Prima jumătate a anului 2022 va rămâne întipărită în istoria tranziției de la tracțiunea cu motoare termice la cele electrice ca momentul în care înmatriculările globale de vehicule electrice noi au depășit 12%. Este rampa de start pentru atingerea magicului 16%, care separa Adoptatorii timpurii de Majoritatea timpurie pe curba S de adoptare a noilor tehnologii.
Saltul se datorează dinamicii de pe piața din China, care la finalul anului trecut era procentual încă în urma celei din Europa, dar a făcut un progres considerabil în primele șase luni din acest an, trăgând după ea, ca o veritabilă locomotivă electrică, statisticile globale.
Indiferent ce tehnologie nouă (la vremea sa) analizăm, radio, TV, telefonie mobilă, calculatoare personale etc, penetrarea pe piață se face statistic după așa numita Curba S, despre care am discutat în numeroase articole (găsiți o listă la final).
Curba S pentru EV la sfârșitul anului 2021
La finalul anului trecut, Europa intrase în zona majorității timpurii, în timp ce înmatriculările din China și implicit cele globale, deși erau în creștere, încă generau semne de întrebare la nivelul executivilor indeciși să arunce toate resursele în cursa pentru electrificare.
Cifrele actuale, după prima jumătate a anului, nu mai lasă loc de îndoială și avertismentele din industrie sunt tot mai clare.
„Nu poți călări doi cai odată” afirmă Jim Rowan, noul CEO Volvo, care continuă direcția clară lansată de Håkan Samuelsson de transformare a firmei Volvo. Daca alți executivi încă mai ezită este fiindcă capcana livrărilor insuficiente a generat ani la rând impresia că nu există suficientă cerere pentru automobile electrice, o idee falsă, încă fluturată de pe zidurile în prăbușire ale industriei tradiționale.
Rolul startup-urilor
O categorie de firme auto, care nu suferă de încercarea de a ține pasul cu dezvoltarea pe două căi diferite, sunt startup-urile dedicate proiectării și producției de automobile electrice. Conduse de antreprenori vizionari și încurajați de exemplul succesului Tesla, aceste firme mici și dinamice par a fi mai apropiate de noua generație de cumpărători. În plus, au înțeles cu siguranță mai bine ca uriașii tradiționali, că experiența digitală oferită de un automobil este la fel de importantă ca performanțele dinamice, confortul, siguranța și design-ul.
Cu toate acestea, modele produse de startup-uri nu se regăsesc în Top 15 global. Motivul nu este lipsa de atractivitate, ci constrângerile financiare, care limitează expansiunea volumului de producție.
NIO, XPeng și LiAuto au fost listate pe bursă în plină efervescență economică și au colectat sume considerabile de la investitori. Cel de al doilea val de firme, ce au ales cotațiile publice pe bursele americane, întâmpină însă dificultăți în conjunctura actuală. Polestar, Sono Motors și mai nou Next.e.GO Mobile încearcă același pas spre finanțarea publică în SUA, dovedind că un mare impas pentru dezvoltarea firmelor dedicate mobilității electrice în Europa este lipsa capiltalului de risc și a susținerii din partea sistemului financiar.
Dacă analizăm exemplul NIO, care se bucură de succes în China și a demarat ofensiva europeană, știrile sunt bune și aliniate pe direcția așteptată de electromobiliști:
- o nouă fabrică pentru stații rapide de schimbare a acumulatorilor în Ungaria;
- utilizarea acumulatorilor semi solid state de 150 kWh în serie limitată începând din toamnă.
Dacă viitorii acumulatori solid state promit autonomii mai mari, obținute cu dimensiuni și greutate mai mică, pe lângă alte avantaje legate de siguranță în caz de impact, stațiile rapide de schimbare a acumulatorilor, permit continuarea călătoriei cu un automobil electric într-un timp mai scurt decât alimentarea cu carburanți.
Cu toate acestea, din cele patru modele, în curs de extindere la șase, care sunt produse de firme tradiționale pentru NIO, nici unul nu a atins volumul necesar intrării în clasamentele globale. Livrările au fost cu +26.7% mai mari în iulie și cu +22% pentru primele șapte luni față de aceeași perioadă de anul trecut (comunicat de presă), total 60.827.
Pentru același interval de timp, XPeng raportează +43% luna iulie și +108% pentru primele șapte luni (comunicat de presă), total 80.507.
Însumând doar rezultatele celor doua startup-uri vedetă din China, care produc modele premium, ne apropiem de 150.000 automobile electrice livrate de firme a căror existență era pusă la îndoială cu câțiva ani în urmă, la fel cum s-a întâmplat și cu Tesla.
Clasamente de înmatriculare – sursa Clean Technica
Cât de fragmentată este în prezent piața auto internațională pentru modele electrice este ușor de văzut din comparația clasamentelor globale cu cele din China și Europa, unde producția a numeroase modele este limitată la evitarea amenzilor pentru depășirea cotelor de CO2
Top 15 global

Clasamentul global este dominat de Tesla cu Model Y și Model 3.
Doar șase modele cu distribuție internațională (chenar roșu) s-au alăturat celor nouă modele livrate în China de producători locali.
Top 15 China

Clasamentul chinez este singurul unde regăsim două modele produse de startup-uri și doar trei modele produse local de firme internaționale (chenar roșu).
NOTĂ: din acest clasament lipsesc patru modele asamblate de BYD pe o platformă comună atât ca BEV, cât și ca PHEV, care sunt raportate la grămadă. Chiar dacă au atras repede titluri în presa anti-Tesla, despre o presupusă depășire a producției firmei americane, hibrizii plug-in rămân o soluție controversată, a căror eficiență depinde de disciplina de încărcare a proprietarilor.
Top 15 Europa
Am analizat în detaliu clasamentul european (Dacia Spring pe locul 10 al înmatriculărilor europene BEV în prima jumătate de an) și este interesant de observat varietatea de modele prezentate de producătorii tradiționali, în paralel cu lipsa unora produse de startup-uri.

Întrebarea cu care rămânem după prima jumătate a anului este: cine va ridica producția proporțional cu creșterea cererii din acest punct, când înmatriculările globale au depășit 12% și se îndreaptă spre punctul de inflexiune pe curba S?
Competiția globală este acerbă, începând cu materiile prime, acumulatori, componente electronice și până la rețele de încărcare. La finalul anului vom trage din nou linia de bilanț pentru a marca acest an remarcabil pentru mobilitatea electrică globală.
Alte articole despre proliferarea modelelor electrice
- Încotro se îndreaptă piața pentru autovehicule electrice în 2022?
- Dacă industria auto este în scădere în Europa, de ce cresc înmatriculările de electrice?
- Prognoza creșterii parcului auto electric în următoarea decadă (episodul II)
- Prea frumos ca sa fie adevarat?
- Rata de adoptare a autovehiculelor electrice in crestere in Europa (rezultate partiale)

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.