Bilanțul veteranelor – Renault Zoe, Peugeot e-208 și Kia Niro

Încet dar sigur articole despre Zoe, 208 și Niro dispar din atenția publicului, fascinat mai degrabă de noutăți și știri bombastice.

In ciuda acestei realități a vremurilor digitale pe care la trăim din plin, asaltați de fluxul de știri neîntrerupt, cele trei modele continuă să reprezinte mai mult de 5.5% din parcul auto electric din România (sursa: RO e-mobility index) și fac o treaba excelentă, în ciuda kilometrilor și anilor acumulați.

Parc auto BEV la finalul lunii aprilie: 45.248
Sursa: RO e-mobility index publicat de lektri.co

Bilanț aprilie

In fruntea plutonului de veterane prezente în proiectul Electromobilitate este Radu (Zoe, Crivina (PH) cu aproape 142.000 km la bord, după aproape cinci ani la volan.

Cu mai mult de 4600 km parcurși în luna aprilie, Radu dovedește o dată în plus că o mașina de dimensiuni compacte, fără încărcare rapidă, poate fi utilizata la călătorii mai lungi. Consumul redus raportat și costul de 8 lei/100km a fost ”depășit” doar de Márton prin încărcare de la panourile fotovoltaice.

De altfel, chiar dacă Laura și Bogdan nu monitorizează costurile cu încărcarea, noua instalație fotovoltaică de pe casa Marchiș a fost suficientă atât pentru electro-leu, cât și pentru IONIQ – ul lui Tudor, BMW-ul lui Teo (PHEV) și a mai rămas o porție de jăratec și pentru NIO eT5, aflat într-o scurtă vizită la Timișoara.

Experiențe la volan în luna aprilie

Radu – Renault Zoe, Crivina (PH)

Odometru: 141.847 km

Întrucât in ultima decada a lui aprilie aplicațiile MyRenault/ TRONITY cu care obișnuiesc sa monitorizez mașina au pierdut conectivitatea , ca urmare a expirării și imposibilității reînnoirii contractului de servicii conectate, am folosit doar aplicația CarManager pentru evidența parcursului, iar aceea arată că am făcut 4604 km și am încărcat/utilizat 520/495 kWh;

Astfel, din calcule rezultă ca am consumat in medie 10.8 kWh/100 km:

Tot din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 405 lei

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară ca am produs/consumat casnic: 2.520/865.87kWh

Aprilie a fost o lună cu vreme blândă și bună pentru excursii mai mari sau mai mici, care au adus un parcurs record, dar grație principiului călătoria contează nu neapărat destinația, am reușit și un consum mediu foarte bun.

Dintre locurile prin care am fost, în afara drumurilor “casnice” din jurul casei, amintesc Ferma Lalelelor de la Patroaia Deal (AG), Mănăstire Nucet (DB), evenimentele de la Reșița și Caransebeș (CS), și în inima Moldovei la Bârlad (VS);

Aș mai adăuga senzația de bine cu care m-am întors din frumoasa și lunga excursie la Reșița, care mi-a încărcat și mie bateria pentru o vară care urmează, sper, și cu alte drumuri faine!

Márton – Renault Zoe, Târgu Mureș

Zoe 41 a parcurs in aprilie 1178 km cu consum 12,9 kWh/100km pe bord, temperaturi de 10-15C in Târgu Mureș, deplasare 90% urban.

Am încărcat de 168 kWh din care 135 kWh aport solar. Consumul după pierderi de incarcare 14,26 kWh/100km.

Costurile de incarcare sunt de 22 ron. Daca as fi circulat aceeași distanță cu Skoda Octavia, aș fi alimentat de 610 RON.

In luna Aprilie a fost o singură ieșire Târgu Mureș – Lueta la Rallyul Harghitei, în rest am circulat urban. 

Tibi – Kia Niro, București

In aprilie am mers cu Niro 950 km, cu un consum mediu de 15.7 kWh/100km si cost total al încărcărilor de 130 lei (am încărcat o dată la Kaufland prin aplicația lor și de doua ori la țară, la 380V). Am trecut si de borna de 60.000 km, fara nicio problema.

In afara de un drum pana in Brașov, majoritatea km au fost făcuți pe navetă pana la tara sau prin București, când am avut de carat ”chestii”.

La începutul lunii am făcut revizia (pe la 59.500km) si n-a fost ceva special, doar filtrul de polen si completarea lichidului de răcire care coborâse puțin sub minim – ~400 lei (cu TVA) la Mit Motors Băneasa. Teoretic trebuia schimbat tot lichidul de răcire la 60.000 km, dar la revizia de anul trecut am prins un recall si l-au schimbat pe la 48.000 km.

Bogdan – Peugeot e-208

Pentru luna aprilie am avut mai mulți km la bord, mai mult din cauza ploilor, care m-au obligat să renunț la motocicletă și bicicletă.

  • Distanta totala: 1181 km
  • Consum mediu: 16.6 kWh/100km
  • Viteza medie: 36 km/h

O vizita pe un șantier

Nimic de raportat, totul impecabil cu mașina. 

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

Cu o navetă zilnica prelungită, după mutarea în noua locuință, parcursul lunar este în creștere și consumul în scădere față de anul trecut.

Electro-leul funcționează impecabil în cel de-al cincilea an de conviețuire urbană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.