Timpul trece repede, iar rutina săptămânală de a strânge date ne intră rapid în sânge. Astfel primul an de voluntariat a trecut rapid, cum spune și Daniel, „Un an alături…”
„… de Electromobilitate”. Să ne amintim cum a ajuns Daniel la mașina electrică:
Am ajuns la ideea de a achiziționa o mașină electrică la scurt timp după ce am instalat un sistem solar de 5 kW. De mai mult timp mă „bântuia” ideea de a achiziționa o mașină electrică, iar în 10.01.2022 am dat comandă de Hyundai Kona EV Highway cu bateria de 64 kWh.
Pe la sfârșitul lunii mai, cu puțin noroc, am primit mașina.
Detalii despre a zecea Kona din garajul nostru virtual găsiți aici:
Drumurile de navetă ni se intersectează uneori în zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca. Poza care mi se pare emblematică pentru „Mona” e cea în care tractează remorca. Personal nu am mai văzut o Kona făcând acest lucru.
Interviul de absolvire
Mulți dintre voi ați citit „interviurile” de la începutul colaborării, dar avem mai rar interviuri de absolvire. Ei, de această dată ne-a reușit.
Î: Cum a trecut primul an alături de proiectul Electromobilitate?
Daniel: Destul de repede aș putea spune, parcă ieri îmi arătam dorința de a participa la proiect și iacătă a trecut deja un an.
A fost un an în care am învățat foarte multe de la colegii din acest proiect, fiecare informație primită în acest proiect ajută foarte mult.
Kona e prima mașina electrică pe care o am. Deși entuziasmul de a deține acest autovehicul depășea cu mult frica de posibile defecțiuni, tot era ceva acolo ce mă neliniștea, de la posibilele probleme ce pot apărea cu un vehicul electric, la range anxiety, la lipsa punctelor de încărcare și așa mai departe. Cu toate acestea am învățat de la multipli colegi că nu am de ce să îmi fac griji, bineînțeles probleme tot timpul pot să apară dar de asemenea și soluțiile la fel.
Î: Care e cea mai bună aventură cu mașina electrică de până acum?
Aș putea zice că ar fi concediul din 2022 în Croația.
Călătorie în Croația
Gândul de a traversa toată Croația la doar câteva luni de la achiziția Monei, parcurgând un total în jur de 3500 de km nu părea ceva foarte fezabil .
Eram convins că mașina poate face această călătorie dar pe atunci neavând atâta experiență am stat puțin pe gânduri. Cu toate acestea am pornit într-o dimineață de septembrie din Dej, patru persoane plus bagaje cu destinația Pula, Croația. De aici urma să mergem către Dubrovnik și retur către capitala Zagreb și într-un final înapoi acasă. Mai jos harta cu traseul parcurs, cu precizarea că toate încărcările au fost făcute la Mol Plugee pe autostradă și la stațiile Elen.
Cu toate grijile față de necunoscut, totul a decurs minunat, nu am întâmpinat probleme nici cu Mona și nici cu stațiile de încărcare de pe traseu.
Dej – Brașov – Dej
Aici merită specificat și ideea mea strălucită de a parcurge aproximativ 600 km de la Dej la Brașov și retur.
Aveam de mers la Brașov, am pornit de acasă cu bateria la 100% dimineață , atunci când a trebuit să mă întorc aveam destul de mult peste 50% din baterie și am considerat că nu e necesar să încarc. Tot drumul a fost parcurs în ritmul traficului și cu clima setată pe auto la 22 grade. Am ajuns acasă cu aproximativ 40 km rămași.
Î: Dar vreo amintire pe care ai vrea să o uiți/uitați?
Lucrurile care mă deranjează cel mai mult este dezinformarea care se practică în acest domeniu, prea mulți experți cu prea puține informații.
Mulți oameni se aruncă direct la concluzii fără a avea măcar o informație credibilă și chiar dacă le oferi tu acea informație cu argumente și dovezi riști să te trezești cu surprize din partea lor.
Î: Ce ne poți spune despre Hyundai Kona EV după primii 45.000 km?
E o mașină minunată, care pot spune că mi-a depășit toate așteptările și care va mai parcurge mulți km cu mine.
În cazul meu este mașina ideală care puțin probabil îi voi găsi un înlocuitor veritabil pe viitor. Îmi acoperă toate nevoile de navetă cu un cost redus, încarc majoritar acasă la o priză de 220V și uneori la job, având posibilitatea de a încărca acolo gratis, iar dacă plec undeva la un drum mai lung și am nevoia de încărcare pe traseu mă orientez spre stațiile rapide cu plată. Până acum nu am avut probleme să nu pot încărca la aceste stații dintre care reamintim Mol Plugee, E-charge, Enel etc.
În cazul meu destul de rar încarc la stațiile rapide. Mașina are suficientă autonomie pentru drumurile pe care le fac eu și pe cât posibil înainte să plec de acasă am grijă să fie suficient de încărcată pentru a ajunge la destinație. În zilele cu soare încerc să profit la maxim de energia provenită din panourile fotovoltaice. Folosind niște contoare și prize inteligente de la Tuya, am setat ca surplusul să meargă direct la mașină pentru că atunci când nu merg nicăieri țin mașina conectată la priză tot timpul, de aici și costul pentru încărcări destul de redus. Mai problematice sunt lunile de iarnă, dar compensez prin încărcări la locul de muncă sau consum din rețea.
Ca și dezavantaje față de alte autovehicule aș putea spune că ar fi portbagajul mic, în majoritatea cazurilor nu am simțit acest disconfort, dar atunci când sunt patru persoane în mașină, fiecare cu bagaj, poate deveni neîncăpător. De exemplu în concediul din Croația a trebuit să jucăm puțin Tetris pentru a băga toate bagajele.
Nu am de ce să mă plâng tare mult, am știut de la bun început ce oferă mașina și de ce e capabilă, că ar fi bune multe alte opțiuni și îmbunătățiri, aia e altă poveste.
Î: Ai vreun obiectiv pentru viitorul electric?
Pe partea de auto încă nu am nimic planificat, dar am câteva idei în derulare pentru locuință (ex mărirea capacității de stocare a bateriilor de la panouri, un atelier și o cameră tehnică noua, etc.)
Retrospectiva datelor transmise
Un an alături de proiect înseamnă 52 de seturi de date și informații pe care le găsim în cronicile săptămânale ale #konașilor, aici. După 25.870 km parcurși în ultimul an, datele reflectă un consum mediu de 13.9 kWh/100km foarte bun, cu 15% mai mic decat cel indicat de EVdatabase (16.4 kWh/100km) și un minim de 11.7 kWh/100km în luna septembrie. Să vedem datele transmise de Daniel reprezentate grafic.
Graficul parcursului săptămânal dovedește că în majoritatea programului de lucru două încărcări pe săptămână acoperă necesarul de energie electrică pentru Kona, doar pentru concediu fiind nevoie de mai multe.
În cadrul proiectului nu ne mai miră distanțele parcurse de colegi. Acestea sunt ieșite din tipar, lucru care nu poate să fie decât un avantaj pentru viitorii proprietari. Noi expunem și problemele întâlnite, pe lângă datele de parcurs și consum.
Ne vom vedea în continuare săptămânal cu Daniel, el anunțându-și intenția de a continua colaborarea la proiectul Electromobilitate cu o cadență săptămânală.
Mulțumim Daniel pentru implicare!
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂