Introducere
După un schimb rapid de mesaje despre disponibilitatea datelor colectate de la bordul unor Nissan Leaf, Mircea s-a oferit să rotunjească această fațetă a pionieratului mobilității electrice printr-o participare de 12 luni la proiectul Electromobilitate.
In acest fel a devenit cel de-al 100-lea coleg dispus să-și investească timpul pentru a ajuta comunitatea interesată de automobile electrice prin experiențele proprii la volan.
Bine ai venit Mircea în echipa proiectului Electromobilitate. Să ne auzim și să ne vedem cu bine la evenimentul de la Deva în 21 septembrie.
Câteva cuvinte despre Leaf și rolul EV-urilor rulate
Născut (prematur?) din dragoste pentru o viziune globală, Leaf a fost asamblat în trei fabrici, pe trei continente și a beneficiat de propriile fabrici de acumulatori. Astăzi, liderul vizionar care a transpus acest plan grandios în realitate, Carlos Ghosn, este în urmărire internațională, după o evadare spectaculoasă din Japonia. Dar asta nu diminuează meritul Leaf-ului de a fi fost un deschizător de drum și una din vedetele timpurii ale înmatriculărilor globale, înainte de invazia Tesla Model 3 și Y.
Probabil un exemplu grăitor este parcul auto electric din Norvegia, țara cu peste 90% înmatriculări BEV, unde Leaf continuă să ocupe primul loc, la mare distanță de urmăritori.
Articolul introductiv scris de Mircea la debutul pe blogul electromobiliștilor are rolul de a deschide discuția despre utilitatea electricelor rulate pentru primii pași, cu costuri mai rezonabile, într-un univers relativ necunoscut, cel al mobilității electrice. Vom asculta cu atenție relatările despre această experiență inedită.
Nissan Leaf 2021, acumulator 40 kWh, 150 CP, varianta N-connecta
Prima mea mașină electrică a fost cumpărată după un studiu de jumătate de an, timp în care m-am urcat și m-am plimbat în multe mașini, unele trăgându-mă mai mult către segmentul EV, altele ridicându-mi semne de întrebare.
Am început visul către prima ”electrică” din dorința de-a avea o a doua mașină în familie, cu scopul dedicat “de oraș”. Deja aveam două mașini, dar urma să renunț la cea pe care o conduceam eu, un VW Tiguan, pe care “îl căram” degeaba prin oraș, cate 10-15 km pe zi, 95% din an. Pur și simplu am ajuns la concluzia că această mașină, diesel, era “degeaba” în familie. Și de aici a pornit totul.
Primul ochi a fugit către Tesla, pentru mine fiind EV-ul cel mai popular. Mă intersectam mai tot timpul cu ea și îmi plăcea. Primul drive-test a fost cu Tesla Model 3 Highland. Am rămas plăcut surprins după o oră de plimbare prin București. Dar, analizând-o mai bine, am ajuns la concluzia că nu este ce căutam. Ar fi o varianta, dacă am alege varianta de o singură mașină per familie, dar nu se poate momentan, din cauza job-urilor.
Ce aveam nevoie și ce căutam?
Am analizat câteva luni ce deplasări am făcut. În mare parte merg 10-15 km pe zi cu mașina, cu copilul în spate, deci trebuie un spațiu bun pentru pasageri.
Mai fac câte una-două ieșiri pe lună la pescuit, la distanțe de maxim 70 km de casă. Da, hobby-ul meu a dictat și această achiziție de mașină 😊. Si așa mi-au apărut exigențele de autonomie minimă:
- 70+70=140 km, deci un minim de 180 km. Și neapărat un volum decent al portbagajului, pentru sculele de pescuit.
Partea financiara a fost inițial așa: dau Tiguan-ul și iau ceva electric, SH, pe la aceeași bani. Și cumva socoteala mi-a ieșit! Am vândut Tiguan-ul cu 14.500 euro și am cumpărat Leaf-ul (40.000 km la bord) cu 16.000 euro. Diesel pe electric, SUV pe hatchback.
Mai toți prietenii mi-au sărit în cap că am renunțat la “impunătorul” SUV, pentru o pisicuță electrică. Familia lărgită la fel. Prima întrebare a tuturor a fost: unde încarci, că stai la bloc?
In căutarea Leaf-ului, am trecut prin Spring, Zoe și Kona. Fiecare cu avantaje și dezavantaje, dar pentru mine, cu exigențele enumerate mai sus, mașina perfectă a fost Leaf-ul. Și nu regret deloc.
Știam cele două minusuri ale mașinii: Chademo și bateria “nerăcită”. Dar voi povesti în articolele următoare, cum am reușit să rezolv aceste probleme în prima lună de rulat electric.
Acum scurt și la obiect câteva informatii.
- Unde încarc?
- Peste tot unde am treabă, la stații publice rapide sau nu.
- Cum va fi utilizată mașina? Oraș, navetă, călătorii?
- In mare parte mă plimb zilnic în oraș, puțini km. Dar deja am făcut două ieșiri de 240 km, “de test”.
Eu sunt Mircea Văduva, un inginer structurist, care proiectează case, locuințe și altele. Și care savurează fiecare drum cu Leaf-ul.