Introducere
Deși echipa proiectului Electromobilitate este dominată de IT-iști, fascinați de noua tehnologie și softul utilizat, un nucleu de motoriști și automobiliști, care înțeleg avantajele tracțiunii electrice, rămân pasionați de cursele de Formula 1. In final, bolizii de astăzi sunt cei mai avansați hibrizi.

Cu speranța cu sunetul motoarelor cu ardere internă va dispărea din orașe, îl vom savura în continuare pe pistele de competiții, așa cum au făcut Tudor și prietenii săi în ultimul sfârșit de săptămână la Hungaroring.
Cu Kona la Formula 1
Săptămâna trecută Porto a parcurs 1015 km cu un consum de 16.3 kWh/100 km, inclusiv excursia la circuitul de Formula 1 de lângă Budapesta.
În timpul săptămânii am parcurs doar drumuri în oraș, cu excepția zilei de joi, când am avut o întâlnire de serviciu în Arad. Vineri mi-am luat o zi de concediu și dimineața la 7 plecam spre Budapesta, pentru cursa de Formula1 de la Hungaroring.
A fost prima ieșire cu mașina electrică spre Vest și am rămas plăcut surprins să observ că între Nădlac și Budapesta există 5-6 locații de încărcare cu fast-charger.
Prima oprire a fost după Szeged, la Family Hotel M5, unde există o stație de 50 kW din rețeaua Mobiliti și am încărcat aproximativ 25 minute până am băut o cafea.
Apoi am oprit la Auchan Fot, de unde am ridicat brățările pentru acces la Hungaroring, tot la o stație din rețeaua Mobiliti, timp în care am mâncat. Inițial stația de 50 kW era ocupată, așa că am încarcat la type 2 de 11 kW, iar când s-a eliberat fast chargerul am mai încărcat 10 minute la 50 kW.
După antrenamentele de vineri de pe Hungaroring am pornit spre cazare, un apartament închiriat prin AirBnb în centrul Budapestei. Surpriza plăcută a fost faptul că într-o raza de 10 minute de mers pe jos aveam aproximativ 6 stații type 2, la care puteam încărca mașina.
Vineri seara am încărcat aproximativ 2 ore pe type 2, ca să avem suficient curent pentru a parcurge distanța între centrul orașului și Hungaroring. Următoarea încărcare a fost duminică dimineața, înainte de plecarea spre cursă, tot aproximativ 2 ore la o stație type2 gratuită.



Un moment dificil pentru orice fan, să vezi echipa preferată abandonând în fața ta
Pe drumul de întoarcere am mai oprit 25 de minute la o stație de benzină Mol, unde prin intermediul aplicației MOL Plugee am făcut un top-up cât timp am mâncat un sandvich.
Din cauza cozilor raportate la punctele de trecere a frontierei, am ales să intrăm înapoi în țară prin vama Cenad, așa că am părăsit autostrada lângă Szeged.
Tot drumul pe autostradă a fost parcurs la viteze de 125-135 km/h, în funcție de trafic, care mai ales duminică seara a fost foarte aglomerat.
Drumul spre vestul Europei este mult mai relaxant din punct de vedere al locațiilor de încărcare disponibile, față de drumul spre Grecia (via Serbia, Macedonia, Bulgaria).
Costul pentru cei 796 parcurși în excursia la Budapesta a fost de aproximativ 107 RON pentru încărcare și 50 RON pentru vinietă în Ungaria.

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.