Volvo XC40 și Tesla Model Y – Grupa Mare și doi invitați pentru săptămâna 3-9 iunie

Țările europene sunt în competiție pentru a câștiga investiții chinezești dedicate producției de vehicule electrice.

Mai multe țări europene, inclusiv Ungaria, Polonia, Italia și Spania, oferă stimulente precum reduceri de taxe, relaxarea reglementărilor în zone desemnate și sprijin pentru fabrici de baterii pentru a atrage producătorii chinezi de vehicule electrice (EV). Deși Comisia Europeană este precaută în privința afluxului de EV-uri chinezești mai ieftine pe piața auto europeană, țările individuale continuă să ofere o gamă largă de subvenții și granturi pentru fabricile chinezești, văzând oportunități de creștere economică și de creare de locuri de muncă.

Producători chinezi de EV, cum ar fi Chery Automobile, BYD și SAIC Motor, sunt dornici să aibă o a doua bază în Europa și sunt probabil să fie atrași de subvențiile care le oferă cele mai mari avantaje. Înființarea fabricilor în Europa ar reduce costurile de transport din China și ar simplifica lanțul de aprovizionare cu baterii, în plus, producția în Europa ar putea îmbunătăți percepția consumatorilor europeni față de aceste mașini.

Conform lui Gianluca Di Loreta, partener la Bain and Company, producătorii chinezi de automobile sunt conștienți că pentru a câștiga interesul consumatorilor europeni, mașinile lor trebuie să fie percepute ca fiind europene, ceea ce înseamnă producție locală. Astfel, fabricile din Europa ar putea servi drept bază și punct de lansare pentru explorarea noilor piețe regionale.

Sursa: euronews.com

Consumul Grupei Mari în săptămâna 3 – 9 iunie

Cristian – Tesla Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 3 – 9 iunie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 592 km
  • consum mediu: 17 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 130 kWh, cost 103 lei
  • încărcări DC: 17,4 kWh, cost 34,6 lei
  • cost mediu per 100km: 23,2 lei

Dan – Volvo XC40, București

Pentru săptămâna 3-9 iunie, cu XC40, am făcut mai multe drumuri urbane scurte, pornind de cele mai multe ori AC-ul la maxim. Astfel, am obținut un consum ceva mai ridicat ca de obicei, 18,4 kWh/100 km. Cifra aceasta mi se pare chiar rezonabilă, relativ la drumurile efectuate.

Dată Start03-Jun-2024
Dată Sfârșit09-Jun-2024
Temp Min Condus [C]24
Temp Max Condus [C]34
SOC Start [%]50
SOC Sfârșit [%]57
Distanța Parcursă [km]191,8
Consum Mediu [kWh/100km]18,4
Viteza Medie [km/h]30
Nr Încărcări AC3
Încărcări AC [kWh]54,18
Nr Încărcări DC0
Încărcări DC [kWh]0
Total Încărcări [kWh]54,18
Cost Total Încărcări [RON]0

Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București

Săptămâna trecută, MYP Tardis a parcurs 429 km cu 93 kWh consumați și o medie de 21,8 kWh/100 km. Drumurile au fost doar prin capitala aglomerată și în condiții de căldură mare, media de temperatură din timpul deplasărilor fiind de 30,4 grade, conform TeslaMate.

Costurile au fost zero, încărcarea fiind efectuată la birou, din panouri solare.

Roxana și Kodiak – Tesla Model Y Performance, Las Vegas

In luna februarie Roxana ne-a trimis un articol despre experiențele din acumulate în primele 12 luni cu Model YP în Nevada.

După o scurtă excursie la San Diego, aflăm câteva detalii despre cum se comportă Model YP în condiții de căldură extremă la traversarea deșertului dintre Nevada și California.

Din start trebuie spus ca posibilitățile de încărcare pe autostrada I15, care leagă Las Vegas de zona metropolitană Los Angeles și coasta Pacificului s-au înmulțit enorm, față de prima călătorie cu TVG, Model 3 LR rwd, prima ”electrică” a Roxanei, în luna aprilie 2019.

Nu doar numarul stațiilor disponibile a crescut, ci și modul lor de amplasare s-a diversificat. La cea mai noua generație, orientarea oblică, pe direcția de mers, permite încărcarea chiar dacă tractezi o remorcă.

Imagini cu statiile Supercharger disponibile în zonă, captate de pe pagina Find Us Tesla și de la bord.

Exemple de amplasare a stațiilor:

Pe lângă înmulțirea locațiilor și diversificarea amplasării din ultimii cinci ani, cel mai mult a crescut numărul de stații și puterea disponibilă la noile hub-uri. Exemple din două locații de pe I15 utilizate la această călătorie:

  • 40 stații de 250 kW la Yermo, California;
  • 32 stații de 250 kW plus 10 de 150 kW la Primm, Nevada;

Imagini de la încărcările la Yermo și Primm

Yermo Supercharger, Foto credit: Kodiak Yazzy

Primm Supercharger, Foto credit: Kodiak Yazzy
Cum se comportă Modely YP la temperaturi ridicate?

Dacă experiența acumulată cu Model 3 LR rwd, după mai mult de cinci ani și 120.000 km este o indicație, răspunsul scurt ar fi: acumulatorul se comportă foarte bine.

Încărcarea începe cu putere maximă la 38o C și durează în limitele obișnuite pentru capacitatea bateriei cu care este echipat MYP. Exemple:

Măsurile de precauție pentru evitarea supraîncălzirii sunt binevenite la o încărcare de 30 min în plin soare, când afara sunt 38o C, dar în cele din urmă doar AC-ul folosit intens poate proteja pasagerii de căldura acumulată pe durata încărcării.

La final, câteva imagini cu MYP și noile stații SC utilizate în weekend pe traseul Las Vegas – San Diego și retur.

Mulțumim Roxana și Kodiak pentru imagini și informațiile proaspete despre extinderea rețelei Supercharger odată cu creșterea traficului local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.