/100 km. În poza atașată se poate vedea secțiunea „Since Charge”, unde apare consumul de autostradă din Topoloveni până acasă. Sunt curios care o să fie diferența iarna, pe temperaturi sub 0 grade, plus anvelope de iarnă.
Costul încărcărilor pentru săptămâna aceasta sunt 0, întrucât am încărcat la muncă și la stația montată de primăria Topoloveni, Argeș.
Din păcate, nu o să pot veni la Șpring, întrucât aveam deja planificată o excursie până în Germania, la Europa Park, dar mă revanșez venind cu un blog dedicat.
- Distanța parcursă: 623 km
- Consum mediu: 18,2 kWh / 100 km
- Cost total: 0 lei
- Cost mediu / 100 km: 0
Cristian – Model Y Performance, Brașov
pentru săptămâna 11-17 septembrie am următoarele date:
- distanță parcursă: 1.895 km
- consum mediu: 15,7 kWh / 100 km
- energie consumată în deplasare: 298 kWh
- energie consumată staționar: 16 kWh
- încărcări acasă: 239 kWh, cost 186 lei
- încărcări DC: 101 kWh, cost 226 lei
- cost per 100 km: 21,7 lei
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută, MYP a parcurs 311 km cu 66 kWh consumați și o medie de 21,3 kWh/100 km. Am făcut doar drumuri scurte prin oraș, și la birou am fost doar o dată.
Conform TeslaMate, am avut o viteză medie sub 20 km/h și un cost de 45,6 RON pentru încărcări. Fiind în concediu, dar amândouă acasă, am optat să testez stațiile din curtea firmei Transparent Design din Popești-Leordeni, întrucât în aplicația Plugsurfing au un preț foarte bun, 1 leu per kWh.
Ca de obicei, consumul raportat este ceva mai mare decât cel de pe tabletă mașinii, întrucât cuprinde și alte pierderi când mașina stăționează (sentry, A/C), iar diferența pare să fie constantă de la o săptămână la alta, 1,3 kWh în plus.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.