ID.3 a fost lansat cu multă pompă în toamna anului 2019, fiind primul model asamblat pe platforma dedicată MEB a grupului VW.
Stângăciile legate de soft au întârziat primele livrări, iar atunci când acestea au fost forțate în a doua jumătate a anului 2020, cu scopul diminuării amenzilor introduse în Europa pentru emisiile de CO2, un lung șir de nemulțumiri din partea clienților a umplut rapid spațiul digital de comunicare.
Cât de greșit a prognozat echipa de la VW succesul ID.3-ului, s-a vazut încă din 2020, când din tripleții mini-electrici prezentați la IAA în 2019, au eliminat mai întâi producția pentru Skoda Citigo și SEAT Mii și au anunțat sugrumarea în fașă a îndrăgitului e-Up! doar pentru a reveni la decizie și a continua producția acestuia.
Repede înainte la octombrie 2024
Saltul de patru ani în domeniul mobilității electrice, reprezintă o etapă extrem de agitată și dinamică, în care alături de Tesla, producătorii chinezi au preluat conducerea vânzărilor BEV și PHEV pe plan global. Favorizați de subvenții și de competiția acerbă pe cea mai mare piață auto mondială, unde producătorii internaționali au fost puși în defensivă, producătorii chinezi au ajuns la volume mari de vânzare, iar furnizorii au avut posibilitatea să reducă prețurile, în special la acumulatori (imaginea din stânga), care continuă să reprezinte aproximativ 30% din costul de producție al unui BEV.
Rezultatul ieftinirilor înregistrate pentru componente NEV (New Energy Vehicles) în China, a fost scăderea prețului de vânzare pentru modele 100% electrice sub cel al mașinilor cu motor termic (imaginea din dreapta), al căror volum este în scădere rapidă și ca urmare costurile de producție cresc.
NOTĂ: pentru colegii electromobiliști interesați de evoluția industriei NEV – New Electric Vehicles în China, recomandăm newsletter-ul SAI – Sino Auto Insights.
Înmatriculări europene în perioada ianuarie-septembrie 2024
In afară de faptul ca înmatriculările BEV au CRESCUT în Europa cu 13.9% în luna septembrie, față de aceeași perioadă de anul trecut, după primele nouă luni din 2024, regăsim patru modele ale grupului VW în Top 10 european, toate fiind bazate pe platforma MEB.
ID.3 este pe poziția 8, ceea ce nu pare prea rău la prima vedere, dacă nu ar fi MG4 pe 7. Cum au ajuns chinezii de la SAIC cu un pas înaintea partenerilor germani de JV tocmai pe terenul acestora, în Europa?
Este întrebarea la care executivii bine plătiți de la VW, încrâncenați în prezent cu lupta concedierilor celor ce nu au luat deciziile strategice, sperăm să răspundă cândva.
VW ID.3 în cadrul proiectului Electromobilitate
Departe de frământările celor rămași în urmă pe calea tranziției spre mobilitatea electrică, colegii nostri din echipa ID.3 își văd liniștiți de drum și ne transmit vești bune despre creșterea miraculoasă a capacității acumulatorilor. Să sperăm că nu este preludiul unui Battery Gate.
Consum mediu săptămânal
Alex – București
Mă bucur mult că avansăm cu organizarea evenimentului de la ATA (Academia Titi Aur), abia aștept să-mi revăd mașina pe circuit!
În săptămâna 21-27 am parcurs 861 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100km.
După ce a fost înlocuită bieleta antiruliu de pe dreapta, în mașină s-a făcut din nou liniște, zgomotul era prezent la vibrații rapide și suna a ciocănel care urmărea vibrațiile.
Vești bune cu bateria, date extrase din CarScanner.
În weekend am făcut un drum de aproximativ 400 km. Capacitatea, încă de la pornire a fost în jurul valorii de 51.7 kWh, însă spre finalul călătoriei am oprit pentru câteva minute pentru mici cumpărături. La final, surpriză, capacitatea a crescut brusc, la fel și procentele stării de încărcare.
După o analiză de câteva minute…. am decis că sunt vești bune. Fie că s-a recalculat capacitatea, fie că s-a eliberat din buffer, bateria iar se află la 54.5kWh.
Cosmin – București
Săptămâna trecută am parcurs 286 km cu un consum mediu de 17,4 kWh/100km și un cost de 49 RON.
Am încărcat doar acasă.
Delia și László -Cluj
Am făcut doar o foarte scurtă călătorie săptămâna trecută. Nimic spectaculos.
Marcel – Cluj
Datele săptămânii 21-27/10
- Distanță parcursă: 907 km,
- Consum mediu: 13.4 kWh/100 km,
- Încărcări: 137 kWh,
- 4xAC 108 kWh
- 1xDC 29 kWh
- Cost incarcare: 0 ron
Naveta săptămânală, un drum de Satu-Mare au adunat 80% din kilometri realizați în această săptămână.
Schimbarea roților s-a făcut in weekend, asta pentru că dimineața temperaturile sunt bine sub 10 grade, a fost mai liber la vulcanizări și nici prețul nu fost ca în perioadele de vârf.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.