Începând din vara anului 2021, noul Q4 e-tron reprezintă modelul de acces în gama 100% electrică pentru clienții Audi.
Despre calitățile estetice, performanțele de conectivitate și funcțiile ADAS (advanced driver assistance systems) cu care este dotat noul model, ne putem face o impresie generală din comunicatul de presă Audi (40 de pagini!)
In schimb, despre performanțele importante pentru electromobiliști (autonomie, consum, viteză de încărcare) este mai coerent să consultăm EVdatabase, fiindcă echipa de marketing de la Audi a generat un ghiveci de informații cu consumul exprimat după normele NEDC, autonomia după WLTP, pe care doar cine nu știe că nici una din ele nu reflectă realitatea, își pierde vremea să le compare.
Cu toată aprecierea pentru firma din Ingolstadt, în deceniul al treilea din secolul XXI valorile de consum exprimate după normele NEDC, care sunt de mult abandonate cu excepția Chinei, generează gânduri suspicioase (orice amintiri despre diesel gate și ID.3 software gate nu sunt întâmplătoare).
Alt indice de performanță tipic automobilelor electrice care pare deja ofilit, cel puțin după prezentarea IONIQ 5 și Kona EV 6, este viteza de încărcare. Dacă o putere de încărcare de 11 kW AC este rezonabilă (fără a atinge râvnita performanță de 22 kW cu care se mândrește Renault Zoe), 125 kW CCS nu mai este în pas cu tehnologia actuală în gama premium, chiar dacă o echipă de campioni mondiali în diferite discipline sportive și actori celebri, recrutați de Audi pentru lansarea Q4 , încearcă să ne convingă de progresul realizat (Celebration of Progress).
Din păcate, noile modele construite pe platforma MEB încep să pară învechite, față de performanțele actuale ale unor startup-uri din China, ca să nu mai vorbim de Tesla.
Oare ce o fi în sufletul lui Herbet Diess acuma, când Tesla este de departe cea mai valoroasă firmă auto, după ce în 2015 (înainte de venirea la VW) a refuzat job-ul de CEO oferit de Elon Musk? E drept că atunci Tesla era considerată doar o aventură extravagantă a unui miliardar excentric, în timp ce grupul Volkswagen producea cel mai mare număr de autovehicule.
Audi Q 4 e-tron, cu toate limitările platformei MEB pe care o împarte până acuma cu ID.3, ID.4 și Skoda Enyaq, are șansa să fie lansat cu un soft funcțional, spre deosebire de primele modele electrice ale grupului, care au creat multe neplăceri proprietarilor.
În toate variantele, Q4 va rămâne o propunere foarte atractivă pentru amatorii unui interior de calitate, cu comenzi clasice, care reprezintă o trecere mai moderată între istoria și viitorul auto, decât socul generat de Model 3 și Y. Cu această filozofie, Q4 e-tron se va confrunta cu noile modele 100% electrice premium lansate în 2020 și 2021 de Polestar, Mercedes, BMW și Lexus, în aceeași clasă de dimensiuni și preț.
(va urma)
NOTĂ: toate imaginile sunt captări de ecran din timpul prezentării Audi din 14 aprilie 2021
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.