Echipa Kona la raport: Anvelopele de vară nu scad semnificativ consumul.

Săptămâna 5-11 aprilie a fost o săptămână mai…. anemică din punct de vedere al electromobilităţii. Schimbarea condiţiilor climaterice (în special a regimului de precipitaţii) a favorizat creşterea consumului mediu, dar pentru o parte din noi a reprezentat şi trecerea la anvelopele de vară.

Ce este foarte interesant dacă analizăm consumurile individuale e că pentru cei care au schimbat anvelopele de iarnă cu cele de vară, scăderea consumului mediu nu a fost una notabilă, chiar signifiantă – situată în jurul valorii de 5%. Acest fapt se întâmplă în primul rând graţie tendinţei posesorilor de EV de a-şi achiziţiona anvelope foarte performante din punct de vedere al consumului, pentru a-şi maximiza autonomia.

Şi am să iau ca şi comparaţie un traseu făcut de mine pe 26-27 martie, descris aici, şi reluarea aproximativă a acestuia în acest week-end, descrisă aici. În martie am parcurs cei 1035km cu un consum de 17,1KWh/100km, iar în acest week-end am parcurs cei 964km cu un consum de 16,1KWh/100km. Chiar dacă la ultima drumeţie am fost 4 persoane, nu două iar viteza pe autostradă a fost ceva mai susţinută, compensăm cu direfenţa de km prin dealurile Dobrogene, diferenţa de consum este de 3,5%. Dacă ne uităm şi la consumurile lui Dan din acelaşi week-end, vedem aproximativ aceeşi diferenţă de consum – 3,8%

În direct cu proprietarii

Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Tudor (TM): Kona nu a circulat foarte mult săptămâna trecută, fiind reţinută la service (Casa Auto Timişoara) pentru înlocuirea bării faţă, a farului şi a altor elemente conexe.
Am ridicat maşina de la service vineri după-masă, după 5 zile, şi am observat după ce am ajuns acasă că lipsesc două şuruburi la capacul portului de încărcare şi un clips de plastic la contra-aripa de pe partea dreaptă.
Devizul lucrării a fost 9.170 RON.
Urmează să dau un telefon la service pentru lămuriri.

Distanţa parcursă: 41km. Consum mediu: 15,27 KWh/100km.

Andrei (BV): Săptămâna aceasta am parcurs 1585km, cu un consum mediu de de 16,10KWh/100km. În acest timp am încărcat 232,95KWh cu un cost de 107,41 RON.Sâmbătă am trecut la anvelopele de vară. Sincer să fiu, mare diferenţă la consum nu am observat, dar asta e probabil să se întâmple şi datorită tipurilor de anvelope folosite (cu clase de eficienţă foarte ridicate, atât pentru iarnă, cât şi pentru vară).La sfârşit de week-end am făcut o mică escapadă în Dobrogea despre care puteţi citi aici.
Distanţa parcursă: 1585km. Consum mediu: 16,10KWh/100km.

Dan (B): Într-adevăr, s-a încălzit vremea, am schimbat anvelopele… la o zi după ce le-am schimbat, vedeam vremea din Braşov şi îmi spuneam că am ales un moment nepotrivit să le schimb :). Dar se pare că nu s-a înrăutăţit.
Între timp am julit şi eu colţul din stânga faţă de un stâlp de piatră, ridicat în cinstea parcangiilor de pe trotuare, pe care nu l-am observat când am dorit să fac loc cuiva pe lângă mine :(. Am discutat la reprezentanţă despre un zgomot produs la accelerare şi recuperare – zgomot ascuţit – şi sunt programat luna aceasta la o verificare. Cei de la Ţiriac au spus cp au o idee despre ce ar putea fi, însă vor să facă o constatare.
În ceea ce priveşte încărcarea, am dorit să observ cum încarcă cu update-ul BMS-ului şi, într-adevăr, la 91% am 10 minute de linişte (0,8KW pe Torque), însă partea bună este că până în jurul valorii de 95% încarcă cu 23KW, de când începe să scadă (76% scade la 36KW, 81% scade la 23KW), ceea ce face ca timpul de aşteptare până la 90% să nu fie chiar atât de mare.
Distanţa parursă: 154,9 km. Consum mediu: 12,7KWh/100km.

Până săptămâna viitoare să aveţi drumuri bune, fără incidente! Şi să le faceţi într-un mod cât mai sustenabil!

4 Responses

 1. Florin spune:

  Echipa Kona la raport: Anvelopele de vară nu scade consumul semnificativ.

  Suna f bine…

 2. Florin spune:

  Poate nu a fost clar : Anvelopele de vara nu scade…

 3. Florin spune:

  Intr adevăr, diferența nu este foarte mare. In realitate diferența între iarna și vara e data mai mult de temperatura decât de anvelope.
  Cel mai simplu de observat este atunci când ziua de iarna este blândă și obții 16 , chiar și cu anvelope de iarna, și o zi ploioasa și rece de primăvara/toamna , chiar și cu anvelope de vara te duce in 18/19…

 4. Dumbrava Andrei spune:

  ELE (Anvelopele) nu SCAD pe EL (consumul). Ce e gresit? Nu te uita la link, ca initial am vrut sa scriu cu totul altceva 🙂

  Probabil ca daca avea jante de dimensiuni mai mari, unde nu mai ai posibilitatea sa gasesti anvelope foarte eficiente, diferenta era notabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.